Home » Natura » Pradatorii cu pete

Pradatorii cu pete

Autor: Nicu Parlog 06.19.2008
Pentru aceste feline, desenul blanii face diferenta dintre viata si moarte. Pentru prazile lor, inseamna cel mai mare cosmar. Pentru noi oamenii, sunt singurele carnivore pentru care simtim instantaneu teama si admiratie. Descopera cei mai frumosi si mai temuti ucigasi din Natura!

Dintre toate felinele salbatice doar leul, puma, jaguarundi si linx-ul caracal nu prezinta o blana patata. Cu toate ca atunci cand sunt pui, si aceste trei specii de feline prezinta un vestmant patat pentru a le camufla vulnerabilitatea specifica varstei. Cu exceptia tigrilor, la restul felinelor blana este intr-o varietate unica de pete caracteristice fiecarei specii. Astfel desenul blanii este cel mai sigur mod de a le diferentia. Toate sunt vanatori prin ambuscada, adica isi pandesc prada, se furiseaza neauzite de ea si incearca sa o prinda din cateva salturi. Daca rateaza, nu isi alearga victimele pentru ca spre deosebire de caini salbatici si hiene, felinele nu sunt construite pentru fuga. Sunt in schimb asasini fideli principiului “Ucide repede, fara zgomot si fara martori “ Natura a realizat ca pentru asta trebuie echipati cu echipament de camuflaj Top Class, specializat pentru vanatoarea in paduri, jungle, desisuri, copaci, stanci si chiar orase ! Singuratici si eficienti, departe de ochii omului, felinele salbatice isi continua operatiunile. De obicei noaptea…
Dosar no. 1 – Jaguarul
Nume – Jaguar
Denumire stiintifica – Panthera onca
Nickname – “Fiara care-ti devoreaza sufletul ! “
Greutate – intre 47-158 kg
Areal – jungla, mlastinile si zonele uscate din America de Sud si Centrala
Semnalmente si obiceiuri:
Jaguarul detine din start unele recorduri in lumea felinelor. Este cel mai mare si mai puternic dintre felinele cu pete, si are cea mai puternica muscatura. De fapt este singurul pradator care ucide muscandu-si victimele de craniu. Pe lista sa de hrana se afla in total 85 de specii dar favorite sunt pecari, rozatorul gigant capibara, cerbi, tapiri si pesti. Petele sale sunt asemanatoare la prima vedere cu cele de leopard, dar sunt mai mari si au in mijloc o mica pata. Datorita unei monogene, jaguarul, la fel ca leopardul si servalul, prezinta melanism, adica se nasc indivizi cu blana complet neagra. Asemanarea sa cu leopardul se sfarseste aici, jaguarul este mai mare, mult mai masiv, are un cap enorm si picioarele proportional mai scurte. Este neintrecut la inot. Femela naste circa 1-4 pui, de obicei doi. Aztecii si Mayasii credeau ca dupa moarte sufletele celor pacatosi erau devorate de un jaguar.

Dosar no. 2 – Leopardul
Nume – Leopard
Denumire stiintifica – Panthera pardus
Nickname – “Printul Ucigas“
Areal – padurile, junglele, savanele, muntii si campiile din Asia si Africa
Greutate – intre 30- 92 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Proportional cu talia lor, leoparzii nu sunt doar cele mai puternice feline, conform ultimelor studii se pare ca ar fi chiar cele mai puternice carnivore! Trebuie doar sa vezi un leopard care se urca in copaci tinand in dinti o antilopa mai grea decat el si devine lesne de inteles. In plus printre victimele sale se afla si gorile…Este cea mai raspandita felina, dar unele populatii ale sale sunt in mare pericol de extinctie. Spre norocul sau, este si cea mai adaptabila, traieste chiar si in parcurile unor orase din India si Africa de Sud. Se hraneste cu aproape orice animal de la insecte, reptile, pasari, antilope, gazele, maimute. Pantera si leopardul sunt de fapt acelasi animal. Panterele negre sunt leoparzi melanici care traiesc in special in jungle inundabile. In secolul trecut un leopard a ucis 128 de oameni in localitatea Rudraprayag din India. Femela naste 2-3 pui.

Dosar no. 3 – Leopardul zapezii
Nume – Leopardul Zapezii
Denumire stiintifica – Panthera uncia
Nickname – “Stapanul Muntilor Singuratici”
Areal – Muntii Altai, Pamir, Himalaya, Tian Shan, platoul Tibet – Asia
Greutate – intre 35- 60 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Este singura specie de feline care traieste in golul alpin la peste 3000 de metri altitudine. Adaptarea sa la acest mediu aspru este perfecta, cavitatea nazala este mare, muschii pieptului foarte dezvoltati pentru a urca usor stancile, blana sa este foarte groasa (pe abdomen atinge 12 cm), culoarea este alb gri cu pete negre. Leopardul Zapezii are cea mai lunga coada dintre toate felinele, ii seveste pentru a-si mentine echilibrul cand sare peste stanci, iar cand este ger si viscol se acopera cu ea ! Vaneaza la fiecare 10-15 zile, prada sa este compusa din pasari, marmote, capre Tahr, mufloni, capre ibex. Datorita blanii sale, foarte cautata de vanatori, este in pericol de disparitie. Femela naste de obicei 2-3 pui, foarte rar unul si exceptional 7.

Dosar no. 4 – Leopardul Marmorat
Nume – Leopardul Marmorat
Denumire stiintifica – Neofelis nebulosa
Nickname – “Domnul Colti Lungi”
Areal – padurile tropicale din sud-estul Asiei, din India pana in Indonezia
Greutate – intre 11- 20 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Leopardul marmorat isi trage numele de la culoarea si desenul blanii sale unice. Pe corp, petele sale au forme de elipse neregulate, iar pe cap si membre sunt mici si negre. Acest vanator are proportional cei mai mari canini dintre feline, canini extrem de taiosi pe partea interioara. Cercetatorii cred ca este si cea mai veche specie de felina. Se pare ca el este leopardul care face trecerea de la pisici la marile feline. Capabil de a cobora din copaci cu capul in jos, talentele sale arboricole sunt egalate doar de pisica margay. Vaneaza pasari, maimute, porci salbatici, caprioare. Femela naste intre 1-5 pui.

Citeste continuarea in pagina a 2a