Home » Știință » Asteroizii ajută savanţii să măsoare diametrele stelelor îndepărtate

Asteroizii ajută savanţii să măsoare diametrele stelelor îndepărtate

Asteroizii ajută savanţii să măsoare diametrele stelelor îndepărtate
Publicat: 20.04.2019
Folosind capacităţile telescoapelor specializate pe radiaţiile gamma, savanţii au măsurat cea mai mică dimensiune aparentă a unei stele de pe cer. Măsurătorile scot la iveală diametre a unei stele gigantice aflate la 2.674 ani lumină şi a unei stele similare Soarelui la o distanţă de 700 ani lumină.

Studiul stabileşte o nouă metodă pentru astronomi de a determina dimensiunea stelelor, aşa cum spune echipa internaţională condusă de Tarek Hassan de la DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) şi Michael Daniel de la Smithsonian Astrophysical Observatory în jurnalul Nature Astronomy.

Aproape orice stea de pe cer este prea îndepărtată pentru a fi măsurată chiar şi cu cele mai performante telescoape optice. Pentru a depăşi această limitare, savanţii au folosit un fenomen optic numit diffracţie pentru măsurători. Efectul ilustrează natura undei de lumină şi are loc când un obiect, precum un asteroid, trece prin faţa unei stele. „Umbrele extrem de slabe ale asteroizilor trec peste noi în fiecare zi”, a explicat Hassan. „Dar marginea umbrei nu este clară”, a adăugat acesta. 

Cercetătorii au putut detecta un tipar de difracţie la steaua TYC 5517-227-1 cu ajutorul a patru telescoape VERITAS de la Fred Lawrence Whipple Observatory din Arizona. Lumina a fost ocultată de asteroidul Imprinetta, cu diametru de 60 de kilometri. În urma acestor date şi observaţii, astronomii au ajuns la concluzia că steaua are un diametru de 11 ori mai mare decât steaua noastră, scrie Science Daily.

Cercetătorii au repetat procedura trei luni mai târziu, pe 22 mai 2018, când asteroidul Penelope cu diametru de 88 de kilometri a ocultat steaua. Măsurătorile au rezultat într-o dimensiune de doar 2,17 ori mai mare decât Soarele nostru. De această dată, echipa a putut compara diametrul cu o altă estimare bazată pe caracteristicile stelei care a plasat diametrul la 2,173 mai mare decât diametrul Soarelui.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O ”pepinieră” pentru stele a fost descoperită la o distanţă mică de Terra. Fenomenul spectaculos observat de astronomi

Reuşită de excepţie a satelitului Gaia. Au fost cartografiate 1,7 miliarde de stele

Un număr uriaş de stele cu o masă de 200 de ori mai mare decât cea a Soarelui a fost descoperit într-o galaxie vecină

De ce unele galaxii nu mai formează stele?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase