Home » D:News » De ce a eşuat aeronava ce poate zbura cu o viteză de 21.000 km/h? (VIDEO)

De ce a eşuat aeronava ce poate zbura cu o viteză de 21.000 km/h? (VIDEO)

De ce a eşuat aeronava ce poate zbura cu o viteză de 21.000 km/h? (VIDEO)
Publicat: 23.04.2012
Cercetătorii de la Pentagon au reuşit să identifice motivul pentru care aeronava Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2), capabilă să zboare cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului, a eşuat într-un test efectuat în luna august a anului trecut.

Aeronava HTV-2 s-a prăbuşit în oceanul Pacific după 26 de minute de la începerea zborului de test.

Acum, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), agenţia de cercetare a Pentagonului, a publicat un raport în care este identificat motivul ce a dus la prăbuşire. Concluzia? Partea exterioară a aeronavei s-a degradat mult mai repede decât se aşteptau oficialii americani.

Specialiştii DARPA ştiau că frecarea provocată de viteza colosală a aeronavei HTV-2 va duce la încălzirea sa, aceştia aşteptându-se ca „pielea” vehiculului să se degradeze pe parcurs ce aceasta avansa prin aer cu o viteză de 20 Mach. La această viteză, frecarea cu aerul din jur supune aeronava la temperaturi de 1.925 de grade Celsius.

„Cu toate acestea, din aeronavă s-au desprins porţiuni mai mari de «piele» decât ne-am fi aşteptat, iar găurile create au dus la apariţia unor unde de şoc în jurul vehiculului, pe măsură ce acesta călătorea cu o viteză de aproape 21.000 de km/h. Acest lucru a făcut ca vehiculul să se rostogolească brusc”, anunţă DARPA.

Atunci când computerul de bord a identificat această anomalie, acesta a încetinit aeronava, care s-a prăbuşit în oceanul Pacific, unde se află şi acum.

Scopul acestui proiect este realizarea unei aeronave capabile să ajungă în orice punct de pe Terra în mai puţin de o oră, permiţând atacarea sa cu rapiditate.

DARPA susţine că specialiştii săi au învăţat foarte multe din testul efectuat în august, urmând ca în testele viitoare să fie aplicate lecţiile învăţate.

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase