Prima pagină D:News

Cea mai veche casa din Marea Britanie

Redactia Descopera.ro | 08.13.2010 | ● Vizualizări: 409
Cea mai veche casa din Marea Britanie     arheologie, casa, cea mai veche casa, preistorie, epoca de gheata, glaciatiune + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de arheologi a descoperit structura si ramasitele a ceea ce se banuieste a fi cea mai veche casa din Marea Britanie. Aceasta are o vechime de 11.500 de ani.

Structura circulara, descoperita in situl arheologic Star Carr din Nordul Yorkshire-ului, dateaza din anul 8500 i.Hr., cand Marea Britanie facea inca parte din Europa Continentala. Vestigiile descoperite aici sunt cu cel putin 500 de ani mai vechi decat cele care apartin celui mai timpuriu asezamant identificat pana acum, o structura dn Howick, Northumberland.

Situl arheologic de la Star Carr a fost subiectul unei ample cercetari si a numeroase sapaturi arheologice, imediat dupa descoperirea sa din 1940: arheologii si istoricii gasind aici numeroase artefacte interesante.

Cea mai veche casa din lume avea o inaltime de 3,5 metri, o structura circulara, si a fost construita pe o structura de lemn din lemn si stuf. A fost descoperita in urma cu doi ani de catre o echipa de arheologi de la Univeristatile din Manchester si York, insa abia acum cercetatorii au reusit sa dateze cu exactitatea vechimea vestigiilor. Star Carr a fost locuita de o comunitate de vanatori-culegatori, supravietuitori ai ultimei glaciatiuni.

« Pana la descoperirile de de la Star Carr se credea ca oamenii preistorici din Marea Britanie erau nomazi, insa existenta unor strucuri atat de mari si bine construite demonstreaza contrariul », marturiseste Nicky Milner, una dintre arheoloagele participante la sapaturi.

CITESTE SI: