Prima pagină Maratoanele Descopera Mari întrebări

De ce unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare?

Redactia Descopera.ro | 09.18.2014 | ● Vizualizări: 3069

Toţi oamenii au observat, nu fără oarecare mirare, că ungiile de la mâini cresc întotdeauna mai repede decât cele de la picioare. Care anume să fie cauzele acestui mecanism biologic al organsimului uman?

Oamenii de ştiinţă au descoperit în urmă cu aproximativ 100 de ani că unghiile de la mâini, cresc mai rapid comparativ cu cele de la picioare. Însă doar relativ recent, cercetătorii au reuşit să identifice şi cauzele.

Unul dintre aceştia este William Bean din cadrul Walter Reed Army Medical Center din Washington. În urma monitorizării atente a creşterii unghiilor sale de la mâini pe o perioadă de peste 20 de ani, William Bean a descoperit că rata creşterii unghiilor a scăzut pe măsură ce înainta în vârstă. Acest lucru înseamnă că atât fluxul sangvin care este important în creşterea unghiilor, cât şi metabolismul, sunt strâns legate de îmbătrânirea fiziologică a organismului uman şi creşterea unghiilor.

Alţi cercetători au descoperit că unghiile de la mâini cresc mai repede deoarece la oameni, la fel ca la restul primatelor, membrele anterioare sunt mult mai folosite la acţiuni zilnice decât cele posterioare.

Prin urmare, deoarece folosim neîncetat mâinile la tot felul de activităţi de la munca fizică la sport, (includem aici şi apucatul tuturor obiectelor, de la toată gama de obiecte la tastaturi de calculator), unghiile de la mâini tind să se tocească relativ repede în urma folosirii neîncetate a mişcărilor palmelor şi degetelor.

În schimb, cercetătorii cred că rata mai mică de creştere a unghiilor de la picioare are mare legătură o apariţia în timp a încălţămintei. Spre deosebire de oamenii primitivi care se deplasau desculţi, omul modern poartă încălţăminte de sute de generaţii, iar purtatul încălţămintei include printre efectele sale secundare şi protejarea unghiilor de la picioare, care nemaifiind tocite în urma mersului cu piciorul gol, s-au adaptat în timp la noua situaţie, iar rata lor de creştere este mai lentă decât a celor de la mâini.  

 

 

Tag-uri: unghii | crestere