Home » Istorie » Dovezile existenţei relaţiilor comerciale dintre Africa şi Europa în perioada medievală se păstrează şi astăzi

Dovezile existenţei relaţiilor comerciale dintre Africa şi Europa în perioada medievală se păstrează şi astăzi

Publicat: 27.01.2019
În timpul perioadei medievale (secolele VIII-XVI), vestul Africii deţinea zăcăminte vaste de aur. Regatele din regiune erau printre cele mai prospere din lume.

Se spune că la vizita în Cairo, Egipt, a regelui Mansa Musa din secolul XIV, a dat săracilor atât de mult aur încât a provocat o inflaţie în masă. Conform Atlas Obscura, bogăţiile din Africa nu reprezentau un secret pentru europeni. Mare parte din aurul şi fildeşul utilizat în Europa medievală pentru realizarea relicvelor religioase, a bijuteriilor şi statuilor provenea din vestul Africii.

Un nou proiect prezentat în cadrul Universităţii Northwestern, SUA arată importanţa istorică a relaţiei dintre vestul şi nordul Africii cu Europa şi Orientul Mijlociu. Iată câteva dintre artefactele ce stau la baza acestor relaţii:

Mărgelele biconice (sec. X-XI)

Aceste mărgele au fost create ca bijuterii de către artizanii din dinastia Fatimid. Având capitala la Cairo, dinastia era un partener comercial apropiat al Imperiului Bizantin, relaţie ce a infleunţat modelul bijuteriilor Fatimid.

Crucificarea (anii 1350-1359)

Credit foto: Muzeul de Artă Walters

Scena religioasă făcea parte dintr-un triptic portabil. Artistul a utilizat tehnici de stilizare cu foiţă de aur pentru a imita mişcările armurii din  zale purtate de soldaţi. Acesta este unul dintre exemplele modului în care aurul din vestul Africii a fost utilizat des în zona mediteraneană şi Europa.

O pagină din Coranul „albastru” (sec. IX-X)

Credit foto -Muzeul Brooklyn

Scriptura kufică pe pergamentul de culoare indigo a fost realizată cu aur , prin tehnica numită crisografie. Este posibil ca acest stil să fii fost inspirat de către manuscrisele Imperiului Bizantin. Documentul prezintă şi decoraţiuni ale mihrabului (nişă semicirculară din peretele qibla al unei moscheei) de pe Marea Moschee din Cordoba, Spania.

Fecioara Maria şi pruncul (anii 1275-1300)

Credit foto -Muzeul de Artă Metropolitan

Statuia fecioarei Maria cu pruncul, sculptată în fildeş, provine din perioada gotică a Franţei. Conform specialiştilor din cadrul muzeului, sculptura putea fi creată doar din fildeşii unui elefant ce trăia în Savană. Acest lucru coincide cu o reapariţie a sculpturilor din fildeş în Italia şi Franţa. Detaliile sculpturii au fost finalizate cu aur.

Figurina Tada în stilul lui Ife

Credit foto -Muzeul Naţional din Nigeria

Creată în perioada regatului din sud-vestul Nigeriei, figurina era extrem de importantă pentru spiritualitatea din Tada, un mic sat din regat. Cuprul din care a fost realizată ar fi provenit din Franţa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Liga Hanseatică: probabil prima corporaţie din lume

Pe o insulă grecească au fost găsite urme ale tehnologiei sofisticate vechi de mai bine de 4.000 de ani de prelucrare a metalului

Kooh-i-Noor şi poveştile nebănuite ale diamantelor

Ce ştim şi ce nu ştim despre cavaleri şi cavalerism ?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase