Prima pagină D:News

Descopera Parcul Ioanid

Redactia Descopera.ro | 06.17.2011 | ● Vizualizări: 143
Descopera Parcul Ioanid     Fundatia Calea Victoriei, Cotroceni, parc, plimbare, istorie, arhitectura + zoom
Galerie foto (1)

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 18 iunie 2011, la o plimbare în zona parcurilor Ioanid şi Icoanei - zonă reprezentativă pentru perioada Belle Epoque în Bucureşti. Conform legislaţiei monumentelor de arhitectură, întreaga zonă este considerată ţesut rezidenţial tradiţional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturală ridicată.

În timpul plimbării, veţi afla povestea librarului George Ioanid, a caselor, bisericilor şi vilelor somptuoase ce au reuşit să stârnească, atât la vremea lor, cât şi în prezent, admiraţia localnicilor şi a străinilor.

Librarul şi editorul George Ioanid a cumpărat terenul în 1856 de la marele aga Pană Băbeanul pentru 2.100 de galbeni. Înainte, zona fusese una din multele "grădini" din Bucureşti, cunoscută sub numele de Grădina Breslea (1830-1869).

După ce Ioanid devine proprietarul grădinii şi o transforma, un jurnalist francez descria zona în Journal de Bucarest astfel:

"Nu departe de Palatul Regal, la doi paşi de străzile cele mai frecventate din Bucureşti se întinde un vast domeniu care într-o altă ţară ar valora milioane şi care chiar aici are o mare valoare. Pe el se află o locuinţă încântătoare, într-un stil original, în genul celui elveţian, apoi o imensă grădină sau mai de grabă un parc plin de pomi exotici şi indigeni, o viţă de vie magnifică, un parter ce conţine florile cele mai rare şi mai frumoase, o grădină plină de legume bine cultivată. Toate aparţin dlui G. Ioanid, un simplu librar, ce a dobândit toată această proprietate cu preţul muncii sale."

Ce veţi vedea în această expediţie culturală?

Parcul Ioanid, Bulevardul Dacia (zona ambasadelor şi a vilelor somptuoase), Scoala Centrala de Fete (foto), Biserica Icoanei, Biserica Anglicană, Piata Gogu Constantin Cantacuzino, Vila Elena George Cantacuzino, o casă boierească - casa Elisabetei Moscu, Vila Constantin R. Geblescu, Vila Elena Sturdza-Scheianu, str. Dumbrava Roşie, Parcul Icoanei.


Lector: Anita Sterea
Data: 18 iunie 2011
Ora: 10.00
Cost: 30 lei; cost studenţi: 25 lei
Loc întâlnire: în faţa librăriei Cărtureşti Verona
Înscriere la contact@victoriei.ro