Home » Istorie » Istoria condimentului curry. Cum i-a ajutat acesta pe britanici în colonizarea Indiei

Istoria condimentului curry. Cum i-a ajutat acesta pe britanici în colonizarea Indiei

Istoria condimentului curry. Cum i-a ajutat acesta pe britanici în colonizarea Indiei
Publicat: 30.04.2019
Termenul de curry este mai degrabă unul generalist pentru o serie mare de condimente indiene, dar care, odată încorporat în cultura culinară britanică, acestora le-a venit mult mai uşor să se apropie de şi în ultimă instanţă să colonizeze India.

Lizzie Collingham a scris în cartea sa Curry: A Tale of Cooks and Conquerors că acesta era ceva ce „europenii au impus în cultura culinară indiană”. Deşi bucătarii indieni le serveau rogan josh, dopiaza şi qorma, britanicii „le-au adunat pe toate sub numele de curry”.

Domesticirea condimentului i-a ajutat pe britanici în misiunea de colonizare. Susan Zlotnick, profesoară de engleză la Vassar College a scris despre demersul europenilor de a face gătitul şi preparatul curry-ului în esenţă britanic. Cărţile de bucate din acea vreme erau „documente culturale în care putem găsi o metaforă pentru imperialismul britanic de secol XIX. Prin virtutea propriei domesticităţi, femeile victoriene puteau neutraliza ameninţarea celorlalţi prin neutralizarea produselor unei ţări străine”, a precizat Zlotnik. Preluarea înţelepciunii culinare a celor colonizaţi şi însuşirea ei era parte din marele proiect imperial.

Aşadar, condimentarea cu curry a devenit sinonimă cu arta culinară britanică, scrie Atlas Obscura.

Colonizarea britanică a permis ca mâncărurile native ale coloniilor să fie schimbate cu adăugarea altor elemente. O mare parte din arta culinară indiană de astăzi are ingrediente din Americi introduse de colonişti, precum chili, cartofi şi roşii. De asemenea, comerţul cu condimente a fost important în colonizarea europeană, ducând la relaţii internaţionale între continente.

„India şi America erau precum colonii soră”

Conform istoricului culinar Colleen Taylor Sen, autoare a Curry: A Global History, indienii au ajuns în America de Nord aproape imediat după fondarea coloniei Jamestown în 1607. „Britanicii de la East India Company au făcut mari averi şi au venit în America, unde aveau proprietăţi importante”, a spus aceasta. Au adus servitori şi muncitori din India pe aceste proprietăţi. „India şi America erau precum colonii soră”, a adăugat Sen. Astfel, şi curry a călătorit în America.

Astfel, în secolul al XIX-lea multe cărţi de bucate din America cereau folosirea acestui condiment sau chiar avea reţete centrate pe curry.

Atunci când indienii au început să capete putere în lume, au denunţat utilizarea condimentului care reducea arta culinară bogată şi variată a regiunii la câteva produse realizate în masă.

În Statele Unite, acest denunţ a apărut puternic după Actul de Imigraţie şi Naturalizare din 1965, care interzicea cotele bazate pe originile naţionale şi încuraja imigraţia. Influxul de noi imigranţi din sudul Asiei a dus la o creştere în numărul de restaurante pentru aceştia. De asemenea, bucătarii indieni au introdus propriile versiuni de mânăruri indiene.

„Nu ai nevoie de praf de curry”, a declarat Madhur Jaffrey în cartea sa An Invitation to Indian Cookery scrisă în 1974. „Pentru mine cuvântul curry este la fel de degradant pentru arta culinară indiană aşa cum este şi termenul de chop suey pentru cea chineză”. Aceasta a mai adăugat şi că „dacă curry este un nume simplificat pentru arta culinară, atunci prfaul de curry încearcă să simplifice şi să distrugă arta”.

Totuşi, curry a rezistat, iar acum se găseşte şi în bucătăriile din sudul Asiei şi la restaurantele cu specific indian, ajungând să fie considerat un „aliment etnic”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum distrugem cancerul cu condimentul Curry?

Şofranul de India, din bucătărie la detectarea de bombe

De ce ustura ardeii iuti?

Care sunt condimentele care îţi pot ajuta digestia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase