Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce alergiile de sezon ne produc somnolenţă?

De ce alergiile de sezon ne produc somnolenţă?

De ce alergiile de sezon ne produc somnolenţă?
Publicat: 30.06.2019
Odată cu apariţia polenului în aer apar şi cazurile de alergii de sezon, care adesea sunt asociate cu sentimentul de oboseală şi somnolenţă.

Dr. Kara Wada, alergolog şi imunolog care predă şi activează la Centrul Medical Wexner, din cadrul Universităţii Ohio, explică faptul că alergiile reprezintă răspunsul corpului faţă de un stimul extern pe care îl consideră vătămător, notează Live Science.

„Corpul foloseşte o cantitate crescută de energie atunci când creează toate celulele, proteinele şi celelalte substanţe atunci când reacţionează la un alergen”, explică ea. Acest fenomen este cunoscut sub numele de inflamaţie.

Acest consum de energie neobişnuit pentru corp conduce spre o stare continuă de oboseală, dr. Kara Wada explică că trecerea printr-o perioadă de inflamare alergenică poate fi comparată cu o versiune mai blândă a unei perioade foarte obositoare. De asemenea, atunci când suferim de alergii, este probabil ca asta să ne afecteze şi programul de somn, mai exact să ne cauzeze insomnii. Fapt care poate contribui, la rândul său, la creşterea senzaţiei de oboseală.

Dr. Wada explică că, atunci când suferim din cauza alergiilor de sezon, corpul nostru îşi trimite anticorpii să „lupte” cu polenul,cauzând inflamaţii localizate, care, în funcţie de locul în care apar, pot cauza o „înfundare” a căilor respiratorii superioare, nasul şi faringele. Astfel, ajungem în situaţia în care din cauza faptului că în timpul somnului respirăm pe gură să ne trezim brusc, reducând perioada de somn REM, cel mai profund şi odihnitor somn, de care avem parte.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase