Home » Știință » Un nou studiu arată că dieta 5:2 are un avantaj cheie față de alte metode tradiționale pentru slăbit

Un nou studiu arată că dieta 5:2 are un avantaj cheie față de alte metode tradiționale pentru slăbit

Un nou studiu arată că dieta 5:2 are un avantaj cheie față de alte metode tradiționale pentru slăbit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.11.2021

În ultimul deceniu, popularitatea dietei 5:2 a crescut considerabil, transformând obiceiurile alimentare ale mii de oameni care își doresc să slăbească.

Dieta 5:2 este un exemplu al așa-numitului post intermitent sau alimentație cu restricții de timp. În esență, sistemul 5:2 înseamnă că poți mânca tot ce îți poftește inima timp de cinci zile pe săptămână (bineînțeles, în limitele bunului-simț), în timp ce în celelalte două zile trebuie să restricționezi consumul de calorii în mod semnificativ, deseori în jur de 500 de calorii.

Deși unele cercetări sugerează că postul intermitent nu este mai eficient decât dietele convenționale pentru pierderea în greutate pe termen lung, alte tipuri de experimente au indicat beneficii semnificative asociate cu o astfel de dietă cu restricții de timp.

Studiul este „prima evaluare randomizată a dietei 5:2”

Acum, un nou studiu desfășurat de oamenii de știință de la Queen Mary University din Londra a identificat un alt motiv pentru care oamenii ar trebui să ia în considerare dieta 5:2, scrie Science Alert.

Cercetătorii susțin că studiul este „prima evaluare randomizată a dietei 5:2”. Echipa a studiat 300 de adulți cu obezitate, fiecare dintre ei primind în mod aleatoriu unul din trei tipuri de intervenție pentru pierderea în greutate.

În cadrul experimentului, participanții care au primit dieta 5:2 au pierdut puțin mai mult în greutate decât restul de participanți. Însă, deși toate grupurile au atins ținte moderate de pierdere în greutate, un indicator cheie a ieșit la iveală din date.

Atunci când au fost comparați cu restul, participanții cu dieta 5:2 au considerat că experiența lor din timpul experimentului a fost mult mai plăcută. Acești participanți au considerat că acest tip de intervenție alimentară a fost mult mai utilă decât sfaturile convenționale și au spus că vor recomanda dieta și altor persoane.

„Participanții au preferat această dietă pentru că a fost mai simplă și atractivă”

De asemenea, acești participanți s-au dovedit a fi mult mai pregătiți să continue cu dieta după sfârșitul experimentului. Cu alte cuvinte, participanți cu dieta 5:2 par să se fi simțit mult mai bine în timp ce încercau să respecte planul alimentar.

„Am reușit să oferim primele rezultate privind eficiența dietei 5:2 în viața reala. Deși dieta 5:2 nu a fost superioară altor strategii tradiționale pentru pierdere în greutate, participanții au preferat această metodă pentru că a fost mai simplă și atractivă”, a precizat Katie Myers Smith, psiholog pe probleme de sănătate.

Potrivit cercetătorilor, eficiența pentru slăbire observată pentru dieta 5:2 în cadrul studiului a fost similară cu alte studii despre postul intermitent. Deși această dietă nu pare să aducă rezultate uimitoare în comparație cu alte metode convenționale pentru slăbire, experiența mai plăcută pentru persoana care urmează dieta 5:2 poate fi un factor important.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată

Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune

Cum dieta mediteraneană ar putea combate disfuncția erectilă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase