Home » Știință » Robotul ”conştient”. A învăţat singur despre sine şi lumea din jurul lui

Robotul ”conştient”. A învăţat singur despre sine şi lumea din jurul lui

Publicat: 10.02.2019
Cercetătorii din cadrul Universităţii Columbia susţin că au creat un braţ robotic ce poate construi o imagine de sine de la zero. Capacitatea este considerată un pas către construirea maşinăriilor cu adevărat conştiente.

„Probabil că acelaşi lucru este făcut şi de către un nou-născut în pătuţul său, atunci când încearcă să înveţe ce este”, a declarat Hod Lipson, profesor de inginerie mecanică ce a lucrat la realizarea robotului. „Presupunem că aceasta ar fi putut fi baza de la care a evoluat conştienţa umană”, a continuat el.

Braţul robotic a învăţat cum să funcţioneze prin intermediul experimentării, fără niciun fel de programare privind geometria sau structura fizică a propriei sale construcţii, scrie Futurism. După ce a căzut de câteva ori şi după o perioadă „calculare intensă”, algoritmii braţului au început să înţeleagă lumea. După procesul de autodescoperire, cercetătorii susţin că maşinăria a reuşit să facă faţă situaţiilor complexe, inclusiv să se repare singur sau să scrie texte cu ajutorul unui marker.

Lipson consideră că proiectul este un pas către înţelegerea modului în care oamenii sunt conştienţi de propria persoană şi în viitor de realizare a roboţilor ce vor putea conştientiza. „Filozofii, psihologii şi specialiştii în cogniţie au încercat să înţeleagă natura conştienţei, dar progresele au fost relativ mici”, a afirmat Lipson.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Creierul este parţial conştient în timpul anesteziei generale

Cât de greu este să demonstrezi că eşti conştient?

În interiorul creierului anesteziat: cum se formează starea de conştienţă?

Subconştientul este mai ”inteligent” decât se credea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase