Home » Istorie » O scrisoare veche de peste 400 de ani dezvăluie modul în care Galileo a încercat să păcălească Inchiziţia

O scrisoare veche de peste 400 de ani dezvăluie modul în care Galileo a încercat să păcălească Inchiziţia

O scrisoare veche de peste 400 de ani dezvăluie modul în care Galileo a încercat să păcălească Inchiziţia
Publicat: 29.09.2018
O scrisoare considerată pierdută, scrisă de Galileo Galilei, prezintă eforturile astronomului din secolul XVII de punere la îndoială a unei doctrine a Bisericii Catolice într-un mod cât mai nuanţat. Scrisoarea descoperită în cadrul Societăţii Regale din Londra pare să rezolve un mister vechi de patru secole privind limbajul lui Galileo atunci când vorbea despre această problemă „divină”.

În scrioarea din 1613, faimosul savant punea la îndoială pentru prima dată conceptul orbitei Soarelui în jurul Pământului. Conform History, atunci când o copie a scrisorii sale a ajuns la Inchiziţia din Roma, Galileo a susţinut că exprimarea a fost modificată pentru a fi mai eretică. Astfel, el a produs o altă scrisoare mult mai nuanţată. 

Documentul descoperit recent arată faptul că Galileo a fost cel care a făcut modificările în textul original pentru a se proteja de furia Inchiziţiei. Astronomul polonez Nicolaus Copernicus afirma în 1543 că Soarele se află în centrul universului, iar Pământul este o planetă ce orbitează în jurul lui. Deşi Copernicul nu a trăit pentru a vedea efectele scrierilor sale, în 1600 matematicianul Giordano Bruno a fost condamnat pentru erezie deoarece susţinea teoria lui Copernicus. În cele din urmă, Bruno a fost ars pe rug. 

În cadrul experimentelor sale cu telescopul, Galileo a descoperit dovezi care susţineau modelul lui Copernicus. Pe 21 decembrie 1613, îi trimitea o scrisoare prietenului său Benedetto Castelli, matematician din cadrul Universităţii Pisa din Italia, ce conţinea descoperirile sale. El afirma că pasaje din Biblie ce menţionau evenimente astronomice nu pot fi luate în considerare literalmente, iar teoria lui Copernicus nu era incompatibilă cu Biblia. 

Din cauza textului controversat, copii ale scrisorii au circulat, iar una dintre ele a ajuns în 1615 la Roma. La scurt timp, Galileo a scris unui prieten cleric faptul că scrisoarea trimisă Inchiziţiei a fost modificată pentru a sugera erezia. 

Cele două versiuni ale scrisorii lui Galileo i-au derutat pe viitorii savanţi. Însă în august 2018, Salvatore Ricciardo, specialist în istorie din cadrul Universităţii din Bergamo, a vizitat biblioteca Societăţii Regale şi a analizat un catalog online, moment în care a descoperit scrisoarea trimisă de Galileo către Castelli. Deşi data din catalog era octombrie 1613, Ricciardo a examinat documentul şi a realizat la scurt timp cât de important este. Semnătura „G.G.”  şi analizele grafologilor au demonstrat că este vorba despre scrisul lui Galileo.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase