Home » Istorie » Cum a fost creat Drumul Mătăsii. Ruta comercială s-a format pentru ca locuitorii Asiei să supravieţuiască schimbărilor climatice

Cum a fost creat Drumul Mătăsii. Ruta comercială s-a format pentru ca locuitorii Asiei să supravieţuiască schimbărilor climatice

Cum a fost creat Drumul Mătăsii. Ruta comercială s-a format pentru ca locuitorii Asiei să supravieţuiască schimbărilor climatice
Publicat: 05.11.2018
Un nou studiu dezvăluie modul în care locuitorii din Asia au supravieţuit schimbărilor climatice din urmă cu 5.000 de ani. Specialiştii au descoperit că apariţia unui climat rece a forţat locuitorii zonei să-şi modifice stilul de viaţă. Aceştia au început să migreze, să crească culturi diferite şi să creeze noi căi comerciale, inclusiv „Drumul Mătăsii”.

Cercetarea realizată de specialiştii Universităţii din California are la bază o serie de simulări computerizate pentru determinarea declinului culturilor agricole din regiune. Conform Mail Online lucrarea prezintă un model computerizat ce arată modul în care culturile agricole asiatice au prosperat sau au scăzut în urmă cu 5.000-1.000 de ani. 

Atunci când climatul a devenit mai rece, localnicii au migrat sau au ales să crească animale doarece bovinele pot creşte şi în păşunile unde culturile agricole nu se pot dezvolta. De asemenea, au început să se axeze pe comerţ, cercetătorii afirmă că expansiunea rutelor comerciale a dus şi la crearea „Drumului Mătăsii”. 

Drumul Mătăsii este un sistem complex de rute comerciale ce legau estul de vestul Eurasiei. Numele provine de la comerţul cu mătase ce a avut loc pe continent în jurul anului 200 î.Hr. 

„Există nenumărate studii arheologice privind climatul din trecut, dar analizele mai recente s-au axat mai mult pe corelaţii între schimbările climatice şi civilizaţii”, a declarat principalul autor al studiului d’Alpoim Guedes, profesor din departamentul de arheologie al Institutului de Oceanografie Scripps, San Diego. 

„Ceea ce am demosntrat noi este modul în care schimbarea temperaturilor şi a precipitaţiilor a afectat locuitorii şi ceea ce puteau sau nu să cultive”, a adăugat ea. 

Guedes susţine că informaţiile ar putea ajuta în obţinerea informaţiilor privind criza globală actuală a schimbărilor climatice. „Studiul nostru arată că asumarea riscurilor şi analizarea diversităţii au reprezentat cea mai bună metodă a noastră de adaptare la schimbările climatice”, afirmă Guedes. 

Una dintre tranziţiile majore ale climatului a avut loc în urmă cu 3.700-3.000 de ani, arată studiul. De asemenea, cercetătorii mai arată că schimbările temperaturilor nu afectează toate regiunile de la nivel global în acelaşi mod. 

Ruta principală a Drumului Mătăsii lega bazinul Mării Mediterane cu estul Asiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase