Home » Istorie » Regele Mihai, o ascensiune și o decădere turbulentă de la tronul României

Regele Mihai, o ascensiune și o decădere turbulentă de la tronul României

Publicat: 25.10.2021

Regele Mihai s-a născut la data de 25 octombrie 1921 în Sinaia și a murit la 5 decembrie 2017 în Aubonne, Elveția.

Mihai a fost rege al României și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, liderul principal al loviturii de stat din august 1944, eveniment ce a însemnat ruperea României de puterile Axei.

După ce tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, a fost exclus în mod formal din succesiunea la tron printr-un act de stat în ianuarie 1926, Mihai a fost proclamat rege al României în condițiile unei regențe alcătuite din trei membri după moartea bunicului său, regele Ferdinand, de la data de 20 iulie 1927.

Regele Mihai a fost puternic influențat de mama sa

Însă, la întoarcerea lui Carol din exil, în iunie 1930, regența s-a dizolvat, iar Mihai a rămas la rangul de prinț moștenitor. Odată cu abdicarea lui Carol din septembrie 1940, Mihai a devenit din nou rege, însă a fost de fapt un prizonier al noii dictaturi militare conduse de generalul Ion Antonescu. Regele Mihai a fost puternic influențat de mama sa, regina Elena, care la acea vreme a fost rechemată dintr-un exil de 10 ani.

Nunta prințului Mihai cu prințesa Ana. Sursa foto: Profimedia

După ce a ajuns în atenția opoziției împotriva regimului Antonescu, Mihai a coordonat arestarea dictatorului la data de 23 august 1944, astfel semnalând răsturnarea guvernului militar. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în 1945, Mihai s-a opus vehement ascensiunii comuniste la putere în România, însă a fost forțat, în cele din urmă, să abdice, la data de 30 decembrie 1947, și să plece în exil.

După căderea comunismului în România, regele Mihai a încercat să facă numeroase vizite în țară

Într-un final, regele Mihai s-a stabilit în apropiere de Geneva (alături de soția sa, Ana, Principesă de Bourbon-Parma). Între timp, regele Mihai a ocupat funcția de director al unei companii americane de brokeraj, potrivit Britannica.

După căderea guvernului comunist în 1989, regele Mihai a făcut (sau cel puțin a încercat să facă) numeroase vizite în România, iar în 1997 și-a recăpătat cetățenia română. În anul 2000, regelui Mihai i-a fost înapoiată o parte din proprietatea familiei regale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Regele Mihai și gestul „obraznic” prin care a salvat viețile a zeci de mii de oameni

Regele Mihai și pasiunea sa de-o viață pentru automobile. Ce modele cuprindea colecția Majestății sale

Regina Ana şi Regele Mihai, istoria unei căsătorii interzise de comunişti

FOTO. Cât valorează ceasul de mână pe care l-a purtat Regele Mihai timp de zeci de ani – FOTO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase