Home » Istorie » „Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record

„Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record

Publicat: 24.11.2021

Un manuscris rar, de 54 de pagini, scris de Albert Einstein în colaborare cu inginerul Michele Besso, prietenul său de o viață, s-a vândut la licitație marți, la Paris. În manuscris, cei doi au pus bazele celebrei Teorii a Relativității Generale a lui Einstein.

Licitația privind acest manuscris rar al lui Einstein a fost organizată marți seara, la Paris, de celebra casă Christie’s, potrivit Live Science.

Documentul extrem de valoros era așteptat să se vândă cu o sumă cuprinsă între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari, făcând-o cea mai scumpă scriere a fizicianului Albert Einstein scoasă vreodată la licitație. Prețul final a întrecut cu mult așteptările casei de licitații, manuscrisul a fost vândut cu 11,6 milioane de euro (13 milioane de dolari) unui colecționar care nu și-a dezvăluit identitatea.

„Este fără îndoială cel mai valoros manuscris al lui Einstein intrat vreodată la licitație”, au precizat reprezentanții casei Christie’s.

De ce este special manuscrisul rar al lui Einstein

Documentul este special și datorită temei pe care o abordează. Scris între iunie 1913 și începutul anului 1914, manuscrisul arată încercarea lui Einstein și Besso de a explica în special un mister cosmic, acela că traiectoria orbitală a lui Mercur este la un pas de ceea ce a fost prezis de legile mișcării lui Isaac Newton, folosind idei și ecuații care ar deveni în cele din urmă fundamentul Teoriei Relativității a lui Albert Einstein.

Potrivit Christie’s, 26 de pagini din manuscris sunt scrise de mâna lui Einstein, 24 sunt scrise de Besso, iar trei pagini sunt scrise de cei doi împreună.

manuscris rar einstein teoria relativitatii
Credit foto: Christie’s

Notele marginale frecvente arată comentariile fiecărui om de știință asupra lucrării celuilalt și, într-un caz aparte, comentariul lui Einstein asupra propriei sale lucrări. Potrivit Christie’s, Einstein a scris entuziasmat „stimmt!” (ceea ce în germană înseamnă „Funcționează!”) pe marginile uneia dintre paginile sale care descriau rotația relativă a sferelor.

În acest manuscris, perechea nu a reușit însă să explice discrepanța din orbita lui Mercur. Cu toate acestea, ecuațiile pe care le-au dezvoltat au condus direct la ecuațiile Teoriei Relativității Generale a lui Einstein, care sunt încă folosite și astăzi pentru a descrie relațiile dintre obiectele din spațiu.

Einstein nu prea păstra ciorne ale muncii sale

Manuscrisul rar al lui Einstein este, de asemenea, excepțional pentru raritatea sa. Potrivit casei de licitații, Einstein a păstrat rar ciorne ale propriilor sale scrieri și corespondențe. De cealaltă parte, Michele Besso și-a păstrat pentru posterioritate o mare parte din munca sa alături de Einstein.

Datorită lui Besso, acest manuscris este una dintre cele două versiuni supraviețuitoare care arată fundamentele relativității generale, a precizat Christie’s.

Scrierile lui Albert Einstein se vând frecvent la licitație pentru milioane de dolari. În mai 2021, o scrisoare a lui Einstein către un fizician rival, care conținea celebra ecuație E=mc2, a fost vândută la licitație pentru 1,2 milioane de dolari. În 2017, două note scurte pe care Einstein le-a scris unui valet la un hotel din Tokyo, inclusiv una care descrie „formula” lui pentru fericire, s-au vândut pentru 1,5 milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele șapte moduri în care Albert Einstein a schimbat lumea

Mii de documente ale fizicianului Albert Einstein pot fi consultate gratuit pe internet

O scrisoare trimisă de Albert Einstein unui rival, care conține faimoasa ecuație E=mc2, vândută cu 1,2 milioane de dolari

Fizicienii încearcă să reunească forțele naturii și să corecteze cel mai mare eșec al lui Albert Einstein

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase