Prima pagină D:News

O poetica fotografica - Fotografii care absorb

Redactia Descopera.ro | 09.23.2009 | ● Vizualizări: 142
O poetica fotografica - Fotografii care absorb     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Modalitati de privire a fotografiei

Fundatia Calea Victoriei va invita din 6 octombrie, ora 18:30, la un atelier de fotografie cu Francisc Mraz
Ce vedem atunci când privim o fotografie? Cum decupam lumea atunci când vrem sa facem o fotografie? Este acest tip de imagine un instrument de reprezentare a lumii sau, mai degraba, este un prilej de aprofundare a acesteia prin intermediul metaforei vizuale?
De cele mai multe ori, incercarile de calauzire in universul expresiei fotografice propun itinerariul opacizant al "regulilor de aur". Deşi suntem asigurati de faptul ca respectarea geometrica a acestora are ca efect eliminarea oricarei erori fotografice, de cele mai multe ori, corsetul strâmt al unor reguli care nu sunt destinate deprinderii unei imaginat metaforic anuleaza orice urma de respir şi de bun simt creativ.
Va propun, de aceea, sa exploram bogatele resurse care alcatuiesc tesatura fotografiilor de care, in mod vital, suntem absorbiti.

Temele atelierelor:
1. Expresivitatea suprafeteleor vide. Fortele câmpului vizual. Plasticitatea şi caracterul unui fundal. Pseudovirtutile "sectiunii de aur". Conceptul de "dimensiune de incadratura".
2. Modalitati de redare a realitatii tridimensionale in bidimensionalul fotografic. Redari perspectivale simultane şi opozitive.
3. Scurta incursiune in teoria cromatica. Niveluri de contrast cromatic. Semnificatiile psihoperceptorii a culorilor fundamentale şi a complementarelor lor. Fotografia alb/negru sau cea color?
4. Iluminarea: Rezultantele atmosferice a caracterelor de iluminare.Cu blitz sau fara blitz?
5. Mijloace de reglare a ponderilor elementelor de imagine. Dominanta ca functie atmosferica. Dominanta efectiva şi dominanta sugerata.
6. Linii, forme şi fenomene dominante de imagine. Valorile psihoperceptorii ale celor mai frecvente linii, forme şi fenomene dominante.
7. Elemente de constructie fotografica. Forma, directia, dinamica şi echilibrul in fotografie.
8. Mijloace de microdinamizare in fotografie. Necesitatea aplicari acestor mijloace, in conditia tendintei de rigidizare prin excesul de severitate in utilizarea instrumentelor de constructie fotografica.
9. Expresia fotografica ca rezultanta a unui cumul atmosferic. Analiza fotografica ca recolta de atmosfere.
10. Legatura dintre fotografie si celelalte arte.

Durata curs: 10 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 300 ron/elevi, studenti - 225 ron
Loc desfasurare: www.mandalaclub.ro (str. Paleologu 20, zona Mantuleasa)
Data: 6 Octombrie 2009, 18:30

Inscriere la - contact@victoriei.ro

Citeste Triunghiul de Aur, "Bermudele" heroinei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!