Home » Istorie » 11 informaţii esenţiale despre Zona 51, celebră pentru conspiraţiile legate de extratereştrii

11 informaţii esenţiale despre Zona 51, celebră pentru conspiraţiile legate de extratereştrii

11 informaţii esenţiale despre Zona 51, celebră pentru conspiraţiile legate de extratereştrii
Publicat: 01.01.2020
Zona 51 s-a aflat de-a lungul timpului în atenţia publicului prin prisma activităţilor militare şi, evident, prin conspiraţiile legate de extratereştrii.

În ultimele luni, Zona 51 s-a aflat în atenţia publicului din cauza internaţilor care au plănuit să o ia cu asalt. De-a lungul timpului, Zona a atras atenţia publicului prin activităţile de natură militară care au avut loc aici şi prin teoriile conspiraţiei pe care anumiţi indivizi le-au întreţinut.

Jurnaliştii de la Live Science au creat o listă de 11 informaţii despre istoria şi modul în care această a fost şi este folosită.

1. Numele

Numele Zonei 51a fost dat de către oficialii care au supervizat testele nucleare din anii ’50 şi a fost folosit pe hărţile militare ale regiunii. Pentru aceste teste a fost creat în deşert, la 100 kilometri de Las Vegas, Nevada Test Site, în prezent cunoscută drept Nevada National Security Site. În aceste zone delimitate de către autorităţile militare au avut loc câteva sute de teste cu armament nuclear, dintre care aproximativ 100 au avut loc în aer liber. 

2. OZN-uri

Într-o mai mică sau mai mare măsură, Zona 51 s-a aflat în atenţia publicului încă din perioada testelor nucleare. Totuşi, faima la nivel mondial a venit odată cu anii  ’80, atunci când Robert Lazar a declarat unei televiziuni din Las Vegas că a lucrat la S-4, o bază din apropierea zonei 51 în cadrul unui proiect de inginerie inversă a unor farfurii zburătoare. 

În momentul când aceste declaraţii au fost făcute public, ele au dat naştere unui interes crescut faţă de activităţile care aveau loc la Zona 51. Totuşi, nu după mult timp, întrega poveste pe care Robert Lazar şi-a construit-o a fost demontată. Astfel, investigatorii au putut dovedi că acesta nu a lucrat la Laboratoarele Los Alamos şi că nu absolvise la MIT sau Caltech.

3. Accesul interzis

În prezent, Armata SUA foloseşte Zona pentru testarea aeronavelor şi de aceea întregul perimetru al acesteia este patrulat încontinuu. În mod colocvial, aceste gărzi sunt numite de către localnici şi presă „băieţii camuflaţi” din cauza echipamentului pe care îl folosesc. Din păcate pentru militarii care fac parte din aceste patrule, această activitate se dovedeşte a fi extrem de periculoasă, unii dintre aceştia susţinând că suferă de probleme de respiraţie din cauza compuşilor folosiţi pentru a face aeronavele „invizibile” pe radar.

4. Aselenizarea

Aselenizarea a atras la rândul ei atenţia persoanelor interesate de teorii ale conspiraţiei. Într-o cartea „We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle” din 1974, Bill Kaysing a argumentat că toate imaginile cu Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au fost realizate la Zona 51.

Teoriile legate de o falsă aselenizare au fost demontate de-a lungul deceniilor, singura legătură dintre Zona 51 şi programul Apollo este reprezentată de către testarea unora dintre echipamente folosite în spaţiu în Nevada.

5. Bază militară

În prezent, Zona 51 se face parte din Nevada Test and Training Range (NTTR), care se află sub autoritatea Bazei Nellis din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite. Oficialii acestei părţi a armatei americane susţin că această bază militară se întinde pe aproximativ 1,2 milioane de hectare.

6. Funcţiile Zonei 51

Nevada Test and Training Range, din care face parte Zona, este folosit pentru a antrena piloţii militari pentru scenarii de luptă. În trecut, această bază a fost folosită pentru a testa şi proiecta tehnologii militare: avioane, elicoptere şi drone. Unul dintre cele mai cunoscute „produse” ale acestei baze este avionul de spionaj U-2, folosit pentru spionajul la mare altitudine.

7. Comunitatea din deşert

În perioada în care armata americană lucra la avioanele de spionaj U-2, inginerul  Kelly Johnson a propus  construirea unei aşezări pentru personalul care lucra la acest proiect şi familiile acestora. Această localitate s-a numit Paradise Ranch.

8. Conspiraţiile

Pentru ufologi şi pentru cei care cred în diferitele teorii ale conspiraţiei, Zona 51 se dovedeşte a fi un izvor nesfârşit de mistere. Adevărul este că lipsa de transparenţă pe care activităţile militare şi de o spionaj o ridică se află la sursa acestor teorii ale conspiraţiei. În mod natural, multitudinea de resurse pe care guvernul american le alocă acestei baze şi relativa tăcere în ceea ce priveşte activităţile care au loc acolo ridică o serie de întrebări ale căror răspunsuri se pot transforma în teorii ale conspiraţiei.

Conform unor documente declasificate ale CIA, mare parte dintre OZN-urile care au fost raportate în zonă erau, în realitate, avioane U-2 aflate în teste.

9. Activitatea continuă

După programul U-2, Zona 51 a fost folosită şi pentru alte programe militare de spionaj. Printre aceste proiecte se numără avioanele Lockheed A-12 Oxcart şi D-21 Tagboard.

Imaginile din satelit arată că baza este folosită şi în prezent, de-a lungul timpului adăugându-i-se diferite clădiri şi facilităţi bazei. În 2016, imaginile din Google Earth au arătat că a fost construită o nouă pistă de aterizare, experţii în securitate fiind de părere că aceasta ar fi folosită pentru drone.

10. Nu este o atracţie turistică

După cum au dovedit ultimele luni, internauţii sunt mai mult decât bucuroşi să pătrundă pe teritoriul Zonei 51. Totuşi, orice tentativă de a pătrunde pe teritoriul acestei baze este descurajată de către militari. Cei care pătrund fără autorizaţie riscă şase luni de închisoare şi contravenţii de 1.000 de dolari.

11. Inginerie sovietică

Deşi nu există dovezi că în Zona 51 s-a experiementat cu tehnologie extraterestră, documentele declasificate în anul 2013 au arătat că Statele Unite au obţinut şi au testat în anii ’70 şi ’80 avioane de vânătoare sovietice MiG.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase