Home » Lumea digitală » Porsche propune o soluție pentru poluare: benzina sintetică

Porsche propune o soluție pentru poluare: benzina sintetică

Porsche propune o soluție pentru poluare: benzina sintetică
Publicat: 19.10.2020

În căutarea de alternative mai practice la mașinile electrice, Porsche a găsit soluția pentru „anularea” poluării la mașinile obișnuite – benzina sintetică.

Folosind electricitatea obținută din surse regenerabile, soluția propusă este sintetizarea de combustibili ecologici. Denumit eFuel, produsul înlocuitor pentru kerosenul, benzina și motorina obținute în mod normal prin rafinarea petrolului este obținut prin extragerea de CO2 direct din atmosferă, respectiv hidrogen dintr-o sursă la îndemână, cum ar fi apa.

Spre deosebire de arderea combustibililor fosili, CO2-ul eliberat în atmosferă prin folosirea autoturismelor alimentate cu noua benzină ecologică formează un circuit închis, început la etapa de sintetizare a combustibilului. Astfel, aportul de emisii poluante în atmosferă este net-zero, la fel ca în cazul mașinilor alimentate direct cu electricitate. Principalul avantaj este timpul de așteptare la pompă, un plin de benzină ecologică durând mult mai puțin decât încărcarea bancului de acumulatori Li-ion.

Benzina sintetică – avantaje și dezavantaje

Potrivit echipei de cercetători implicați în proiect, noul tip de combustibil sintetic poate fi formulat pentru a avea caracteristicile oricărui combustibil de origine fosilă, produsul rezultat fiind gata de folosit cu mașinile existente în circulație.

Totuși, sunt și dezavantaje, cum ar fi eficiența specifică a motoarelor termice, comparat celor care folosesc electricitatea în mod nativ. Iar diferența nu este deloc mică. Spre exemplu, un motor electric bine proiectat poate converti peste 95% din electricitatea primită în energie mecanică, sistemul de transmisie mult simplificat transferând această forță la roțile motrice cu pierderi minime. În schimb, eficiența motoarelor cu ardere internă rareori atinge 40% eficiență, iar asta doar cu ajutorul sistemelor hibride, care adaugă la costul vehiculului.

Citește continuarea pe Go4it!

California va interzice vânzarea mașinilor care folosesc combustibili fosili până în 2035

Începutul sfârşitului pentru industria energetică pe combustibili fosili?! Energia solară şi eoliană poate acoperi 80% din necesarul de energie al Statelor Unite

Franţa, prima ţară care va interzice producţia de combustibili fosili

Invenţia care poate face ecologică industria energiei pe combustibili fosili: un ”supercatalizator” reciclează dioxidul de carbon şi metanul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase