Home » Natură » Cea mai mare investigaţie subacvatică. Ce se întâmplă la 2.000 de metri adâncime în Oceanul Indian are o importanţă crucială pentru omenire

Cea mai mare investigaţie subacvatică. Ce se întâmplă la 2.000 de metri adâncime în Oceanul Indian are o importanţă crucială pentru omenire

Publicat: 29.06.2015
Bio-roboţi de investigaţie sunt lansaţi la apă în Oceanul Indian în cadrul unui studiu iniţiat de liderul cercetării ştiinţifice din Australia, organizaţia Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), într-un efort de a înţelege procesele fizice şi biologice de importanţă crucială din Oceanul Indian, informează agenţia Xinhua.

Roboţii, denumiţi BioArgos, vor măsura pentru prima dată oxigenul, nitraţii, clorofila, materia organică dizolvată în apă şi particulele existente între Insula Christmas din Australia şi Madagascar, a anunţat vineri CSIRO.

În ciuda importanţei Oceanului Indian pentru resursele de pescuit, pentru transportul maritim şi pentru mijloacele de existenţă ale populaţiei din jurul său, conducătorul proiectului CSIRO, dr. Nick Hardman-Mountford a declarat că se ştiu relativ puţine lucruri despre adâncimile şi sănătatea biologică a ecosistemului.

„Estul Oceanului Indian, singur, aduce în capturi şapte milioane de tone de peşte pe an”, a spus Hardman-Mountford. „Şi, de asemenea, determină climatul din regiunile din jur, regiuni în care trăieşte 16 la sută din întreaga populaţie a lumii”, a adăugat acesta.

„Deci, este important să urmărim ce se întâmplă sub suprafaţa apei”, a continuat Hardman-Mountford.

Patru dintre bio-roboţi, fiecare în valoare de până la 100.000 de dolari australieni (77.173 dolari), vor fi coborâţi în nişte vârtejuri de apă şi vor ajunge astfel până la 2.000 de metri adâncime, în derivă, purtaţi de curent.

Modificările din chimia şi biologia ecosistemelor marine vor fi măsurate instantaneu iar datele vor fi transmise către cercetători în timp real prin intermediul unui satelit, astfel putând fi construită o imagine tridimensională a Oceanului Indian.

Hardman-Mountford a declarat că roboţii vor permite cercetătorilor să înţeleagă dezvoltarea planctonului şi cât de mult carbon se absoarbe sau este folosit în lanţul trofic şi cât de mult este ascuns.

„A ştii despre aceasta creştere este important pentru o predicţie în legătură cu cât de multă hrană poate produce Oceanul Indian şi cât de mult dioxid de carbon se poate înregistra şi, de asemenea, ne va da o idee mai bună cum sa menţinem Oceanul Indian sănătos şi productiv”, a spus Mountford.

Bio-roboţii vor fi desfăşuraţi pe parcursul unei expediţii a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) prin Mauritius şi Madagascar, precizează Xinhua.

Sursa: Agerpres

 

Citeşte şi: 

► Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase şi puţin cunoscute

► 95% dintre români nu pot pronunţa fără greşeală textul ăsta! Testează-te!

►Distracţie pe banii firmei: zeci de milioane de dolari, cheltuiţi pe călătorii şi maşini scumpe de doi directori de companie

► Se deschide prima benzinărie low-cost din România 

► Descoperă 9 cele mai ciudate arome de îngheţată

► Descoperă 6 superalimente mai puţin cunoscute

 

 Descoperă top 20 drumuri spectaculoase din România

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase