Home » Știință » Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi

Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi

Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi
Sursa foto: European Space Observatory
Publicat: 06.07.2020

Una dintre cele mai mari găuri negre cunoscute din Univers are un apetit pe măsura dimensiunii sale. Noi măsurători au dezvăluit că este un monstru absolut, fiind de 34 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui. De asemenea, gaura neagră consumă o masă de mărimea Soarelui pe zi.

Astfel, aceasta este gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din întregul Univers. Astronomii au spus că poate fi inclusă în categoria găurilor negre ultramasive.

„Masa găurii negre este de aproape 8.000 de ori mai mare decât gaura neagră din centrul Căii Lactee. Dacă acea gaură neagră din galaxia noastră ar fi dorit să ajungă la fel mare, ar fi trebuit să înghită două treimi din stelele din Calea Lactee”, a explicat astronomul Christopher Onken.

Gaura neagră J2157* înghite zilnic o stea ca Soarele nostru

Descoperirea a fost anunțată prima dată în 2018. Gaura neagră alimentează un quasar (nucleu galactic activ) în centrul unei galaxii numite SMSS J215728.21-360215.1 (pe scurt, J2157) din Universul timpuriu, aflată la miliarde de ani-lumină depărtare.

La momentul descoperirii, astronomii au estimat că masa găurii negre este de aproximativ 20 de miliarde mase solare, astfel că intra în categoria găurilor negre ultramasive. Rata de acreție a sa, care arată cât de mult material consumă, era de jumătate dintr-o masă solară pe zi.

Astronomii au revizuit dimensiunile găurii negre

De atunci, astronomii au desfășurat noi măsurători pentru a revizui cifrele. Noile măsurători sunt de-a dreptul uimitoare. Gaura neagră J2157* are o rază Schwarzschild de aproape 670 de unități astronomice (AU). Aceasta este raza orizontului de evenimente, informează Science Alert.

Descoperirea reprezintă o provocare imensă pentru modelele cosmice, pentru că știm că formarea unui astfel obiect ar trebui să necesite o lungă perioadă de timp și o cantitate enormă de materie. Așadar, un „monstru” ultramasiv care bântuie în Universul timpuriu ar putea fi încă o piesă din puzzle.

„Abia așteptăm să vedem ce vom putea învăța despre galaxia în care crește această gaură neagră”, a mai spus Onken.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unde ajungi dacă călătoreşti printr-o gaură neagră?

Gaura neagră din mijlocul Căii Lactee devine mai activă

8 informaţii interesante despre găurile negre

Astronomii au surprins o gaură neagră care a devorat atmosfera unei stele, lăsând în urmă doar nucleul acesteia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase