Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Pot animalele să numere?

Pot animalele să numere?

Pot animalele să numere?
Publicat: 29.12.2017
Abilitatea de rezolvare a problemelor complexe este unul dintre aspectele care diferenţiază omul de animale. În ciuda acestui fapt, unele animale par să aibă abilităţi matematice de bază, pot într-un anumit sens să numere.

La începutul anului 1900, calul Clever Han a atras atenţia locuitorilor din Berlin după ce dresorul lui a demonstrat că armăsarul poate număra şi rezolva probleme matematice. Acesta indica un număr sau rezolvarea unei probleme atingându-şi copitele, notează Live Science. 

Mai târziu, specialiştii au demonstrat că Hans nu avea de fapt aptitudini matematice, ci avea un spirit de observaţie bun. Hans reuşea să citească mimica feţei dresorului pentru a determina diferite numere. 

Însă studiile mai recente au demonstrat că unele animale chiar au un ”simţ al numărului” şi pot face diferenţa între anumite cantităţi şi obiecte. Nu este o surpriză faptul că, după oameni, primatele sunt cele care au cele mai avansate aptitudini de numărare dintre animale . În cadrul unor teste, cimpanzeii au reuşit să adauge o cantitate egală de ciocolată în două boluri, să le compare cu alte două şi să îl aleagă pe cel cu cea mai mare cantitate de ciocolată în 90% dintre cazuri. 

De asemenea, şi leii au un anumit simţ al numerelor, asociat sunetelor. Studiile anterioare au arătat faptul că leii aleg să atace sau să se retragă  în funcţie de sunetul pe care îl fac intruşii. Printre altele şi albinele au simţ cognitiv. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase