Home » Maratoanele Descopera » Fenomenele paranormale » Topul fenomenelor paranormale din ultimul an

Topul fenomenelor paranormale din ultimul an

Publicat: 27.07.2009
De multe ori, atunci cand vorbim despre paranormal, avem in minte povesti si legende petrecute candva, demult – fantome, vampiri, calatori astrali sau spirite neodihnite, toate au un iz romantic, oniric si sinistru care, parca, nu prea mai are nicio legatura cu prezentul supertehnologizat in care traim. Citeam intr-o carte despre istoria magiei ca becul lui Edison a “omorat” mai multe vrajitoare decat au facut-o toate rugurile Inchizitiei la un loc. Cu toate acestea, grupul celor care cred in fenomene inexplicabile se incapataneaza sa ne prezinte dovezi (mai mult sau mai putin credibie) cum ca exista o lume suprasensibila foarte vie, ale carei manifestari nu au incetat nicicand. Mai jos, va invitam sa descoperiti panoplia celor mai spectaculoase fenomene paranormale care au avut loc in ultimul an de zile.

De multe ori, atunci cand vorbim despre paranormal, avem in minte povesti si legende petrecute candva, demult – fantome, vampiri, calatori astrali sau spirite neodihnite, toate au un iz romantic, oniric si sinistru care, parca, nu prea mai are nicio legatura cu prezentul supertehnologizat in care traim. Citeam intr-o carte despre istoria magiei ca becul lui Edison a „omorat” mai multe vrajitoare decat au facut-o toate rugurile Inchizitiei la un loc. Cu toate acestea, grupul celor care cred in fenomene inexplicabile se incapataneaza sa ne prezinte dovezi (mai mult sau mai putin credibie) cum ca exista o lume suprasensibila foarte vie, ale carei manifestari nu au incetat nicicand. Mai jos, va invitam sa descoperiti panoplia celor mai spectaculoase fenomene paranormale care au avut loc in ultimul an de zile.

Cele mai noi povesti cu fantome

Fotografiile care au surprins fantome au fost dintotdeuna foarte greu de realizat (majoritatea au fost facute din intamplare, fara macar ca fotograful sa aiba habar ce pozeaza) si extrem de rare; prin urmare, asaltul de astfel de imagini din 2008-2009 ar trebui privit cu un ochi sceptic, mai ales acum, cand falsurile foto sunt atat de usor de fabricat. Cu toate acestea, in atentia pasionatilor fenomenelor paranormale au intrat cateva fotografii cu fantome spectaculoase care au facut repede inconjurul Pamantului, gratie tabloidelor, site-urilor de entuziasti si jurnalelor de stiri. Cea mai buna dintre acestea ar putea fi fantoma de la ferma Tewin Bury din Herthfordshire, Marea Britanie.

Fotografia a fost realizata la inceputul lui noiembrie 2008 de Neil Sandbach, un designer care venise aici pentru a amenaja si pregati domeniul pentru o nunta. Sandbach a observat ciudata figura translucida de abia ajuns acasa, cand a descarcat cardul aparatului foto digital pe laptop, insa desi a fost intrigat, intrucat se afla singur la ferma cand a realizat fotografia, nu a spus nimanui nimic despre aceasta poveste. Apoi, cu doar cateva zile inainte de nunta, cuplul care urma sa se casatoreasca, fara a sti de bizara poza, l-a intrebat pe designer daca in timpul amenajarilor nu observase nimic bizar la ferma, insistand ca ei au vazut in numeroase ocazii spectrul unui baietel imbracat in haine de noapte. Cel care aparea in fotografia lui Sandbach…

Urmatoarea fotografie cu fantome care a pus pe jar imaginatia entuziastilor vine din… Romania! A fost realizata de o femeie de 33 de ani, Victoria Iovan, la hotelul Decebal din Baile Herculane si prezinta fantoma unei femei inalte invesmantata in alb. Hotelul Decebal are 150 de ani si se crede, conform legendelor localnicilor, ca in fundatia sa ar fi ascunse numeroase comori dacice si romane. Hotelul a fost inchis vreme de cinci ani pentru renovari, perioada in care o serie de indivizi au incercat sa faca sapaturi pentru a descoperi fabuloasele comori antice. Fantoma – care, dupa unii, ar fi a unui preot dac – a aparut pentru a proteja presupusa comoara si a alunga jefuitorii. Cert este ca la vremea cu pricina – decembrie, 2008 – povestea fantomei a facut turul ziarelor si televiziunilor romanesti.

In sfarsit, o ultima fotografie cu fantome care merita mentionata este cea realizata de profesorul Keiron Brown in cripta castelului Oxford din Marea Britanie. Inca de cand a fost construit, din 1071, au existat numeroase relatari despre activitatile paranormale care au avut loc aici. Un caz celebru este cel al criminalei Mary Blandy, care a fost spanzurata in castel in 1752, iar de atunci fantoma ei este o prezenta constanta a domeniului. In 1970, un grup de puscariasi care erau inchisi in beciurile castelului, s-au plans ca nu pot dormi si ca sunt ingroziti de fenomenele de poltergeist care au loc aici; acestea incetand numai dupa ce un grup de preoti a tinut o slujba de exorcizare. Nu in ultimul rand, cativa membri ai echipei de filmare a peliculei The Italian Job (2003, Jaf in stil italian, tradus la noi) care s-a filmat si aici au auzit sunete ciudate si tipete dinspre beciurile castelului, incuiate de decenii. Pentru a pune capat tuturor acestor speculatii, custozii castelului au organizat Oxford Castle Unlocked, un eveniment in cadrul caruia au invitat vanatori de fantome alesi pe spranceana, sceptici si observatori carora le-au dat acces liber peste tot si i-au provocat sa descopere un fenomen paranormal. Nimeni nu s-a intors cu nimic remarcabil, cu exceptia profesorului Keiron Brown, care a realizat in cripta fotografia de mai jos.


Poltergeist si case bantuite

Casele bantuite, un „clasic” al povestilor cu fenomene paranormale au avut un adevarat regal in ultimul an de zile. Cel mai important caz este acela al omului de afaceri Anwar Rashid care a fost atat de tare infricosat de spirite incat si-a abandonat luxosul domeniu pe care il detine langa Nottingham, in Marea Britanie. Parapsihologii si cei care au investigat mosia lui Rashid au numit-o „cel mai activ” loc pe care l-au intalnit vreodata. Rashid, care traia aici intr-o vila enorma impreuna cu sotia sa, patru copii, fratele si parintii sai, marturiseste infricosat ca locul a fost pur si simplu infestat de spirite diabolice. Desi domeniul este estimat la nu mai putin de 3,4 milioane de lire sterline, omul de afaceri a fost nevoit sa-l abandoneze si este atat de ingrozit de ceea ce a patit aici incat nici macar nu se gandeste sa-l vanda, pentru a nu arunca napasta asupra altor oameni nevinovati. Lee Roberts, expertul britanic in fenomene paranormale care a cercetat sute de astfel de cazuri (demascand numeroase falsuri) si a condus echipa ce a investigat locul dupa ce omul de afaceri a fugit, a declarat ca acesta este singurul loc in care i-a fost cu adevarat frica, chiar si in timpul zilei. Zgomote ciudate, tipete, usi trantite, ferestre sparte, cutremuraturi – intregul arsenal poltergeist a fost dezlantuit cu furie asupra domeniului musulmanului.

Alt caz spectaculos de poltergeist care se petrece in ultima vreme este acela al criminalului in serie Ted Bundy, care a fost executat pe 24 ianuarie 1989, dupa ce a omorat peste 30 de femei. Spiritul lui Bundy s-ar fi intors pentru a teroriza gardienii si detinutii la inchisoarea de stat din Florida, SUA, acolo unde criminalul si-a petrecut dupa gratii ultimii 11 ani de viata si unde a primit si pedeapsa capitala, pe scaunul electric. Bundy a marturisit detaliat cum a omorat 30 de femei, iar dupa ce a fost condamnat la moarte, a tot incercat sa-si prelungeasca viata, promitandu-le politistilor si procurorilor ca va mai recunoaste si alte crime si va indica unde sunt ingropate cadavrele. Acestia, insa, au refuzat sa-i mai acorde timp si l-au executat, astfel incat nici pana astazi nu se cunoaste exact numarul crimelor comise de Bundy – desi criminalistii americani care s-au ocupat de caz estimeaza ca acestea nu ar fi mai mult la 35, exista si voci care spun ca Bundy ar fi facut 100 de victime. Astazi, se pare ca in celula in care a fost inchis psihopatul, pe holurile inchisorii si in camera in care se afla scaunul electric, au loc numeroase fenomene poltergeist – zgomote bizare, soapte, ciocanituri in pereti. Sau cel putin asa declara o parte a detinutilor si cativa gardieni.

Bigfoot si fratii sai monstruosi

Cea mai cunoscuta poveste cu Bigfoot din ultimii ani vine din Statele Unite si s-a petrecut in padurile din nordul statului Georgia, unde doi politisti au afirmat ca au descoperit cadavrul unui monstru paros intr-un frigider abandonat pe albia unui rau. La momentul respectiv, in august 2008, si site-ul nostru a preluat stirea cu pricina – mass media de peste ocean, de la tabloide la ziare si posturi de televiziune cat se poate de credibile vuia cu acest subiect, cadavrul descompus al unui Bigfoot fiind, totusi, o chestie pe care nu o intalnesti pe toate drumurile. In zona, existau numeroase legende despre o creatura semi-inteligenta, un primat mai mare decat orice gorila de munte; de asemenea, cativa vanatori si cautatori de urme indieni afirmasera ca au descoperit urme ciudate in padure… din nefericire, in cele din urma, povestea s-a dovedit un fals, Bigfoot fiind „confectionat” dintr-un costum de carnaval, mate de porc, muschi de cerb si alte resturi de animale.

Cu toate acestea, relatari despre Ts’emekwes sau Sasquatch, cum mai este denumit monstrul de catre amerindieni, au continuat cu aceeasi consecventa, oamenii marturisind ca l-au vazut pe parosul cu picior mare pe Muntele Cheam din British Columbia, la nord-vest de Ontario, pe autostrada 101 din California sau pe Lacul Skiff, la granita cu Canda – asta numai in America de Nord. Varianta montaniarda a lui Bigfoot, celebrul om al zapezilor Yeti a fost, din nou, semnalat in Nepal: in urma cu fix un an, o echipa de specialisti analiza mostre de par, iar in octombrie 2008, o echipa japoneza de antropologi si zoologi a descoperit, in cadrul unei expeditii nepaleze, urmele lui Yeti pe muntele Dhaulagiri IV.

Anul trecut s-au implinit 75 de ani de cand la fel de celebrul monstru din Loch Ness a fost fotografiat pentru prima data, eveniment ce s-ar fi petrecut la 12 noiembrie 1933. De atunci, peste 1.000 de indivizi pretind ca ar fi vazut dihania acvatica. Ultima oara aceasta s-ar fi aratat in aprilie si se pare ca a fost filmata de un britanic, David Garside care se afla aici in vacanta impreuna cu fiul sau. Dupa cum veti vedea, este greu de spus ce se afla exact pe film (clipul a fost filmat cu un telefon mobil), dar e clar ca e… ceva.

In alta ordine de idei, varul lui Loch Ness de peste ocean, Ogopogo (sau Naitaka, Demonul Lacului cum i se spune in limba salish a pieilor rosii), monstrul care ar fi tartotul lacului Okanagan din British Columbia, Canada, a fost vazut de 8 ori in acest an, iar Storsjoe – tot un monstru de lac, suedez, care-si face veacul in Stockholm – ar fi fost fotografiat vara trecuta.

Oamenii de stiinta si fenomenele psi

Cu o larga majoritate, in ultima vreme, cele mai multe stiri de top privind perceptia extrasenzoriala, telepatia, telechinezia si psihokinezia au avut ca subiect principal diversele cercetari care se realizeaza in aceste domenii, semn ca, dintre toate fenomenele paranormale, acestea sunt privite cu cea mai mare seriozitate de catre oameni de stiinta, cercetatori si autoritati.

Unul dintre cele mai concludente exemple in acest sens s-a petrecut chiar in urma cu cateva luni: o bursa de cercetare in valoare de 4 milioane de dolari, pusa la bataie de U.S. Army, a fost castigata de Universitatea din California pentru tema de studiu „telepatia sintetica asistata de calculator”. In cazul telepatiei, in scurta vreme, folosirea termenului paranormal va fi cu totul improprie, intrucat fenomenul se pare ca este explicabil din punct de vedere stiintific, in cele mai mici amanunte ale sale. Telepatia asistata de calculator presupune dezvoltarea unei interfete creier-computer, care sa se foloseasca de tehnologia electroencefalografica (EEG) pentru a ajuta doi sau mai multi oameni sa comunice prin puterea gandurilor. De exemplu, un soldat gandeste un mesaj spre superiorul sau; computerul primeste semnalele EEG pe care creierul oricarui om le emite cand ne gandim la ceva, le traduce si le retransmite sub forma de unde cerebrale spre creierul receptorului.

Deja exista tehnologii prin care diverse instrumente pot fi manipulate cu puterea gandului (de exemplu, un scaun cu rotile, despre care am scris recent). De aici si pana la a realiza o interfata de comunicare om-masina-om, mai este doar un singur pas, iar cand aceasta va fi facut, poate ca celor mai multi dintre noi nu ne va mai fi atat de dificil sa credem ca din ecuatia de mai sus „masina” poate disparea si ca exista oameni cu inzestrari speciale care pot citi gandurile altora sau isi pot transmite propriile ganduri, fara a mai avea nevoie de un alt dispozitiv, in afara de propriul creier.

Alt exemplu ca fenomenele psi sunt privite cu cea mai mare seriozitate de cercetatori este acela unui amplu articol stiintific din Journal of Scientific Exploration, o publicatie academica, realizata de cercetatori pentru cercetatori, care exploreaza ipoteza ca perceptia extrasenzoriala ar interfera cu campul geomagnetic, influentand activitatea acestuia (pentru pasionati, textul integral al lucrarii se gaseste aici).

Rubrica de Paradiverse

In ceea ce priveste predictiile si previziunile, Profetul Yahweh, un autoproclamat vizionar din Statele Unite care a facut ceva valva in ultima vreme, predica vara trecuta ca pe 31 octombrie o imensa nava extraterestra va intra pe orbita Terrei (eveniment care, evident, nu a avut loc), in vreme ce clarvazatorul Ed Dames a declarat ca eforturile autoritatilor de a descoperi epava avionului si cadavrul lui Steve Fossett (un aviator amator care s-a prabusit anul trecut) in Nevada sunt inutile, intrucat Fossett a murit in muntii Sierra Nevada din California (ceea ce, in cele din urma, s-a confirmat).

Jose Gabriel Funes, astronomul sef de la Vatican, soca mass media anul trecut cand declara ca credinta in extraterestri nu contravine cu aceea in Dumnezeu, mesajul implicit fiind acela ca Biserica Catolica accepta oficial existenta altor creaturi inteligente in Univers.

In urma unor cercetari parapsihologice asupra carora nu a oferit prea multe detalii, doctorul Walter Semkiw declara ca Barack Obama este reincarnarea lui Lyman Trumbull, senatorul Democrat de Illinois care a fost principalul autor al celui de-al 13-lea Amendament (document prin care, la 6 decembrie 1865, se abolea sclavia pe teritoriul Statelor Unite). Tot in ultima vreme, un grup de cercetatori de Universitatea din Southampton anunta deschiderea proiectului AWARE (acronim de la AWAreness during Resuscitation), cel mai amplu stiu intreprins asupra experientelor de dinaintea mortii, iar un grup de psihiatri americani de la New York Medical College au marturisit ca au fost martorii unui caz autentic de posesiune demonica – o femeie care levita si vorbea limbi straine; incapabili sa o trateze, au apelat la doi preoti care au exorcizat demonii cu succes.

In mod cert, o parte a cazurilor din acest top prezinta un grad mai mult decat discutabil de veridicitate, in vreme ce altele au sanse foarte mari de a fi autentice. Cu toate acestea, cred ca am castigat provocarea pe care v-am lansat-o la inceputul acestui material. Fenomenele paranormale nu fac parte dintr-un cerc existential incastrat exclusiv in trecut. Ele joaca un rol activ in viata a numerosi oameni si vor continua sa existe, chiar si in epoca digitalizarii, atata vreme cat nu le respringem aprioric, ci le cercetam minutios, incercand sa afla adevarul…

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE VOODOO, IN CADRUL UNUI NOU EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA FENOMENELE PARANORMALE.

Intra zilnic pe Forumul Descopera.ro, povesteste-ne despre intamplari paranormale la care ai fost martor tu sau prietenii tai si poti castiga: dvd-ul Camera 1408, Enciclopedia Fenomenelor Paranormale, Enciclopedia Fenomenelor Neexplicate si cartea Mari enigme ale omenirii. Participa la concurs!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm