Home » D:News » Strămoşii europenilor: Două treimi din bărbaţii moderni se trag din trei lideri ai Epocii de Bronz

Strămoşii europenilor: Două treimi din bărbaţii moderni se trag din trei lideri ai Epocii de Bronz

Publicat: 20.05.2015
Peste 60% dintre bărbaţii moderni din Europa sunt descendenţi ai unor lideri din Epoca de Bronz.

Geneticienii estimează că trei familii, care au trăit în urmă cu 5000 de ani, s-au răspândit cu rapiditate pe continent.

Totodată, cercetările lor au relevat că răspândirea populaţiei moderne de-a lungul Europei s-a produs mult mai târziu decât se credea anterior. Mai exact, această migraţie nu ar fi avut loc în Pelolitic, când pe continent trăiau comunităţi de vânători-culegători, ci în Neolitic, odată cu răspândirea agriculturii.

FOTO: Daily Mail    FOTO: Daily Mail

Mark Jobling, specialist în genetică la Universitatea din Leicester, spune că strămoşii principalelor trei linii paterne europene au fost, cel mai probabil, trei lideri tribali puternici de la începutul Epocii de Bronz.

”Extinderea populaţiei s-a petrecut în Epoca de Bronz care a însemnat schimbarea practicilor de îngropare, răspândirea călăritului şi dezvoltarea armamentului. Bărbaţii dominanţi din aceste culturi ar putea fi responsabili pentru modelele cromozomului Y pe care le vedem în prezent”, a explicat Jobling.

Cercetătorul a analizat secvenţele ADN a 334 de bărbaţi din 17 regiuni din Europa şi Orientul Apropiat. Printre ei s-au numărat cetăţeni din Anglia, Bavaria, Turcia, Grecia, Norvegia şi Ungaria. El a urmărit mutaţiile cromozomului Y, prezent doar la bărbaţi şi care poate fi folosit pentru a urmări liniile paternale.

FOTO: Daily Mail    FOTO: Daily Mail

Jobling a descoperit o mutaţie care s-a produs cu între 3700 şi 6500 de ani în urmă şi care este specifică regiunilor nordice. O altă mutaţie care a avut loc cu între 4750 şi 7340 de ani în trecut s-a răspândit în Spania, Italia, Franţa, Anglia şi Irlanda.

O a treia mutaţie (3470-5070 de ani în urmă) este proeminentă în rândul populaţiei norvegiene, daneze şi olandeze, dar poate fi întâlnită şi în Franţa, Ungaria, Serbia şi Bavaria. Împreună, cercetătorii estimează că aceste trei linii paterne se regăsesc la 63% dintre bărbaţii care trăiesc la ora actuală în Europa.

Geneticienii spun că indivizii care au dat naştere acestor linii paternale au fost cel mai probabil lideri influenţi ai vremii care au călătorit mult având astfel ocazia să aibă mulţi urmaşi pe un teritoriu extins.

FOTO: Daily Mail    FOTO: Daily Mail

Un alt studiu recent a arătat că în prezent, liderul mongol Genghis Khan, ar avea în jur de 16 milioane de urmaşi. Khan a murit în 1227.

Sursă: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase