Prima pagină D:News

O poetica fotografica - Fotografii care absorb

09.23.2009 | ● Vizualizări: 218
O poetica fotografica - Fotografii care absorb     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Modalitati de privire a fotografiei

Fundatia Calea Victoriei va invita din 6 octombrie, ora 18:30,la un atelier de fotografie cu Francisc Mraz
Ce vedem atunci când privim o fotografie? Cum decupam lumea atuncicând vrem sa facem o fotografie? Este acest tip de imagine uninstrument de reprezentare a lumii sau, mai degraba, este un prilejde aprofundare a acesteia prin intermediul metaforei vizuale?
De cele mai multe ori, incercarile de calauzire in universulexpresiei fotografice propun itinerariul opacizant al "regulilor deaur". Deşi suntem asigurati de faptul ca respectarea geometrica aacestora are ca efect eliminarea oricarei erori fotografice, decele mai multe ori, corsetul strâmt al unor reguli care nu suntdestinate deprinderii unei imaginat metaforic anuleaza orice urmade respir şi de bun simt creativ.
Va propun, de aceea, sa exploram bogatele resurse care alcatuiesctesatura fotografiilor de care, in mod vital, suntemabsorbiti.

Temele atelierelor:
1. Expresivitatea suprafeteleor vide. Fortelecâmpului vizual. Plasticitatea şi caracterul unui fundal.Pseudovirtutile "sectiunii de aur". Conceptul de "dimensiune deincadratura".
2. Modalitati de redare a realitatiitridimensionale in bidimensionalul fotografic. Redari perspectivalesimultane şi opozitive.
3. Scurta incursiune in teoria cromatica. Niveluride contrast cromatic. Semnificatiile psihoperceptorii a culorilorfundamentale şi a complementarelor lor. Fotografia alb/negru saucea color?
4. Iluminarea: Rezultantele atmosferice acaracterelor de iluminare.Cu blitz sau fara blitz?
5. Mijloace de reglare a ponderilor elementelor deimagine. Dominanta ca functie atmosferica. Dominanta efectiva şidominanta sugerata.
6. Linii, forme şi fenomene dominante de imagine.Valorile psihoperceptorii ale celor mai frecvente linii, forme şifenomene dominante.
7. Elemente de constructie fotografica. Forma,directia, dinamica şi echilibrul in fotografie.
8. Mijloace de microdinamizare in fotografie.Necesitatea aplicari acestor mijloace, in conditia tendintei derigidizare prin excesul de severitate in utilizarea instrumentelorde constructie fotografica.
9. Expresia fotografica ca rezultanta a unui cumulatmosferic. Analiza fotografica ca recolta de atmosfere.
10. Legatura dintre fotografie si celelaltearte.

Durata curs: 10 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 300 ron/elevi, studenti - 225 ron
Loc desfasurare: www.mandalaclub.ro(str. Paleologu 20, zona Mantuleasa)
Data: 6 Octombrie 2009, 18:30

Inscriere la - contact@victoriei.ro

Citeste Triunghiul de Aur, "Bermudele" heroinei, episodul deastazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!