Home » Cultură » Premiul Nobel nu va avea cote de gen sau etnie

Premiul Nobel nu va avea cote de gen sau etnie

Premiul Nobel nu va avea cote de gen sau etnie
Premiile Nobel 2021. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.10.2021

Premiile Nobel nu vor avea cote de gen sau etnie. Goran Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, instituția care acordă premiile Nobel, a declarat că se dorește ca oamenii să câștige „pentru că au făcut cea mai importantă descoperire… nu din cauza sexului sau a etniei”.

De la înființarea sa, în 1901, doar 59 de premii Nobel au fost acordate femeilor, precizează BBC.

Maria Ressa, singura femeie laureată în acest an, a împărțit Premiul Nobel pentru Pace cu jurnalistul Dmitri Muratov. Cei doi au primit premiul pentru „eforturile lor de protejare a libertății de exprimare” în țările lor, Filipine și Rusia.

„Este trist că există atât de puține femei laureate ale premiului Nobel și acest lucru reflectă condițiile nedrepte din societate, în special în anii trecuți, dar care încă există. Și mai sunt atât de multe de făcut”, a declarat Hansson pentru agenția de presă AFP.

„Am decis că nu vom avea cote pentru gen sau etnie”, a spus el, adăugând că decizia este „în conformitate cu spiritul ultimului testament al lui Alfred Nobel”.

Puține femei în științe

Industriașul și chimistul suedez Alfred Nobel a fondat premiile în testamentul său, scris în 1895 – cu un an înainte de moartea sa.

„În cele din urmă, vom acorda premiul celor care sunt considerați cei mai demni, celor care au adus cele mai importante contribuții”, a spus el.

„Țineți cont de faptul că doar aproximativ 10% dintre profesorii de științe naturale din Europa de Vest sau America de Nord sunt femei, și chiar mai puține dacă mergem în Asia de Est”, a spus el.

Cu toate acestea, omul de știință a spus că se vor „asigura că vom avea o parte tot mai mare de femei de știință care sunt nominalizate și vom continua să ne asigurăm că avem femei în comitetele noastre – dar avem nevoie de ajutor, iar societatea trebuie să ne ajute aici”.

„Avem nevoie de atitudini diferite față de femeile care se îndreaptă spre științe… pentru ca ele să aibă șansa de a face aceste descoperiri care sunt premiate”, a adăugat Goran Hansson.

Femei care au primit premiul Nobel

Anul trecut, Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna au devenit primele două femei care au primit Premiul Nobel pentru chimie pentru dezvoltarea instrumentelor de modificare a ADN-ului. A fost pentru prima dată când două femei au primit unul dintre premiile în domeniul științei fără ca un colaborator de sex masculin să figureze și el pe listă.

Printre alte femei notabile care au primit acest premiu se numără activista pentru educația copiilor Malala Yousafzai, care a primit premiul pentru pace în 2014, virusologul Françoise Barré-Sinoussi, care a descoperit HIV și a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2008, și Toni Morrison, a cărei operă a explorat realitățile dure ale rasismului în SUA, a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1993.

Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, obținând premiul pentru Fizică în 1903. Ea a fost, de asemenea, prima persoană și rămâne singura femeie care a câștigat mai multe premii Nobel, după ce a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 1911.

Din 1901 până în 2021, premiile Nobel au avut 975 de laureați (947 de persoane, 28 de organizații). 59 de premii au fost obținute de 58 de femei, potrivit Mediafax. 17 ani a fost vârsta celei mai tinere laureate, Malala Yousafzai, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014, iar 97 de ani avea cel mai vârstnic laureat, John B Goodenough, care a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2019.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase