Home » Știință » Acum ştim încă un motiv pentru care au loc atât de multe cutremure în locuri în care nu ar fi trebuit

Acum ştim încă un motiv pentru care au loc atât de multe cutremure în locuri în care nu ar fi trebuit

Acum ştim încă un motiv pentru care au loc atât de multe cutremure în locuri în care nu ar fi trebuit
Publicat: 30.12.2018
Eroziunea creată de curgerea râurilor a fost adăugată pe lista factorilor declanşatori pentru cutremure, conform unui nou studiu. Descoperirea poate ajuta la luarea în considerare a unui motiv pentru care multe cutremure au loc atât de departe de marginile plăcilor tectonice.

Pe măsură ce râurile îşi fac loc prin rocă în decurs de milioane de ani, crusta de dedesubt începe să se mişte mai uşor, ceea ce ar ajuta pe viitor la prezicerea cutremurelor într-un mod mai precis, scrie Science Alert.

„Suntem învăţaţi că marea majoritate a cutremurelor se întâmplă în zonele de margine al plăcilor tectonice, precum în Japonia sau de-a lungul faliei San Andreas”, a precizat un membru al echipei, Ryan Thigpen, de la University of Kentucky. „Deşi este adevărat, acest lucru nu explică acele cutremure care au loc în zone precum East Tennessee şi New Madrid”, a adăugat acesta.

Thigpen şi Sean Gallen de la Colorado State University au venit cu un model computerizat care simulează înlăturarea a 150 de metri de rocă prin eroziunea cauzată de un râu – aproximativ cantitatea de rocă înlăturată de Râul Tennessee în estul statului american Tennessee, în ultimii 9 milioane de ani.

Este o cantitate mare care a fost mutată, iar rezultatul se potriveşte cu activitatea seismică din această zonă în ultimul secol.

Cutremurele din interiorul plăcilor au propriilor lor puncte fierbinţi, ceea ce a dus la ideea că zonele acestea au trăsături speciale – o anumită slăbiciune în crustă. Eroziunea râurilor poate fi ingredientul care le lispea seismologilor, cel puţin în unele locaţii. Procesul împinge faliile existente şi supune crusta la un stres suplimentar, dincolo de punctul de rupere, declanşând eventual un cutremur.

În cazul zonei de est a statului Tennessee, eroziunea – în total a circa 8 trilioane de tone de rocă – „lucrează împreună” cu faliile din regiunea Munţilor Apalaşi. Ultimul cutremur semnificativ din regiune, în interiorul plăcii, a avut loc în Virginia, în 2011, cu o magnitudine de 5,8 pe scara Richter.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Momentul în care Vulcanul Etna a erupt, după o serie de cutremure – VIDEO

Cele mai puternice cutremure ale ultimului secol – VIDEO

20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cutremure

Unul dintre cele mai puternice cutremure din 2017 a dus la fisurarea, în întregime, a unei plăci tectonice

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase