Home » Istorie » Accidentul ce a dus la inventarea foliei cu bule

Accidentul ce a dus la inventarea foliei cu bule

Accidentul ce a dus la inventarea foliei cu bule
Publicat: 09.02.2019
Atunci când tânărul Howard Fielding se juca cu invenţia neobişnuită a tatălui său nu avea probabil nicio idee că acţiunile sale vor deveni extrem de populare. În mâinile sale se afla o foaie de plastic cu bule de aer. La fel ca orice om din prezent, nici el nu a rezistat tentaţiei de a sparge bulele din foaie.

Astfel, Howard Fielding, ce avea atunci 5 ani, devenea prima persoană ce pocnea, pentru amuzament, ambalajul protector cu bule. Invenţia a revoluţionat industria transporturilor şi a făcut posibilă era comerţului online, fiind astfel protejate bunurile livrate pe tot globul, anual, scrie Smithsonian Magazine.

Tatăl lui Fielding, Alfred era coinventator al ambalajului protector cu bule, alături de partenerul său Marc Chavannes, un chimist elveţian. Cei doi încercau să realizeze un poster texturat în 1957 ce trebuia să apară pentru înflorirea generaţiei beat. Cei doi au pus două perdele de duş într-o maşinărie de sigilat, însă au fost dezamăgiţi, iniţial, de rezultat: foaia era plină cu bule de aer. Chiar şi aşa nu au abandonat noul obiect creat. Cei doi au încercat să patenteze invenţia şi apoi au încercat să găsească o utilizare pentru ea. În cele din urmă au ajuns la peste 400 de utilizări ale foliei. Una dintre ele se referea la utilizarea foliei pentru izolarea serelor, dar după testare, s-a dovedit că este ineficientă.

Cei doi au continuat să îmbunătăţească invemţia ciudată, pe care au numit-o folie cu bule (Bubble Wrap). Fielding şi Chavannes au fondat compania Sealed Air Corp în 1960, însă abia un an mai târziu au decis să utilizeze folia pentru împachetarea materialelor, lucru ce s-a dovedit a fi un succes. Compania International Business Machines sau IBM prezentase recent unitatea 1401, considerat Modelul-T al industriei calculatoarelor, dar aveau nevoie de o modalitate pentru a-şi proteja componentele delicate în timpul transportului.

„Acesta era răspunsul problemelor companiei IBM. Astfel îşi puteau livra computerele fără să fie degradate, lucru ce a deschis multe uşi pentru utilizarea foliei cu bule”, a declarat Chad Stephens, vicepreşedinte pentru inovaţii şi dezvoltare al companiei Sealed Air.

La scurt timp, alte companii au apelat la noua metodă de împachetare. Anterior acestei invenţii, singura modalitate prin care bunurile erau protejate în timpul livrării era prin împachetarea lor în ziare vechi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şapte lucruri mai puţin ştiute despre folia cu bule

10 invenţii ale cercetătorilor NASA, care au ajuns produse folosite de noi în viaţa de zi cu zi – FOTO

Trei invenţii care au fost descoperite printr-un accident

Zece accidente ştiinţifice care au dus la mari descoperiri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase