Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce bebeluşii bolborosesc?

De ce bebeluşii bolborosesc?

De ce bebeluşii bolborosesc?
Publicat: 28.04.2019
Mai multe studii din ultimele decenii au arătat că bolborosirea la bebeluşi joacă un rol crucial în stabilirea dezvoltării limbajului mai târziu în viaţă.

Bolborositul poate fi definit ca „producţia silabelor repetitive asemănătoare vorbitului”, a precizat Catherine Laing, cercetătoare la Cardiff University din Regatul Unit, care se concentrează pe dezvoltarea limbajului la copii. „Bolborositul este începutul învăţării sunetelor care pot fi folosite la vorbit”.

„Este o schimbare semnificativă pe care adulţii o pot recunoaşte. Nu trebuie să fii lingvist pentru a o face”, a precizat Marilyn Vihman de la University of York din Regatul Unit.

Totuşi, capacitatea de a detecta fazele diferite prin care bolborositul se dezvoltă necesită o ascultare mai atentă. La început, bebeluşii vor produce o arie de consoane diferite, dezvoltând un obicei de a le repeta într-un ritm. „Capacitatea de a produce mai multe consoane diferite pare să fie premisa pentru începutul cuvintelor”, a precizat Vihman. „Este un fel de predictor pentru abilitatea de a forma cuvinte pe care alţii să le recunoască”, a adăugat cercetătoarea.

În această etapă, bebeluşii par să formeze şiruri lungi de silabe precum un comportament motor reflexiv, fără să recunoască valoarea practică. În curând, aceste şiruri vor deveni expresii mai scurte care încep să semene cu cuvinte. Este ceva ce Vihman a explorat în profunzime în cursul studiului său. Se crede că această schimbare este condusă de capacitatea copilului de a înţelege cuvintele pe care adulţii din jurul său le spun şi de dorinţa de a le imita. „Adulţii sunt precum zeii în universul lor, oamenii care oferă confort, căldură şi stimulare socială. Astfel, motivaţia principală pentru el este să fie ca adulţii”, a adăugat Vihman.

Într-un mod interesant, studiile au arătat că şi bebeluşii surzi încep să scoată sunete, doar că mai târziu. Dar progresul se opreşte în etaba în care bolborositul începe să sune mai mult a cuvinte, pentru că bebeluşii surzi nu pot auzi cuvintele adulţilor, pe care ei încearcă să le imite, scrie Live Science.

La vârsta de 10-15 luni, bebeluşii vor avea un amestec de bolborosit şi cuvinte formate. Atunci când vor avea un repertoriu de 20-30 de cuvinte pe care le spun în mod regulat, ce fac ei se va chema mai puţin bolborosit şi mai mult vorbit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Scandal de proporţii în SUA: 10 bebeluşi au murit din cauza produselor homeopatice pentru dentiţie

Copilul cu trei părinţi se va naşte în Marea Britanie.”E o zi mare pentru ştiinţă” – VIDEO

Consecinţele majore ale modificării genetice a nou-născuţilor au fost scoase la iveală într-un nou studiu

Motivul bizar pentru care mai mulţi bebeluşi se nasc cu intestinele pe afară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase