Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce testul Rorschach păcăleşte ochiul uman ?

De ce testul Rorschach păcăleşte ochiul uman ?

De ce testul Rorschach păcăleşte ochiul uman ?
Publicat: 19.02.2017
Pete de cerneală Roschach, denumite după psihanalistul Hermann Roscach, sunt cunoscute pentru modul în care derutează cortexul vizual. Instrumentul este utilizat în general pentru terapiile psihanalitice, iar formele pe care oamenii le văd pot indica starea lor mintală. Un nou studiu sugerează că urmele de cerneală pot dezvălui mult mai multe secrete despre oameni.

Pentru a înţelege efectul enigmatic al petelor Rorschach, fizicianul Richard Taylor,  de la Universitatea din Oregon, a analizat  mai multe pete pentru a afla dacă sunt fractale. Ideea noului studiu a fost iniţiată de Richard deoarece doreşte să dezvolte un ochi bionic care ar putea vindeca oamenii cu probleme ale retinei care au rămas orbi, scrie Popular Science

Taylor consideră că petele ar putea fi fractale datorită modului în care Roschach le-a produs, prin stropirea cernelii pe o coală pe care apoi a îndoit-o şi a presat-o pentru ca cerneala să penetreze fibrele colii. 

,,Experţii care studiază fluidele ştiu că metoda produce modele fractale,” spune Taylor. 

În timp, sistemul vizual s-a adaptat pentru a identifica lucruri reale în imaginile fractale. Studiile au demonstrat că atunci când oamenii privesc fractalii din natură nivelul stresului scade. 

,,Având în vedere relaţia strânsă a omului cu fractalii din natură şi modul simplu în care îi putem procesa, este ciudat modul în care aceşti fractali păcălesc sistemul vizual,” spune Taylor. Ochiul bionic dezvoltat de Taylor nu poate primi atât de multe informaţii precum un ochi natural, iar interpretarea greşită a informaţiilor reprezintă o problemă reală. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase