D:News
-
Hobbitii isi castiga drepturile in justitie
Un cuplu galez si-a castigat dreptul de a locui intr-o casa asemanatoare cu cea a hobbitilor din romanul „Stapanul Inelelor”, dupa mai bine de zece ani de dispute si de procese cu autoritatile locale, anunta Sky News.
› citeşte mai mult -
Europa este invadata de plante straine
Numarul plantelor straine care s-au aclimatizat in tarile europene s-a triplat in ultimii 25 de ani, anunta un studiu efectuat de oameni de stiinta europeni, studiu care include nu mai putin de 48 de tari si regiuni, se arata in publicatia online ScienceDaily.
› citeşte mai mult -
Interiorul Pamantului are proprietati atomice neasteptate
Materiale aflate in adancul Pamantului au neasteptate proprietati atomice, a caror descoperire ii obliga pe oamenii de stiinta sa revizuiasca modelul proceselor care au loc in interiorul planetei.
› citeşte mai mult -
Egiptul construieste primul muzeu subacvatic din Mediterana
Palatul scufundat al Cleopatrei nu a fost accesibil pana in prezent decat scafandrilor arheologi. Autoritatile egiptene si-au propus, insa, sa ofere aceasta sansa si miilor de turisti care viziteaza Egiptul in fiecare an, prin construirea unui grandios muzeu subacvatic in apropiere de Alexandria, anunta National Geographic.
› citeşte mai mult -
Ciorile sunt cele mai inteligente animale
Se pare ca ciorile sunt mai capabile sa rezolve problemele decat maimutele, mult timp considerate cele mai inteligente animale de catre cercetatori. Etologii neozeenladezi au creat o serie de teste de inteligenta pentru animale la care ciorile au obtinut un punctaj superior cimpanzeilor.
› citeşte mai mult -
Vikingii nu cautau bogatii in Europa, ci sotii
De la sfarsitul secolului VIII pana la jumatatea secolului XI, vikingii au terorizat intreaga Europa, atacand si jefuind tot ce le aparea in cale. Conform unui nou studiu, motivul care ii purta pe acestia peste mari si tari nu era numai dorinta de a se imbogati, ci exista unul mult mai romantic: dorinta de a-si gasi o sotie.
› citeşte mai mult -
Mistretii, ursii si lupii revin in Scotia
Mistretii, lupii, rasii sau pisicile salbatice dominau odiniara padurile si crestele scotiene. Eradicate datorita vanatorii intensive, aceste mamifere revin in nordul Marii Britanii multumita eforturilor grupurilor ecologiste si a celor conservatoare, anunta publicatia britanica TheIndependent.
› citeşte mai mult -
Creationistii pierd teren in Marea Britanie
Profesorul Michael Reiss, director al educatiei in cadrul Royal Society si sustinator al introducerii notiunilor religioase in cadrul cursurilor stiintifice a fost fortat sa demisioneza datorita certurilor si controverselor aparute pe marginea deciziei sale fara precedent in Regatul Unit.
› citeşte mai mult -
Soarele este la mare distanta de locul nasterii sale
Forma spiralata a Caii Lactee sugereaza ca Soarele s-a deplasat considerabil de la locul aparitiei sale, conform un nou studiu facut public de astronomii americani. Concluzia finala a acestor idei, poate explica pana la un punct de ce planetele din apropierea sistemului solar au compozitii chimice atat de variate.
› citeşte mai mult -
NASA ramane fara astronauti
Corpul de astronauti NASA a fost pentru mult timp simbolul spiritului american explorator, dar pe masura ce agentia spatiala se apropie de implinirea a 50 de ani de existenta, exploratorii spatiali trebuie sa infrunte unele provocari dificile.
› citeşte mai mult -
Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor - 2008 acordat Programului de Actiune pentru Deminare in sudul Libanului
BEIRUT – Coordonatorul britanic al Programului Natiunilor Unite (ONU) de Actiune pentru Deminare in sudul Libanului impreuna cu cei 990 membri ai echipei de deminare vor primi Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor– 2008 pentru eforturile eroice de indepartare a munitiei neexplodate care impiedica intoarcerea in conditii de siguranta a sute de mii de persoane deplasate intern sau evacuate din zonele de conflict.
› citeşte mai mult -
O boala rara transforma o femeie in barbat
Curtea Suprema din Filipine a permis unei femei sa isi schimbe prenumele din Jennifer in Jeff, dupa ce aceasta a dovedit ca este afectata de o boala rara, care o transforma in barbat.
› citeşte mai mult -
Oamenii pot fi originari de pe Marte
Testul de saptamana trecuta, in care cateva exemplare de tardigrade, ursi de apa, au reusit sa supravietuiasca in spatiul extraterestru fara nici un fel de protectie, a realimentat teoriile conform carora viata se afla peste tot in Univers si poate calatori de la o planeta la alta si chiar de la un sistem solar la altul, sustine publicatia online MSNBC.
› citeşte mai mult -
Vecini din iad pentru pasarile britanice
Una dintre cele mai cunoscute specii de pescarus din Marea Britanie, pescarusul Guillemot, a surprins oamenii de stiinta prin comportamentul straniu afisat in ultimele luni. Exemplare ale acestei specii au inceput sa atace si sa ucida pasarile din speciile cu care impart acelasi areal si chiar sa recurga la acte de canibalism, anunta publicatia online Eurekalert.
› citeşte mai mult -
Cele mai vechi fosile de camila, descoperite in Siria
O echipa mixta de cercetatori a dezgropat in desertul sirian maxilarul unei camile despre care banuiesc ca apartine unei specii anterioare, inca necunoscute, insa de dimensiuni mai mici, care popula zona in urma cu aproximativ un milion de ani.
› citeşte mai mult -
Mancarea de tip fast-food da de gol infractorii
Infractorii amatori de mancare tip fast-food vor fi prinsi mai usor datorita unui nou tip de tehnica de amprentare care se bazaeaza pe studiul concentratiei sarii din transpiratia acestora.
› citeşte mai mult -
Noul obiectiv NASA - clima de pe Marte
Agentia spatiala americana a stabilit noua sa misiune spatiala care consta in monitorizarea si studierea climei de pe Planeta Rosie. In acest scop naveta spatiala Maven a fost lansata, urmand sa amartizeze in anul 2014, dupa estimarile specialistilor.
› citeşte mai mult -
China si-a desemnat proprii cosmonauti
China a anuntat intr-o conferinta de presa speciala, numele celor trei astronauti desemnati sa efectueze cea de a treia misiune spatiala a acestei tari, anunta BBC.
› citeşte mai mult -
O aparitie stranie pe cerul noptii ii intriga pe astronomi
Astronomii au fost uimiti sa descopere pe cerul noptii un obiect straniu, care apare si dispare, inainte ca acestia sa poata identifica natura lui sau sa-l poata localiza, deoarece manifesta un comportament diferit de oricare alta stea sau corp ceresc studiate pana in prezent.
› citeşte mai mult -
Gaura din stratul de ozon este mai mare decat anul trecut
Masuratorile efectuate de World Meteorological Organization (WMO) au dezvaluit un aspect ingrijorator, acela ca gaura din stratul de ozon din atmosfera terestra este mai mare decat anul trecut, desi oamenii de stiinta se asteptau ca aceasta sa isi reduca dimensiunile, anunta Discovery News.
› citeşte mai mult -
Ce se intampla in momentul mortii?
Cele mai multe experiente ale persoanelor care si-au revenit din moarte cerebrala mentioneaza aceleasi senzatii si imagini: aparitia unei lumini albe si o reactivare a memoriei latente a celui in cauza. Medicii eurpeni si cei americani sunt hotarati sa afle ce anume se intampla in timpul acestor momente la granita dintre viata si moarte, se arata in publicatia online FoxNews.
› citeşte mai mult -
“Diavoli de praf” fotografiati pe Marte
Vartejuri de vant numite “diavoli de praf” au fost capatate in imagini de catre sonda spatiala Phoenix Mars Lander, in zonele arctice ale planetei Marte.
› citeşte mai mult -
Descoperirea “furnicilor de pe Marte” socheaza lumea stiintifica
O noua descoperire a biologilor americani de la Univeristatea din Texas pune pe jar mediile academice din lumea intreaga. Acestia au anuntat identificarea unei noi specii de furnici, denumite „furnicile de pe Marte”, probabil cea mai veche descendenta a primelor insecte de acest gen care au populat Terra in urma cu 120 de milioane de ani, anunta LiveScience.
› citeşte mai mult -
Premiera: fotografia unei noi planete cu un Soare propriu
Astronomii au surprins ceea ce pare a fi prima fotografie a unei planete care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui.
› citeşte mai mult -
Primele balene inotau cu ajutorul picioarelor
Un nou studiu al oamenilor de stiinta de la Muzeul de Istorie a Naturii din Alabama arata ca primele balene se foloseau de membre posterioare imense pentru a inota in apele oceanelor. Aceasta descoperirea arunca o noua lumina asupra modului in care uriasele cetacee au parasit viata pe uscat pentru cea 100% acvatica, sustine publicatia online LiveScience.
› citeşte mai mult -
Creationismul da buzna in cursul de evolutionism
Conform forurilor educatiei din Marea Britanie, copii vor trebui sa invete in acelasi timp notiuni despre creationism si evolutionism in cadrul acelorasi programe scolare. Noua masura adoptata de autoritatile britanice vine in urma unui val de proteste fara precedent in aceasta directie, proteste care vin concomintent din partea comunitatii islamice , crestine si hinduse din Regatul Unit.
› citeşte mai mult -
Evolutia a aparut inaintea vietii ?
Conform ultimelor teorii in domeniu se pare ca a existat o forma rudimentara de evolutie, chiar si in cadrul asa numitei “supe primordiale”. In acest caz ecosistemul complex al moleculelor prebiotice ar fi facut posibila aparitia vietii cu mult inainte de estimarile paleontologilor.
› citeşte mai mult -
Au fost inventate lentilele de contact cu medicatie inclusa
Procedeul aplicarii medicamentelor externe direct in zona globului ocular este unul dificil, dureros si delicat in acelasi timp. In sprijinul ameliorarii acestei situatii, oftalmologii si inginerii Universitatii Auburn din Alabama au dezvoltat o metoda revolutionara in domeniu, aceea a administrarii medicatiei oculare prin intermediul lentilelor de contact.
› citeşte mai mult -
Zgomotul straniu din Loch Ness ii ingrozeste pe scotieni
Rezidentii din apropierea lacului Loch Ness nu mai au odihna in timpul noptii din cauza unor zgomote ciudate, pe care le aud din casa, asemanatoare unui murmur continuu.
› citeşte mai mult -
Un nou Stonehenge descoperit in Ucraina
Arheologii de la Institutul de Istorie si Stiinte Politice din Ucraina au facut publica una dintre cele mai mari descoperiri arheologice care a avut loc vreodata pe teritoriul Ucrainei, anunta Pravda.
› citeşte mai mult