Home » Maratoanele Descopera » Fenomenele paranormale » DESCOPERA FENOMENELE PARANORMALE

DESCOPERA FENOMENELE PARANORMALE

Incepand de astazi, vreme de cateva saptamani, portalul DESCOPERA.ro te invita sa urmaresti un nou serial de articole – maratonul Descopera Fenomenele Paranormale, prin intermediul caruia vom investiga impreuna cu tine cele mai bizare si mai neintelese credinte, intamplari si evenimente care ne-au bantuit istoria. Fenomenele paranormale exista inca de la aparitia omului, l-au insotit din timpuri imemoriale, de-a lungul Antichitatii si a Evului Mediu, pana in prezentul supertehnologizat, iar faptul ca nici macar astazi, in epoca post-industriala si hi-tech, numarul celor care cred in inexplicabil nu s-a redus, ci devine din ce in ce mai mare, ne indeamna sa tratam paranormalul ca pe un fenomen cat se poate de real, cel putin din punct de vedere sociologic si cultural.

Preambul: Taramurile nestiutului

Termenul paranormal este o vasta umbrela pentru toata varietatea de fenomene neintelese, neobisnuite, neacceptate si inexplicabile din punct de vedere stiintific. Opiniile fata de manifestari stranii s-au modificat de multe ori de-a lungul timpului, dar relatarile asupra fenomenelor in sine au ramas surprinzator de consecvente. Iar validarea si acceptarea paranormalului este inca subiect de dure controverse intre sustinatorii sai si sceptici. Se cunoaste cu siguranta ca o buna parte a fenomenelor catalogate initial drept paranormale sunt simple mituri si legende populare, care au rodit din numeroase seminte oculte raspandite in folclorul universal, acelasi folclor care a produs zane, zmei, balauri sau zburatori. Alte asa-zise „fenomene” s-au dovedit, mai apoi, simple escrocherii puse la cale de sarlatani care au profitat si inca profita de naivitatea si lipsa de cunoastere a numerosi indivizi creduli. In schimb, pentru o buna parte a intamplarilor stranii nu s-a gasit niciun fel de explicatie…

(CITESTE LA SFARSITUL ARTICOLULUI SUMARUL MARATONULUI)

Nimic straniu pana la acest punct, pentru ca in mod paradoxal, irationalul in formele sale cele mai inspaimantatoare are o putere de fascinatie imposibil de egalat. Cu atat mai mult cu cat acum cateva sute de ani, nu numai oamenii catalogati cu “puteri” paranormale, dar si cei cu handicapuri fizice, banale pete pe corp, sau pur si simplu indivizi de o alta religie, sfarseau pe ruguri. In zilele noastre insa, fenomenul paranormal este pe nedrept impins intr-un ungher al cunoasterii de catre rationalismul arid al asa zisei stiinte “oficiale”, confruntata ea insasi cu tehnologizarea galopanta. In fond, de-a lungul istoriei, paranormalul a fost extras si s-a manifestat ca forma a ocultismului, o stiinta secreta staveche care incearca sa studieze si sa decripteze pentru initiati semnele care ne vin dintr-o lume ascunsa, launtrica, de dincolo de efemer si de corporalitate. Manifestare a ocultului si evidenta a sa, paranormalul a fost aspru ostracizat si aruncat sub cortina obscurului pentru ca vreme de sute de ani a indraznit sa conteste viziunea asupra lumii impusa de toate formele de dictatura pe care le-a cunoscut acest Pamant, de la cea religioasa la cea politica.

Cu toate acestea, in cea mai mare parte a istoriei cunoscute, oamenii au incercat sa-si ghiceasca viitorul, si-au ghidat viata dupa semne, s-au consultat cu forte obscure si au gasit explicatii pentru toate evenimentele din vietile lor, de la cele mai neinsemnate la cele vitale, mai degraba intr-un taram situat Dincolo, intr-o lume a Magiei si a esoterismului, decat in cel de Aici. O multime de astfel de credinte, de la zodiac la diverse traditii si superstitii supravietuiesc nealterate inclusiv in zilele de astazi si probabil o vor face pentru totdeauna, intrucat inexplicabilul – fie ca vorbim despre credinte, divin si viata de apoi, fie despre vrajitorie sau destin – face parte in mod intim din natura umana si este greu de crezut ca homo sapiens, cel putin asa cum il cunoastem, ar putea candva trai fara ele. Asa cum ne-au demonstrat numerosi cercetatori si ganditori (Sigismund Freud, Mircea Eliade sau Umberto Eco), intamplarile magice si credintele irationale se manifesta la fel de pregnant in societatea moderna si post-moderna chiar si la cei mai sceptici indivizi – numai ca cele mai multe o fac sub o forma mascata fata de originalul antic, o forma concordanta cu timpurile in care traim. 

Ca de obicei, in acest maraton marca DESCOPERA.ro ne vom pastra un ton obiectiv, expunand faptele si lasandu-te pe tine sa tragi concluziile. In urma cu vreo suta si ceva de ani, unul dintre cei mai pasionati cercetatori ai fenomenelor paranormale, Charles Hoy Fort, strangea in jurnalele sale nu mai putin de 40.000 de intamplari si evenimente inexplicabile. Numerosi sceptici – de la diletanti, la respectabili oameni de stiinta – s-au grabit sa-l ia in deradere si sa expedieze asa-zisele dovezi. Altii, insa, le-au analizat obiectiv, iar astfel s-a nascut stiinta parapsihologiei si perinormalul, un termen mai putin cunoscut aplicat fenomenelor paranormale studiate si acceptate de comunitatile stiintifice. Cel mai celebru exemplu vizeaza insasi campurile electromagnetice (EMF) negate de stiinta pana in anul 1939, cand Semyon Kirilian a reusit sa fotografieze pe un cadru special aura corpului uman. Alta ramura a perinormalului include ciudateniile medicale care la inceput au inflamat lumea medicinei, dovedindu-se apoi simple fenomene originate de labirintul geneticii. Un exemplu tipic este cel al “Barbatului gravid” din Nagpur, India. Cand echipa de medici chirurgi i-au extras ceea ce ei considerau a fi o tumoare gigant, care-i dadea omului aspectul hilar de barbat insarcinat, a gasit in schimb o fiinta omeneasca in abdomenul nefericitului! Ceea ce s-a crezut initial un caz paranormal s-a dovedit drept unicul caz inregistrat de “Fetus in fetus” – Fratele geaman al barbatului s-a dezvoltat in abdomenul acestuia. Timp de 36 de ani! In acelasi registru, dar la polul opus avem metanoia care defineste fenomenele fizice ale misticismului. Miracole inexplicabile savarsite de profetii, sihastrii, samanii si sfintii tuturor religiilor.

Pentru a te familiariza un pic cu ceea ce iti vom oferi in aceasta luna, am alcatuit mai jos un scurt dictionar al celor mai spectaculoase fenomene paranormale.

MATERIALIZAREA
Definitie: Materie creata din nimic, care apare de niciunde.

Mediumii autentici ai secolului trecut pretindeau ca pot “materializa” forme fizice din ectoplasma – formatiunea luminoasa emanata din propria aura corporala. “Forme” care apoi prindeau contur putand fi masurate si chiar cantarite. Unele s-au dovedit a fi trucate grosolan, dar pentru celelalte nu s-au gasit explicatii. Marte Bèraud, o frantuzoaica de origine algeriana a fost investigata in Algeria de catre Charles Richet, castigator al premiului Nobel in psihologie, iar ulterior la Paris, in conditii stricte de laborator, in compania baronului Schremer-Notzing, mare teosof si pasionat al parapsihologiei. Cercetatorii stupefiati au fost martori la aparitia graduala a materiei din mainile Martei. Fara indoiala, cel mai celebru medium materializator din zilele noastre ramane brazilianul Carlos Mirabelli, capabil sa produca forme-gand ale persoanelor decedate care pot fi chiar atinse inainte de a se dematerializa. Socant este faptul ca reuseste acest fenomen in timpul zilei, fara nici un fel de ritual, in laboratoare de fizica, sub conditiile dure puse de cercetatorii-examinatori germani, si chiar legat cobza de un scaun. Unele dintre aceste experimente au fost prezentate in filme documentare de diverse televiziuni prestigioase, printre care CNN, TV 5 sau chiar National Geographic.

CLARVIZIUNEA
Definitie: Obtinerea de informatii (adesea de la mari distante) prin intermediul mintii.

Cel mai cunoscut caz de clarviziune este cel al lui Emmanuel Swedenborg. Pe data de 19 iulie 1759, aflat in orasul Goteborg, acesta a descris in detaliu evolutia unui incendiu dezastruos care a devastat Stockholm-ul aflat la mai bine de 400 kilometri distanta. La ora sase dupa amiaza, le-a spus celor din jur ca incendiul s-a declansat, la opt focul s-a extins pana aproape de propria casa. Doua zile mai tarziu, un mesager din Stockholm a confirmat fiecare detaliu descris de Swedenborg. Mai aproape de timpurile noastre, alt cunoscut clarvazator a fost Gerald Croiset care a colaborat cu politia olandeza in cazurile multor persoane disparute intre anii 1950 si 1960.

PRECOGNITIA
Definitie: Clarviziune care presupune si perceptia unor evenimente care se vor intampla in viitor.

Predictiile lui Nostradamus referitoare la Revolutia franceza sunt binecunoscute. Mai putin cunoscute sunt previziunile americanului William Cox. In anul 1950, el a prezis cu o precizie inspaimantatoare zece accidente de tren, a dat indicii exacte despre nume de gari, chiar si numele supravietuitorilor. In 1898, mediumul Morgan Robertson publica nuvela Futility, in care descrie un monstru metalic al apelor denumit Titan, cel mai mare construit de oameni. A fost descris ca avand nouasprezece compartimente si ca va fi distrus de un iceberg la prima sa traversare a Atlanticului. Ceea ce s-a intamplat 14 ani mai tarziu.

RADIESTEZIA
Definitie: Detectarea de resurse minerale, tuneluri sau cursuri de apa subterane, prin metode paranormale.

Puscasii marini americani au beneficiat de serviciile unor radiestezisti pentru detectarea tunelurilor folosite de trupele Vietcong in timpul razboiului din Vietnam. In anul 1970, un radiestezist a fost oficial angajat si de Ministerul Agriculturii din Canada. Compania multinationala farmaceutica Hoffmann-LaRoche angajeaza un radiestezist si un expert Feng Shui de fiecare data cand isi deschide o reprezentanta intr-o noua tara. Intrebat de ce, purtatarul de cuvant al companiei, Peter Treadwell declara inca din 1980 ca este normal sa folosesti orice metoda profitabila, indiferent daca este recunoscuta sau nu de comunitatea stiintifica, iar radiestezistii si-au meritat fiecare cent.

PSIHOKINEZIA
Definitie: Proiectia energiei psihice pentru a muta obiecte sau a influenta materia.

Testarea in laborator a ceea ce se numeste “micro-PK”, adica abilitatea oamenilor de a influenta evenimente chiar la nivel subatomic sau de quantum – a fost analizata statistic, sansa ca aceasta sa se intample cu ajutorul unic al puterii mintii a fost declarata de 100 000 de milioane, de milioane, de milioane, de milioane, de milioane la unu! Cu toate acestea, cazul israelianului Uri Geller este notoriu. Un experiment celebru al sau este cel efectuat la Naval Surface Center din Maryland, unde Uri a reusit sa schimbe forma unei bare de nirinol. O performanta pentru care este nevoie de o temperatura de 483 grade Celsius. Uri Geller si-a folosit doar mintea.
 
POLTERGEIST
Definitie: “Fantoma violenta” in limba germana, termenul se refera la miscarea obiectelor efectuata de forte necunoscute si adesea asociata cu un loc anume (case parasite, castele, locatii in care s-au petrecut tragedii si acte violente).

Investigatiile pasionatilor au descoperit ca, adesea, adolescentii isi folosesc inconstient un anume gen de concentrare psihica in aceste evenimente, astfel ca, in prezent, parapsihologii cred ca fenomenul este o forma de psihokinezie exteriorizata, in stransa legatura cu tulburarile emotionale ale adolescentilor.  Presa franceza relata in 1989 despre o casa din Paris asaltata in fiecare noapte de o ploaie de pietre venita de niciunde. Politia a impanzit zona cu camere video si a organizat patrule cu caini, cu toate acestea nimic nu a putut fi descoperit sau inregistrat. In 1967, biroul unui avocat din Rosenheim, Germania a devenit faimos pentru efectele sale de poltergeist: becurile se spargeau de la sine, peretii se crapau, usile se tranteau cu zgomot, toate acestea sub privirile neputincioase si ingrozite a sute de martori. Investigatorii (incluzand politisti, profesori universitari si mediumi) au filmat farfurii sarind de pe masa, tablouri ce sareau singure de pe pereti si obiecte care se miscau singure. O tanara studenta de 19 ani se pare ca producea toata tevatura absolut inconstient: cand ea a fost inlaturata din birou, straniile manifestari au incetat definitiv.

LEVITATIA
Definitie: Capacitatea de a sfidea gravitatia si de a pluti sau chiar zbura fara nici un sprijin exterior.

Istoria religioasa a omenirii abunda de relatari cu privire la persoane care, aflate intr-o fervoare religioasa sau in extaz divin, au plutit desupra pamantului. Mai aproape de zilele noastre, cercetatoarea si calatoarea Alexandra David Neel a studiat si certificat cazul Lun Gon Pa, mesageri din Tibet special antrenati intr-o forma specifica de Yoga tibetana si folositi pentru a transmite mesaje intre lamaseriile aflate la mare distanta intre ele, de-a lungul imensului podis tibetan. De asemenea, alt cercetator, Harry Kellar, a fost stupefiat cand a fost martor la transa unui vraci Zulu care, in 1870, a plutit la 1 metru deasupra solului. In 1882, Kellar l-a provocat pe faimosul medium John Enlington la o performanta asemanatoare. Enlington a reusit sa leviteze „doar” la 30 de centimetri in aer.

INCOMBUSTIBILITATE
Definitie: Imunitatea fizica la foc sau arsuri.

Mersul pe foc este unul dintre cele mai importante rituri de initiere la populatiile traditionale, fiind descoperit pe aproape toata suprafata globului din India in Japonia si din Amazonia in Africa. A fost practicat pana in anii 1940-1950 si de calusarii din Romania, iar in prezent se intalneste si la unele comunitati izolate de sorginte traca din Bulgaria si Grecia. Colonelul Michael Gudgeon, a fost invitat in anul 1899 la o ceremonie de mers pe foc in Noua Zeelanda. Vraciul Maori si-a proiectat “mana” sau forta spirituala asupra lui Gudgeon si a prietenilor sai, toti au mers peste stratul de carbuni aprinsi fara sa pateasca cea mai mica arsura. Forta mintii nu trebuie nici ea ignorata, sub hipnoza o persoana se poate arde serios chiar daca i se pune o bucata de gheata in palma, daca in prealabil i s-a spus ca tine in mana un carbune incins. Reciproca este de asemenea perfect valabila.

 

DESCOPERA FENOMENELE PARANORMALE

Preambul. Descopera Fenomenele Paranormale

Episodul 1. Fantomele si noaptea mortilor vii

Episodul 2. Reincarnarea, ADN-ul spiritului

Episodul 3. De vorba cu spiritele

Episodul 4. Ghicitul sau divinatia

Episodul 5. Top 10 sceptici "convertiti" la paranormal

Episodul 6. Vampirii, monstrii constiintei noastre

Episodul 7. Experientele de dupa moarte – amintiri din casa mortilor

Episodul 8. Sport la "frontiera" paranormalului

Episodul 9. Iulia Hasdeu – genialul copil al culturii romane & viata de apoi

Episodul 10. Levitatia – stiinta pura sau posedare demonica?

Episodul 11. Enigmele deja-vu sau amintirile despre viitor

Episodul 12. Top 10 fotografii paranormale

Episodul 13. Poltergeist – latura intunecata a paranormalului

Episodul 14. Ce se afla in padurea Baciu?

Episodul 15. Vindecarile miraculoase

Episodul 16. Vrajitoria – cu duhurile la vorbitor

Episodul 17. Exorcismul – la limita ratiunii

Episodul 18. Postul misticilor – la masa cu Dumnezeu

Episodul 20. Locuri misterioase din Romania

Episodul 21. Stigmatele – miracolul ranilor divine

Episodul 22. Deochiul – privirea care secatuieste

Episodul 23. Telepatia – misterioasa comunicare fara de cuvinte

Episodul 24. Telekinezia – puterea de a misca lumea din loc

Episodul 25. Calatoriile astrale – drumuri catre alte lumi

Episodul 26. Combustia umana spontana – focul launtric

Episodul 27. Topul fenomenelor paranormale 2008-2009

Episodul 28. Voodoo, religia tuturor sfintilor

Episodul 29. Premonitia – priviri aruncate in viitor

Episodul 30. Calatoria in timp

Episodul 31. Galceava savantilor sceptici cu pasionatii paranormalului

Cele mai noi articole
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, de la ora 10:30
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, ...
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New Mexico
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New ...
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
„Să facem loc făuritorului României Mari”
„Să facem loc făuritorului României Mari”
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani
Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică
Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică
Credincioșii mai pot să meargă la biserică în Grecia doar dacă dovedesc că nu au COVID-19
Credincioșii mai pot să meargă la biserică în Grecia doar dacă dovedesc că nu au COVID-19
Vremea în următoarele săptămâni. Meteorologii au anunțat unde va ninge și cât de frig va fi
Vremea în următoarele săptămâni. Meteorologii au anunțat unde va ninge și cât de frig va fi
Un start-up românesc, compania de tehnologie cu cea mai mare creștere din Europa Centrală în trei ani
Un start-up românesc, compania de tehnologie cu cea mai mare creștere din Europa Centrală în trei ani