Home » Știință » Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.04.2022

Ciocolata conține substanțe chimice teobromină și cofeină, iar aceste stimulente – pe care câinii nu le pot metaboliza la fel de ușor ca oamenii – se acumulează în corpul animalului, unde pot accelera funcțiile corporale și pot provoca efecte secundare periculoase.

Gravitatea impactului negativ al ciocolatei asupra unui câine este determinată de nivelurile de teobromină și cofeină din ciocolată, de cantitatea pe care a mâncat-o câinele, de greutatea și de sensibilitatea câinelui la stimulenții chimici, potrivit VCA Animal Hospitals.

Ciocolata neagră și amăruie este mai toxică pentru câini, deoarece conține o concentrație mai mare de teobromină decât ciocolata cu lapte.

Ciocolata albă, pe de altă parte, reprezintă o amenințare toxică mai mică pentru câini.

Simptomele intoxicației cu ciocolată pot persista zile întregi

Simptomele inițiale ale toxicității ciocolatei apar de obicei în decurs de 6 până la 12 ore și pot include salivarea excesivă și gâfâiala, precum și o tulburare de stomac urmată de vărsături și diaree, potrivit American Kennel Club (AKC).

Câinele poate avea un ritm cardiac crescut și poate deveni agitat, nervos, la fel ca o persoană sensibilă la cofeină care a băut prea multe cești de cafea.

În cazurile severe, ritmul cardiac neregulat din cauza consumului de ciocolată poate reduce circulația, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului.

Ciocolata neagră, mai toxică pentru câini

Simptomele extreme includ letargie, spasme musculare, convulsii și comă, uneori ducând la deces, potrivit VCA Animal Hospitals. Și pentru că organismul are nevoie de mai mult timp pentru a descompune teobromina, simptomele intoxicației cu ciocolată pot persista zile întregi.

În unele cazuri, câinii consumă ciocolată, dar nu prezintă simptome. Acest lucru se datorează faptului că mărimea dozei de toxine poate afecta răspunsul animalului la otrăvire, potrivit Biroului pentru Știință și Societate de la Universitatea McGill din Ontario, Canada.

Medicii veterinari tratează de obicei intoxicația cu ciocolată prin inducerea vomei sau prin administrarea de doze de cărbune activ, care elimină toxinele din sistemul digestiv al câinelui înainte ca acestea să poată fi absorbite de fluxul sanguin al animalului. În funcție de gravitatea otrăvirii, pot fi necesare medicamente sau lichide pentru a contracara otrăvirea.

Cum tratează veterinarii intoxicația cu ciocolată?

Modul în care un câine reacționează la ciocolată poate depinde de mărimea animalului, a declarat medicul veterinar Dr. Greg Nelson.

Astfel, un pătrat de ciocolată va avea un efect mai pronunțat asupra unui Chihuahua, care cântărește de obicei între 1,8 și 2,7 kilograme, decât asupra unui Saint Bernard, care poate cântări până la 81,6 kg.

„O sută de miligrame de teobromină și cofeină pentru fiecare kilogram de greutate a unui câine este suficientă pentru a fi letală”, a concluzionat Nelson pentru Live Science. 

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce nu îi poți rezista câinelui tău? Un studiu dezvăluie știința din spatele „ochilor de cățeluș”

Care este durata de viață a câinelui tău? Ai putea fi surprins!

De ce este ciocolata atât de tentantă? Un ingredient străvechi deține secretul

Batoanele de ciocolată care i-au ajutat pe americani în misiunile de spionaj din Al Doilea Război Mondial

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase