Home » Știință » Creierul tău se comportă precum un regizor de film, conform unei descoperiri surprinzătoare a savanţilor

Creierul tău se comportă precum un regizor de film, conform unei descoperiri surprinzătoare a savanţilor

Creierul tău se comportă precum un regizor de film, conform unei descoperiri surprinzătoare a savanţilor
Publicat: 17.10.2018
Hipocampul poate fi regizorul din viaţa noastră, tăind experienţele noastre continue în părţi care pot fi stocate ca amintiri. Aceasta este ideea unui nou studiu care a analizat datele culese în urma scanărilor creierelor indivizilor care au vizionat filme precum Forrest Gump.

„Studii ca acesta ne ajută să identificăm ce este un eveniment, din punctul de vedere al creierului”, a precizat psihologul Gabriel Radvansky de la University of Notre Dame din Indiana.

Multe teste de memorie implică trecerea prin liste lungi şi multă informaţie plictisitoare. „Multe studii sunt realizate cu ajutorul acestor mici bucăţi – cuvinte, imagini, lucruri de genul acesta”, a afirmat Radvansky. Dar nu cu acestea operează de obicei creierul. „Mintea este făcută să opereze cu evenimente complexe”, a adăugat cercetătorul.

În timp ce li se scana creierul cu RMN, 15 persoane au vizionat filmul Forrest Gump, iar alte 253 au vizionat ”Bang! You’re Dead!”. Un alt grup de 16 oameni au urmărit ambele producţii şi au apăsat butoane pentru a indica momentele când se termina un eveniment şi începea altul, scrie Science News.

Cu aceste date, cercetătorii Aya Ben-Yakov şi Rik Henson, ambii de la University of Cambridge, au comparat activitatea cerebrală a participanţilor cu punctele de tranziţie marcate de cei 16 observatori. O structură cerebrală numită hipocamp, cunoscută pentru importanţa sa în memorie şi navigaţie, părea activă în mod particular în momentele de tranziţie, conform relatării echipei de cercetare în Journal of Neuroscience. Hipocampul era cel mai activ atunci când observatorii indicau o trecere de la un eveniment la altul.

Răspunsul „a fost surprinzător. Nu mă aşteptam să fie atât de puternic şi de clar”, a precizat Ben-Yakov. De asemenea, creierul nu a separat întotdeauna evenimentele în scene; au existat şi situaţii în care hipocampul a ajutat la separarea unor replici celebre din filme. Astfel de diviziuni pot ajuta la „împachetarea” informaţiei în bucăţi care pot fi stocate ca amintiri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

O nouă arhitectură a calculatoarelor inspirată de creier va putea aduce progrese inteligenţei artificiale

Un nou tratament experimental şi-a dovedit eficienţa în distrugerea tumorilor pe creier

Serotonina, una dintre cele mai răspândite chimicale din creier, duce la accelerarea procesului de învăţare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase