Home » Istorie » Misterul legiunii romane dispărute – a plecat din Britania şi nu a mai fost văzută niciodată

Misterul legiunii romane dispărute – a plecat din Britania şi nu a mai fost văzută niciodată

Publicat: 21.04.2019
Ce s-ar putut întâmpla cu Legiunea a IX-a? Cum ar fi putut dispărea pur şi simplu? Soarta legiunii a fost subiectul cercetătorilor timp de aproape trei sute de ani.

În perioada dintre 109 şi 160 e.n., una dintre cele mai experimentate legiuni a dispărut din armata Imperiului Roman. Ultima dată când a fost văzută a fost în Britania, dar nu este înregistrat nicăieri ce s-a întâmplat cu Legiunea a IX-a Hispana, iar soarta sa a dus la multe speculaţii şi teorii, scrie War History Online.

Când Împăratul Claudius a preluat controlul Romei în anul 41, Legiunea a IX-a (numită şi Legio VIIII) era una dintre cele mai vechi din armata imperială. A fost creată în Spania (Hispana) în jurul anului 50 î.e.n. de Pompei înainte să fie moştenită de Iulius Cezar care a folosit-o în campaniile din Galia.

După moartea lui Cezar, legiunea a luptat alături de Octavian în războiul cu Marc Antoniu. Când Octavian a învins şi a devenit Împăratul Augustus în 27 î.e.n., Legiunea a IX-a a devenit una dintre cele mai de încredere unităţi din noua armată.

După aproape 70 de ani, Claudius a devenit împărat şi a decis să invadeze Britania. Operaţiunea a început în anul 43 e.n. 

Forţa principală era formată din aproximativ 20.000 de oameni din patru legiuni: a II-a, a IX-a, a XIV-a şi a XX-a, alături de trupe auxiliare în acelaşi număr. Legiunea a IX-a a fost trimisă în nord, iar până în 47 e.n., o mare parte din sudul insulei era în controlul roman. Nu pentru multă vreme, pentru că în 60, o revoltă condusă de Boudica, regină a tribului celtic Iceni a dus regiunea în haos. Legiunea a IX-a a fost implicată în suprimarea revoltei, suferind pierderi enorme – circa o treime din efective.

După ce a reuşit să înăbuşească revolta, legiunea a fost întărită şi trimisă în York pentru a păzi ceea ce va deveni cel mai nordic punct din Imperiul Roman. Ultima activitate cunoscută a legiunii a fost aceea de a construi o fortăreaţă în York în anii 108 şi 109.

După aceea, Legiunea a IX-a a dispărut complet din înregistrările istorice. O inscripţie din timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180) prezintă o listă cu toate unităţile militare romane din acel timp, iar Legiunea a IX-a Hispana lipseşte.

Istoricii au venit cu mai multe ipoteze

De la istoricul britanic John Horsley care a publicat în 1732 Britannia Romana:The Roman Antiquities of Britain, un mare număr de cercetători au dorit să afle soarta acestei legiuni. Horsley a putut identifica legiunile trimise în Britania sau care au plecat, dar a notat că nu există înregistrări despre cea de a IX-a în care să se ateste plecarea ei. Se pare că a ajuns în anul 43, dar nu a plecat.

Istoricul german pe nume Theodor Mommsen a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1902 pentru volumul său A History of Rome. În acea carte, istoricul susţine că un trib pe nume Brigantes a lansat un atac asupra fortăreţei romane Eboracum (York) în jurul anilor 117-118, care a dus la eradicarea legiunii. 

Potrivit lui Mommsen, înfrângerea Legiunii a IX-a a fost unul dintre factorii care l-au făcut pe Hadrian să înceapă construirea unui zid defensiv la nord de York în 122.

Zidul lui Hadrian. Credit: Wikipedia

Teoria a rezistat până în anii ’90, când mai multe artefacte au fost găsite la fortăreaţa romană Noviomagus Batavorum din Nijmegen de azi din Olanda. Acestea includ ştampile şi o medalie militară, toate din perioada 104-120 şi au notată denumirea legiunii.

Alte cercetări au scos la iveală numele ofiţerilor care au fost în Legiunea a IX-a dar care nu ar fi putut ocupa aceste posturi mai devreme de anul 121.

Astfel, teoria acceptată a devenit aceea că legiunea nu a dispărut decât după ce a plecat de pe insula britanică. 

O altă teorie a apărut în anii 2000, precizând că artefactele de la Nijmegen pot avea o altă explicaţie. Se ştie că subunităţile de la Legiunea a IX-a au fost detaşate în altă parte în timp ce nucleul legiunii a rămas în nordul Britaniei. Spre exemplu, în 83, un detaşament de circa 1.000 de soldaţi din legiune au fost implicaţi într-o bătălie cu tribul Chatti de lângă Mainz din Germania de astăzi.

De asemenea, Legiunea a IX-a a participat la luptele din Scoţia de astăzi desfăşurate în 82-83.

Cât despre artefactele din Olanda, acestea pot arăta că doar un mic detaşament din legiune se aflau în zonă după 120, ceea ce înseamnă că este posibil ca restul legiunii să fi fost distrusă în York.

În ciuda acestor teorii, nu se poate şti cu certitudine ce s-a întâmplat cu Legiunea a IX-a după anul 109, când construiau o fortăreaţă în nordul insulei britanice. Apoi, sursele credibile de la capătul celălalt de pe scara timpului arată că legiunea a dispărut din lista unităţilor militare din timpul domniei lui Marcus Aurelius. Legiunile romane nu încetează pur şi simplu să existe, deci ceva foarte dramatic s-a întâmplat cu aceşti oameni în intervalul de timp 109-160.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Originea numelor legiunilor romane. Trei dintre ele au făcut istorie pe teritoriul Daciei

Falanga macedoneană: secretul invincibilităţii lui Alexandru cel Mare

În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase

Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, erau doi homosexuali

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase