Home » Știință » Un studiu arată că ne credem mai deștepți decât suntem cu adevărat

Un studiu arată că ne credem mai deștepți decât suntem cu adevărat

Publicat: 02.02.2023

Un nou studiu a evidențiat cât de mult pot oamenii să nu-și cunoască propriul IQ, constatând cele mai mari disparități la bărbații tineri și la femeile în vârstă. Privind atât coeficientul de inteligență (IQ) cât și coeficientul emoțional (EQ), rezultatele au arătat că un bărbat tânăr crede că este semnificativ mai inteligent decât este în realitate; femeile mai în vârstă încep să creadă și ele același lucru, pe măsură ce îmbătrânesc.

IQ-ul este un subiect aprins dezbătut în știință. O idee atât de largă și complicată precum „inteligența” nu poate fi măsurată printr-un singur test (și cu siguranță nu unul pe care îl faci pe un site web aleatoriu), iar oamenii de știință au descoperit că, în general, controlul factorilor sociali și de mediu anulează adesea scorurile IQ.

Cu toate acestea, IQ-ul a fost asociat cu succesul în ceea ce privește realizările din viață, cum ar fi rezultate mai bune în activități economice și academice. Încă se dezbate dacă IQ-ul chiar merită măsurat; dar un lucru pe care ți-l poate spune acest număr este că dacă cineva se laudă cu al lui, probabil că nu îl are chiar atât de mare.

Dacă ești o femeie mai în vârstă sau un bărbat tânăr, te crezi mai inteligent decât ești în realitate

Acest studiu a fost mai puțin interesat de analiza IQ-ului oamenilor și mai degrabă a vrut să afle dacă IQ-ul lor perceput este aproape de IQ-ul real, ceea se numește inteligență autoestimată (SEI). SEI a fost bine studiată la tineri, dar niciodată la persoanele în vârstă, iar autorii au vrut să schimbe asta.

Luând un eșantion de 159 de tineri (90 de femei) și 152 de persoane în vârstă (93 de femei, cu o vârstă medie de 72 de ani), cercetătorii le-au pus o serie de întrebări pentru SEI, înainte de a le supune unei varietăți de teste pentru a le evalua IQ-ul și EQ-ul, relatează IFL Science.

Rezultatele au arătat că un bărbat tânăr crede că este, în medie, cu 5-15 puncte mai inteligent decât este de fapt în ceea ce privește IQ-ul și EQ-ul, aceste numere fiind în acord cu cercetările anterioare cu privire la acest subiect.

Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși să constate că la participanții mai în vârstă, rezultatele au fost inversate, femeile mai în vârstă raportând un SEI mai mare. Cei care s-au perceput pe ei înșiși a fi mai atractivi au raportat, de asemenea, un SEI mai mare, sugerând că scorurile ar putea fi legate de încrederea în sine.

Rezultatele ar putea schimba modul de realizare a studiilor despre inteligența autoestimată

Cercetătorii cred că studiul indică necesitatea includerii vârstei în studiile despre SEI, deoarece pare să aibă cel mai mare impact dintre toți factorii testați.

Ei subliniază că aceste considerații ar trebui folosite ca ghid atunci când se evaluează femeile în vârstă și bărbații mai tineri, deoarece aceștia pot fi mai puțin dispuși să fie evaluați din cauza imaginii lor de sine supraestimate.

Studiul a fost publicat în Brain and Behavior.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței

Un medicament pentru slăbit îmbătrânește fețele celor care îl folosesc

Locuitorii din mediul rural sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă decât cei din mediul urban

Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase