Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum îşi amintesc veveriţele locul în care şi-au ascuns nucile?

Cum îşi amintesc veveriţele locul în care şi-au ascuns nucile?

Cum îşi amintesc veveriţele locul în care şi-au ascuns nucile?
Publicat: 24.11.2018
În timpul apariţiei vremii reci, veveriţele încep să caute şi să realizeze rezerve de nuci pentru iarnă. Specialiştii au analizat modul în care aceste animale îşi amintesc locul în care şi-au ascuns rezervele de nuci pentru sezonul rece.

Animalele ce ascund hrană pentru perioada de iarnă folosesc, de obicei, două strategii. Fie adună toată hrana într-un singur loc, fie o divid şi o adăpostesc în mai multe locaţii.

Conform Live Science, mare parte din veveriţe aleg a doua variantă, de divizare a hranei. „Modul lor de colectare a hranei a apărut pentru a reduce riscul pierderii unei cantităţi majore”, afirmă Mikel Delgado, din cadrul Universităţii din California, ce a studiat comportamentul veveriţelor pentru câţiva ani

Cu alte cuvinte, cu cât hrana este mai divizată, cu atât riscul ca un alt animal înfometat să o descopere este mai redus. În cadrul unui studiu recent, Delgado a arătat că veveriţele grupează şi ascund nucile în funcţie de anumite trăsături, precum tipul de nuci. Cercetarea arată că acest comportament al animalelor de organizare mintală ajută animalele să-şi amintească locul în care este ascunsă hrana.

În funcţie de specia de veveriţă şi tipul de nuci, animalele au capacitatea să recupereze în proproţie de 95% rezervele de hrană. Anterior se credea că veveriţele se bazează exclusiv pe simţul mirosului pentru a găsi hrana. Deşi aceasta este o abilitate importantă, tot mai multe cercetări arată că memoria joacă un rol crucial.

O lucrare din 1991 arăta că chiar şi în momentul în care mai multe veveriţe cenuşii îşi ascundeau hrana în apropiere una faţă de cealaltă, fiecare îşi amintea fix locul în care se afla rezerva sa. Studiul este susţinuţ de alte cercetări ce arată că memoria spaţială a veveriţelor le ajută să creeze o hartă a teritoriului din jurul lor. O altă tehnică utilizată de veveriţe este aranjarea şi rearanjarea frunzelor de deasupra nucilor în acelaşi tipar. Alţi specialişti au pbservat că uneori veveriţele mimează ascunderea nucilor când sunt observate de alte veveriţe, apoi mută hrana într-o altă zonă secretă, pentru a nu fi furată.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se întâmplă atunci când întrebi un copil britanic despre veveriţe? Răspunsul poate stârni zâmbete, dar este îngrijorător

„Descoperire remarcabilă pentru ştiinţă”: veveriţa zburătoare cu o lungime mai mare de un metru (FOTO)

O imagine rară dezvăluie că „veveriţa-vampir”, ce sare la jugulară, are cea mai stufoasă coadă din lume (FOTO)

Foto: Cand veveritele pleaca la razboi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase