Prima pagină Sporturi

Haka – un simbol al culturii maori

Adrian Nicolae 10.03.2007 | ● Vizualizări: 6359
Haka – un simbol al culturii maori     haka, maori, rugby + zoom
Galerie foto (4)

Ka mate, ka mate! Ka ora, ka ora! Un refren care inca mai da fiori, la aproape 200 de ani de la aparitia sa. Privit ca un strigat de lupta, haka a devenit simbolul renasterii populatiilor maori din intregul Pacific.

Originile haka
Cunoscut ca un dans traditional maori, haka a devenit cunoscut prin adoptarea sa de catre selectionata de rugby a Noii Zeelande si prin interpretarea acestuia inainte de fiecare meci inca din 1884.
Care este insa originea celebrului dans? Care este semnificatia cuvintelor misterioase, ramase fara inteles chiar si dupa traducerea lor?

Conform traditiei, ka mate, cea mai cunoscuta interpretare a unui dans haka, a aparut in jurul anului 1820, fiind compus de Te Rauparah, pe atunci sef al tribului Ngati Toarangatira (Ngati-Toa), o factiune a tribului Tainui.
Traind intr-o perioada tulbure, macinata de un interminabil razboi intre triburile Tainui si Waikato, martor al uciderii si mancarii tatalui sau de catre rivali, Te Rauparah va deveni unul dintre cei mai temuti si mai respectati lideri din istoria maori.

Cu toate acestea, dansul care l-a facut cunoscut in intreaga lume nu vorbeste despre razboi si nici despre victorii rasunatoare. Ka mate este o celebrare a supravietuirii acestuia in urma unui atac al tribului Waikato.
Conform legendelor, Te Rauparah, incercand sa se ascunda de rivalii care il vanau, cere ajutorul unui al sef de trib, Te Wharerangi.

Desi neincrezator la inceput, acesta este de acord sa il ascunda intr-o groapa in care se depozitau cartofii dulci (kumara), in timp ce
Te Rangikoaea, sotia lui Te Wharerangi, urma sa se aseze deasupra gropii pentru a nu trezi banuiala atacatorilor.

Acesta este momentul in care, Te Rauparah va compune celebrul Ka Mate:
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!

Voi muri! Voi muri! Traiesc! Traiesc!

Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa ne! ka upa ne!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi !!!

Acesta este barbatul paros
Cel care a adus soarele
Si care l-a facut sa straluceasca din nou.
O treapta mai sus, si inca o treapta,
Si inca o treapta mai sus…soarele straluceste!

“Barbatul paros” la care face referire Te Rauparah este protectorul acestuia, Te Wharerangi, cel care era cunoscut datorita parului abundent, fapt putin intalnit la barbatii maori, in timp ce treptele simbolice catre lumina sunt cele sapate in groapa de kumara.
In prezent, Ka Mate este privit ca o celebrare a vietii asupra mortii si ca un simbol al renasterii.
Haka in cultura maori
Interpretarea dansului ritual Ka Mate intr-o maniera razboinica, de catre echipa nationala de rugby a Noii Zeelande, a produs impresia falsa ca haka reprezinta un ritual executat inaintea bataliilor. Desi exista si astfel de manifestari in cultura maori, haka este privit mai mult ca un dans de intampinare a oaspetilor importanti, de comemorare a unor evenimente importante sau, pur si simplu, pentru amuzament.

Haka nu este executat numai de barbati, asa cum se credea, ci exista dansuri special compuse pentru femei, grupuri mixte sau chiar pentru copii.

Dansurile rituale interpretate de catre razboinici inaintea bataliilor se numeau peruperu si erau executate pentru a invoca zeul razboiului (Tumatauenga), pentru a intimida adversarii si a intari increderea razboinicilor in propriile forte. Astfel de haka erau insotite de o serie de gesturi considerate amenintatoare ca scoaterea limbii, lovirea corpului cu bratele, aratarea dintilor sau contorsionarea fetei in grimase infricosatoare, obicei pastrat si perpetuat de rugbystii neo-zeelandezi.

Daca Haka nu era executata la unison de catre razboinici se credea ca sortii bataliei sunt potrivnici. Multi dintre barbatii maori, cuprinsi de frenezia dansului, se aruncau goi in mijlocul luptei, scopul declarat al oricari razboi fiind anihilarea totala a adversarului astfel incat sa nu mai existe nimeni care sa se poata razbuna.
Haka in lumea sporturilor
Interpretat de catre selectionata neo-zeelandeza pentru prima oara in 1884, cu ocazia unui turneu in Australia, haka a devenit rapid un simbol al acestei echipe, fiind pastrat pana in prezent.

In 1888-1889, reprezentativa Noii-Zeelande va fi prima echipa dintr-o colonie care va efectua un tur al Marii Britanii, moment in care haka devine un success pe plan international. Cu toate acestea, nu se stie sigur nici astazi daca dansul executat de rugbysti a fost celebrul Ka Mate sau o alta forma de haka.

Intr-un alt turneu, cel din 1905, echipa nationala a Noii Zeelande este denumita pentru prima oara All Blacks, datorita echipamentului complet negru, alegandu-se si cu porecla The Originals. 20 de ani mai tarziu, in 1925, cu ocazia unui turneu realizat in Marea Britanie, Irlanda, Franta si Canada, echipa va primi denumirea de Invincibles, incantand spectatorii atat prin frumusetea jocului cat si prin traditionalul haka executat inaintea fiecarui meci.

Inconfundabilul Ka Mate a capatat forma razboinica de astazi odata cu initiativa fostului capitan All Blacks din perioada 1985-1990, Wayne Buck Shelford, cel care le-a cerut coechipierilor sa asiste la o demonstratie haka oferita de 400 de studenti neo-zeelandezi.
Interpretarea acestora avea sa fie preluata si de sportivi si a fost pastrata pana in prezent.

In 2005, inainte unui meci cu Africa de Sud, rugbystii All Blacks au uimit pe toata lumea executand un nou haka, mult mai agresiv si foarte controversat. Gestul final a dansului, cel in care fiecare jucator sugera o taiere a gatului catre adversari a fost interzis in 2007, fiind inlocuit de o miscare a bratului drept dinspre soldul stang catre umarul drept.

Noul haka, numit Kapa o Pango, a fost realizat in colaborare cu mai multi experti in traditiile maori si a constituit unul dintre cele mai bine pastrate secrete din istoria sportului. Reprezentantii Noii Zeelande au specificat ca, desi Kapa o Pango face referire stricta la All Blacks fiind compus exclusive pentru ei, acesta nu va inlocui vechiul Ka Mate, cele doua dansuri urmand sa fie executate alternativ.

Noua Zeelanda nu este singura tara in care traditia haka a fost preluata de echipa nationala de rugby. Diferite ritualuri razbonice au fost preluate si de celelalte tari cu populatie predominant maori; Fiji (cu o varianta locala a haka numita Cibi), Samoa (Siva Tau) si Tonga ( Kailoa), ele bucurandu-se de un mare success in randul publicului.

Echipa nationala de rugby a Australiei a incercat sa adopte un dans traditional aborigen, fara succes insa, selectionata Wallabies renuntand la acesta inca din anii ’30.
O situatie asemanatoare s-a intamplat si in cazul selectionatei Africii de Sud, asa numita Springboks, cea care s-a vazut nevoita sa renunte la dansurile traditionale zulu.

Foto: James Heremaia, Nick Servian
Tag-uri: haka | maori | rugby