Home » Știință » Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină?

Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină?

Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.02.2023

Temperatura medie a corpului uman a scăzut constant de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar oamenii de știință nu sunt siguri de ce. Un nou studiu sugerează un factor cheie care ar putea juca un rol în acest sens, anume microbii intestinali.

Examinând date de la pacienți spitalizați cu septicemie – când organismul reacționează într-un mod periculos de extrem la infecție – precum și din testele efectuate pe șoareci, cercetătorii din spatele studiului au analizat relația dintre bacteriile intestinale, schimbările de temperatură și rezultatele în materie de sănătate.

Această alegere a pacienților cu septicemie este deliberată, deoarece această afecțiune poate duce la o varietate de fluctuații de temperatură în organism care sunt adesea legate de șansele ca cineva să se salveze și să se recupereze.

„Știm că răspunsul la temperatură este important în cazul sepsisului, deoarece prezice puternic cine trăiește și cine moare”, spune microbiologul și imunologul Robert Dickson de la Universitatea din Michigan. „Dar nu știm ce determină această variație și dacă ea poate fi modificată pentru a ajuta pacienții.”

Temperatura corpului uman a scăzut constant de la mijlocul secolului al XIX-lea

Echipa a studiat mostre de bacterii intestinale prelevate de la 116 persoane cu sepsis, descoperind că existau variații mari în microbiota – și că variațiile se corelau cu schimbările în traiectoriile de temperatură ale pacienților.

Bacteriile Firmicutes au fost asociate cu o febră mai mare. Aceste bacterii produc substanțe importante pentru creșterea și sănătatea organismului și influențează răspunsul imunitar și metabolismul.

Deși nu este suficient pentru a demonstra că bacteriile intestinale sunt motivul pentru care interiorul nostru s-a răcit în ultimii 150 de ani, este o ipoteză interesantă – și arată cum microbiomul nostru intestinal este legat de temperatura corpului, scrie ScienceAlert.

„Se poate spune că pacienții noștri au mai multe variații în microbiota lor decât în propria lor genetică”, spune internistul Kale Bongers, tot de la Universitatea din Michigan.

Bacteriile produc substanțe importante pentru creșterea și sănătatea organismului

În alte teste efectuate pe șoareci sănătoși cu și fără microbiomul bacteriei, s-au observat temperaturi corporale de bază mai scăzute la animalele fără bacterii – în timp ce tratamentul cu antibiotice a redus, de asemenea, temperatura corporală la șoareci.

Mai mult, atât la oameni, cât și la șoareci, aceeași familie de bacterii părea să fie asociată cu fluctuațiile de temperatură. Următorul pas este să analizăm mai multe mostre de la o gamă mai largă de oameni și să aflăm ce mecanisme biologice stau la baza acestei relații.

Cu mai multe cercetări, este posibil să putem dezvolta modalități de modificare a microbiomului intestinal pentru a influența în mod specific temperatura corpului, ceea ce, la rândul său, ar putea îmbunătăți perspectivele persoanelor cu afecțiuni precum sepsisul.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce s-ar întâmpla cu omenirea dacă ar dispărea microbii?

Cei mai mulți microbi de pe fundul oceanelor sunt aproape inactivi

Cel mai mare eveniment de extincție de pe Pământ ar fi fost cauzat de microbi

Microbiologia oceanului, alterată timp de 80 de ani de o navă din Al Doilea Război Mondial

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase