Prima pagină Stiinta

Top 10. Apocalipsa in filme

Alexandru Safta | 10.07.2009 | ● Vizualizări: 44993
Top 10. Apocalipsa in filme     21 decembrie 2012, filmul 2012, 2012, sfarsitul lumii, apocalipsa, catastrofa mondiala, cataclism, tsunami, cutremur, extraterestri, invazia extraterestrilor, ozn, filme apocaliptice, numerologie, asteroid, impact, soare, moartea universului, distrugerea pamantului, cand va avea loc sfarsitul lumii, profetii, previziuni, nostradamus + zoom
Galerie foto (11)

Adoptam idei, atitudini sau mode si aderam la multe conceptii manati de magnetismul pe care unele filme il emana inspre audienta, inspre noi. Frizand razant Apocalipsul din Biblie, filmele (nu tocmai putine) care aduc in atentie sfarsitul lumii, sunt in mare masura responsabile de revitalizarea si popularizarea obsesiva a milenarismului apocaliptic in mentalul colectiv contemporan. Avem o fascinatie aparte pentru sfarsitul omenirii, iar acele povesti care exploateaza aceasta curiozitate cu tenta morbida se vand spectaculos. Sa vedem care sunt primele zece cele mai reusite initiative cinematografice in acest sens si ce sanse au apocalipsele de Hollywood sa devina realitate.

10.) Knowing(2009)

Regia: Alex Proyas
Distributie: Nicholas CageSinopsis: Nicholas Cage interpreteaza rolul luiJohn Kessler, un astrofizician al Institutului de TehnologieMassachusetts, care priveste Universul precum o insiruire aleatoriede evenimente si circumstante independente de vreun plan maret.Asta pana cand o lista ciudata cu coduri numerice este scoasadintr-o capsula temporala ingropata cu 50 de ani in urma, in curteaunei scoli din New York. Conform unui tipar inteles mai tarziu depersonajul lui Cage, care ajunge in posesia listei, insiruririle denumere mazgalite pe foaia de hartie prezic corect fiecare dezastrumajor al ultimei jumatati de secol, dimpreuna cu pierderile devieti omenesti aferente. Lista prezice inclusiv sfarsitul lumii,ghicit de John Kessler in expansiunea brusca a Soarelui simistuirea Pamantului. Dar oamenii nu sunt cu totul singuri in fataunei asemenea catastrofe. O civilizatie evoluata de creaturiextraterestre salveaza semintia umana prin transportarea catorvacopii pe o planeta noua, tanara, asemanatoare cu Pamantul, invederea unui nou inceput pentru specia umana. Terra este distrusaconform predictiei.

Realitate: Intriga filmului "Knowing" estebazata pe numerelogie, stiinta studierii influentei numerelor asupraactivitatilor umane. Desi este privita mai mult drepto pseudostiinta si, in realitate, nimeni nu atribuie acestorcalcule o acuratete absolut indiscutabila de prezicere aevenimentelor, notiunea viitorului incifrat in numere exista. Si auexistat si numerologi care au anticipat unele evenimente, mai multsau mai putin exact. Insa, niciodata in istorie vreo persoana sauvreo carte nu a indicat matematic atat momentele de cumpana, cat sipierderile de vieti omenesti, fara eroare, pe parcursul mai multorzeci de ani. O asemenea lista este cu siguranta neplauzibila informa in care este prezentata ea in film.

Distrugerea planetei prin expansiunea si transformarea Soareluiintr-o Giganta Rosie este, din nou, un scenariu verosimil... insanumai pe jumatate. Cercetatorii anticipeaza dejaun astfel de sfarsit al Pamantului, in aproximativ cinci miliardede ani de acum. Insa, un eveniment ceresc de oasemenea amploare este, in opinia astronomilor si conform uneilogici elementare, unul care nu s-ar petrece subit nici macar daca"subit" ar insemna intr-o mie de ani de aici inainte. Este exclusadeci distrugerea peste noapte a planetei noastre in astfel deconditii. Extraterestrii salvatori? De ce nu? In masura in carealegem sacredem in existenta unor fiinte mai evoluate decatoamenii si care ar putea fi chiar creatoriinostri (vezi reeditarea mitului Adam si Eva de lafinalul peliculei).


9.) Sunshine(2007)

Regia: Danny Boyle
Distributie: Cliff Curtis, Chris Evans

Sinopsis: In viitorul indepartat, pe masura ceSoarele incepe sa se stinga, cade in sarcina unei echipe formatadin opt astronauti si oameni de stiinta sa calatoreasca pana lasteaua muribunda si sa revigoreze cumva focul menit sa intretinaviata pe Pamant. Cerul se intuneca din ce in ce mai mult, iarsortii ii devin ostili Terrei. Desi intunecimea atotstapanitoarepare de neoprit la inceput, cercetatorii scornesc un ultim plandisperat pentru a-i castiga umanitatii o amanare a finalului sumbruce pandeste la orizont. O echipa formata din opt barbati si femei,careia ii este incredintat un dispozitiv nuclear, este trimisa incea mai dificila si mai cruciala misiune spatiala intreprinsavreodata, pentru a reaprinde Soarele... la propriu. Brusc, inmomentul in care contactul radio se intrerupe cu baza, totul incepesa se destrame. Echipajul care are in mana poate chiar ultima cheiea supravietuirii speciei sa gaseste el insusi in situatia de a sezbate pentru supravietuire, dar si pentru a-si pastra sanatateamentala. Dupa lupte intestine crancene si schimbari dramatice desituatie, incarcatura termonucleara este lansata in Soare,echipajul piere, iar Pamantul este salvat.

Realitate: Desi actiunea filmului "Sunshine"este diferita de cea din "Knowing", cele doua pelicule seingemaneaza prin "personajul" central,Soarele. Daca in cel dintai film prezentat in top,omenirea este amenintata cu disparitia prin explozia stelei, deaceasta data ne confruntam cu opusul unei asemenea expansiuni,anume stingerea Soarelui, eveniment cosmic soldat tot cu extinctiaspeciei umane. Ca viata pe planeta noastra ar muri in absentaluminii si a caldurii Soarelui nu este un subiect care sa permitamulta dezbatere - toti oamenii destiinta cad de acord ca este putin probabila supravietuirea inastfel de conditii.

Mergand mai departe, insa, daca este sa ii ascultam pespecialistii in astrofizica, tiparul de viata al unei stele,oricare ar fi ea, se desfasoara exclusiv in anumite etape. Astfel,Soarele nu se poate stinge inainte de a se aprinde (vezi "Knowing")colosal. Altfel spus, ar deveni maiintai o Giganta Rosie si ar inghiti Pamantul inainte de a deveni oPitica Alba si a ne raci pana la moarte planeta. Astaface neplauzibila actiunea filmului. Reducand situatia la absurd siconsiderand ca lucrurile s-ar petrece ca in film, ar putea o bomba,oricat de mare si de orice natura ar fi ea, de productie omeneasca,sa impiedice un astfel de proces al Soarelui? Ma tem ca nu trebuiesa intelegem foarte bine mecanismele solare ca sa ne dam seama caaceasta este doar o poveste eroico-fantastica cu iz tipichollywoodian.


8.) I am legend(2007)

Regia: Francis Lawrence
Distributie: Will Smith

Sinopsis: Este anul 2012; ne aflam in New York,iar metropola este aparent parasita de oameni. Robert Neville, fostcadru militar si om de stiinta este, inexplicabil, singurulsupravietuitor al unui dezastru biologic, starnit in urma cu treiani de un presupus leac pentru cancer. Populatia din intreaga lume pare sa fi murit, iar timpde trei ani de zile personajul lui Smith nu primeste niciun raspunsla mesajele radio pe care le transmite in eter. Dar virusul care aprodus catastrofa nu a decimat populatia umana, ci doar umanitateadin oameni. Unii au murit, in timp ce multialtii s-au transformat in zombie salbatici si insetati de sange,ascunsi in intuneric pe timp de zi, dar care vaneaza furibund petimpul noptii. Neville isi concentreaza toateresursele si atentia pe descoperirea unui leac, pe care il crede,pe buna dreptate, ascuns in sangele sau imun si necontaminat.Intr-un final, cu pretul vietii lui, Neville dezvolta antidotulsi-l incredinteaza in mainile unei comunitati de oameni incanormali, o colonie bine fortificata undeva in America.

Realitate: Da, o pandemie ar avea sanse mari sa ucida o buna parte din populatiaPamantului sau chiar pe toata lumea, daca un virusletal si foarte contagios ar scapa de sub controlul. Este chiar unadintre versiunile de Apocalipsa foarte plauzibile, luata serios incalcul atat de anumiti oameni de stiinta, cat si de uniifuturologi. Totusi, de la a imbolnavi de moarte omenirea si pana laa o transforma intr-o armata de decerebrati fanatici si insetati desange, cu vag aspect uman si fara cea mai mica urma de ratiune,intr-un timp record, distanta este astronomica.

Scenariul pare a depinde masiv de domeniul fantasticului de tiphorror deoarece se bazeaza pe mutatii majore care le daucontaminatilor un aspect monstruos si le insufla in acelasi timp opofta turbata de a distruge. Sa presupunem ca o asemenea ingineriegenetica ar putea fi pusa la cale. Este foarte putin probabil,insa, ca specialistilor le-ar scapa accidental un aspect / efectadvers atat de important, inca sa faca diferenta dintre vindecareade cancer si transformarea in bestii a oamenilor. Si, in plus, sanu uitam de politicile farmaceutice. Un produs nou nu iese pe piatamai devreme de 10-15 ani de la aparitia sa, interval in care seefectueaza testari clinice riguroase, iar medicamentul trebuie safie avizat de catre un organism de stat independent si competent.Cu alte cuvinte, in caz ca guvernele nuconspira la metamorfozarea noastra in nisteamenintatoare creaturi tenebroase, nu este cazul sa ne speriepremisa inaintata de "I am legend".


7.) The day the Earth stoodstill (2008)

Regia: Scott Derrickson
Distributie: Keanu Reeves, Jennifer Connelly

Sinopsis: O civilizatie mai avansata si maiinteleapta decat noi, formata din gardieni robotici care vegheazala pacea si echilibrul Galaxiei, pare decisa sa ne anihilezespecia, in cazul in care nu-i putem demonstra emisarului ei casuntem mai mult decat niste paraziti razboinici pe Pamant simeritam salvarea. Atunci cand o sfera extraterestra aterizeaza inCentral Park din Manhattan, armata alaturi de un grup decercetatori sunt invocati de guvernul american pentru a gestionasituatia. Un personaj cu aspect de om, Klaatu (Keanu Reeves), iesedin sfera, urmat de un robot urias cu puteri nemasurate. Dupa oscurta demonstratie de forta, cei doi devin pasnici si sunt luatiin custodie de militari, cu intentia de a-i investiga si supuneunei serii de experimente. Par a fi la mila oamenilor, dar nu facdecat sa le observe comportamentul pentru a le decide soarta.Anihilarea rasei umane este initiata atunci cand Klaatu intelege caoamenii nu suntinteresati decat de distrugere, dar pozitia acestuiase schimba dupa ce interactioneaza cu Hellen, o cercetatoare careil ajuta sa evadeze si in care vede o pasiune inflacarata de a-sisalva fiul si omenirea. Cand sa fie aproape prea tarziu,distrugerea inceteaza, iar vizitatorii parasesc planeta, nu inaintede a ne transmite ca suntem supravegheati si ca abuzurile noastrenu pot ramane fara reactie.

Realitate: La fel cum stau lucrurile si incazul "Knowing", daca acceptam ca exista viata in afara planeteinoastre, este suficient pentru a declina din aceasta ideeposibilitatea ca acea viata extraterestra sa fie inteligenta,superioara si sa ne poata tine sub control. Daca ne raportam, insa,nu neaparat la ratiune - pentru ca nu este complet irational sa credem inexistenta unor specii extraterestre in imensitateaUniversului -, dar la istoria cunoscuta de pana acum,este foarte putin probabil ca un eveniment de forma celui din "Theday the Earth stood still" sa se petreaca aievea.

In ceea ce priveste rapoartele care vizeaza aparitiile deOZN-uri (cel putin in acceptiunea acestora de navezburatoare nepamantene), majoritatea se bazeaza pe informatiiincerte si nu exista dovezi incontestabile ale unor asemeneafenomene. Avem, desigur, presupuneri, speculatii, intamplari bizarechiar, insa nu se poate vorbi despre un contact cu vreo fiintaextraterestra, cel putin facut public, din care sa reiasa nu doarexistenta, ci si superioritatea acesteia. In plus, nici ideea unui robotindestructibil, capabil sa distruga singur o intreagaplaneta, nu este tocmai verosimila, dar acceptand ceea ce spuneamla inceput, poate ca o tehnologie extrem de avansata ar fi in starede asemenea performante morbide.


6.) The Core(2003)

Regia: Jon Amiel
Distributie: Aaron Eckhart, Hilary Swank, DelroyLindo, Stanley Tucci

Sinopsis: Din motive necunoscute, miezulincandescent al Pamantului a incetat sa se mai roteasca, provocanddeteriorarea rapida a campului electromagnetic al planetei. Acestfenomen conduce la dezastre naturale neinchipuite, amenintandincetarea vietii asa cum o stim. Animalele incep sa se comportebizar si sa isi piarda orientarea, furtuni electrice teribiledistrug comunicatiile, radarele nu mai functioneaza, cutremureledarama poduri si cladiri, radiatiile solare prajesc planeta, seanunta Sfarsitul in cea mai pura forma a sa. Foarte alarmati,oficialii guvernamentali si militari apeleaza la specialistulgeolog Josh Keys. Acesta formeaza o echipa din cei mai talentatioameni de stiinta, alaturi de care porneste intr-o calatorie sprecentrul Pamantului, intr-un vehicul de forare fabulos. Misiunea?Reactivarea miezului incandescent al planetei prin detonarea unorfocoase nucleare in apropierea sa, ceea ce ar determina refacereaechilibrului electromagnetic si salvarea lumii de la moartesigura.

Realitate: In situatia de fata, avem de-a facecu un scenariu relativ plauzibi, cel putin din cate spunspecialistii avizati. Avand in vedere faptul ca stim despre interiorul planetei noastre maiputine decat cunoastem despre spatiul cosmic, multeposibilitati sunt de luat in calcul atunci cand vine vorba despreactivitatile geologice din subteran. Intai de toate, desi esteimprobabila in viitorul apropiat, nu atat incetarea miscariimiezului Pamantului, cat stingerea sa este un fenomen plauzibil. Sinu musai peste un miliard de ani.

Este, poate, singura catastrofa de amploare globala care ni sepoate intampla intr-un mod destul de imprevizibil, intrucatmajoritatea teoriilor despre interiorul planetei noastre sesprijina pe presupuneri. Stim insa cu certitudine ca dezactivareacampului electromagnetic al Teerrei ar avea loc in cazul uneiasemenea catastrofe naturale. Deci se poate. Urmarile?Parerile sunt impartite aici: in timp ce unii specialisti sustin ca absenta campului magneticabia ar fi sesizabila, altii privesc intreaga chestiune ca pe otragedie mai mare chiar decat cea prezentata in film.In ceea ce priveste misiunea personajelor, aceasta este o bazaconiecap-coada. In prezent, nu avem nici macar tehnologia care sa nepermita sa ducem echipaj uman pe fundul Gropii Marianelor. Cum am putea fora, cu echipaj la bord, prinmii de kilometri de stanca, aliaje si metal topit la mii de gradeCelsius, cum am putea lansa o incarcatura nucleara indeplina siguranta, salva planeta si scapa cu viata? Verdictul?Putem muri ca in "The Core", dar cu siguranta nu putem fi salvatica in acest film.


5.) Armageddon(1998)

Regia: Michael Bay
Distributie: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, BenAffleck, Liv Tyler

Sinopsis: O ploaie de meteoriti distruge onaveta spatiala a NASA aflata pe orbita Pamantului, iar apoidecimeaza New York-ul. Agentia spatiala americana descopera ca unasteroid de dimensiunea statului Texas se indreapta spre Pamant.Impactul - dezastruos - va fi de natura sa duca la extinctiaoricarei forme de viata. Conform calculelor, ragazul pana lamomentul zero este de numai optsprezece zile. Toate planurile deinlaturare a amenintarii sunt irelevante, pana cand cercetatorilorNASA le vine ideea distrugerii din interior a asteroidului.Singurul capabil de o asemenea misiune este Harry Stamper (BruceWillis), coordonatorul celei mai performante echipe de foraremarina din lume. Se fac toate pregatirile necesare pentrudeplasarea pe asteroid a echipajului cu tot cu utilaje. Planul?Forarea unei gropi suficient de adanci, introducerea unei focoasenuclear, parasirea meteoritului si detonarea incarcaturiiexplozive. Misiunea este initiata, personajele infrunta piedici siabateri de la planul initial, are loc sacrificiul suprem alpersonajului principal pentru nobila cauza, iar in final bombanucleara este detonata, asteroidul faramitat si Pamantulsalvat.

Realitate: Vestea proasta este ca, teoretic,exista sanse ca un asteroid sau orice alt tip de corp ceresc carese deplaseaza in deriva prin Univers sa loveascaPamantul. Ultima oara cand o roca spatiala dedimensiuni cu adevarat mari a trecut pe langa planeta noastra afost in 1908. Atunci, un asteroid s-a apropiat foarte mult de Terrain zona raului siberianTunguska, culcand la pamant 2072 kilometri patrati depadure, fara ca macar sa atinga solul. Vestea cea buna este ca, devreme ce majoritatea asteroizilor si reziduurilor spatiale audimensiuni reduse, sunt sanse mari ca ele fie sa arda complet odataintrate in atmosfera, fie sa provoace daune minore in cazul unuiimpact.

De asemenea, cercetatorii au estimat ca asteroizii suficient demari incat sa provoace distrugeri masive Terrei, se apropie deplaneta noastra odata la 50 - 100 milioane de ani, iar in acestmoment niciun corp cosmic cunoscut nu se afla pe o ruta decoliziune cu Pamantul. Astronomii din toata lumea monitorizeaza cumare atentie obiectele care ne orbiteaza planeta si deruleaza incontinuu teste pentru a verifica posibilitatea ca un astfel de corpceresc sa loveasca Pamantul in viitor. Totusi, fie ca sunt sau nusanse pentru ca un astfel de eveniment catastrofal sa se produca,momentulimpactului - teoretic - poate fi determinat cu multiani in avans si nicidecum cu numai optsprezece zile inainte.Specialistii sunt ferm convinsi ca o astfel de amenintare nu iipoate lua prin surprindere. Cat despre distrugerea asteroiduluiprecum cea din film, oamenii de stiinta au invedere drone spatiale care sa se ocupe in viitortocmai cu aceasta activitate. Totusi, ei recunosc ca in prezent nuposedam tehnologia necesara unei astfel de operatiuni.


4.) War of the worlds(2005)

Regia: Steven Spielberg
Distributie: Tom Cruise, Dakota Fanning, TimRobbins

Sinopsis: O serie de fulgere bizare lovestePamantul in mod repetat si o armata nu foarte numeroasa, darinvincibila si extrem de distrugatoare de tripozi robotici seridica din subteran, unde fusese ingropata cu mult timp in urma deo civilizatie extraterestra. De aceasta data, nu este vorba despreo pedeapsa extraterestra pentru caracaterul distrugator al omului,ca in cazul "The day the Earth stood still", ci de oinvazie in toata regula. O invazie demult planificata,desfasurata prin exterminarea predilecta a rasei umane. Tripoziisunt imuni la armamentul omenesc, fiind inconjurati de campuri deforta ce resping orice fel de atac si se hranesc cu sangeleoamenilor, avand o constructie partial organica. Umanitatea parelipsita de aparare in fata uriasilor emisari ai Apocalipsei, panacand, deodata, in marginea capitularii, una dintre racheteleindreptate spre carcasa otelita a unui tripod, isi atinge tinta,avariindu-l. Brusc, toate masinariile devin vulnerabile inainteaputerii de foc si sunt doborate peste tot in lume. Explicatia?Contaminarea sistemelor lor organice cu microbii si virusurilepamantesti. Cu pierderi uriase, omenirea supravietuieste incercariisi dainuie mai departe.

Realitate: Pentru a treia oara in acest top,trebuie sa facem rabat de la fapte si sa ii acordam scenariului din"Razboiul lumilor" circumstante atenuante, in masura in care nustim exact ce anume se ascunde dincolo de ceea ce cunoastem despreUnivers. Sau, asa cum am vazut si in cazul "The Core", in pamant.Dacaextraterestrii exista, totul este posibil. De ce,avand o civilizatie cu o vechime de milioane de ani, niste creaturiextraterestre si superioare nu ar fi putut insemina Pamantulpreuman cu dispozitive de lupta pe care sa le activeze mai tarziu,in momentul in care ar trebui sa ia cu forta ceva de aici? De ce nule-ar activa prin descarcari electrice si de ce nu ar fi eleprotejate de campuri de forta care sa le faca de neatins?

Scenarii neplauzibile, dar cata vreme nu stim sigur ca suntemsinguri in Univers, nu intru totul de lepadat. Mai verosimila intoata chestiunea ar fi contaminarea sistemelor organice alemasinariilor cu bolile din sangele uman si dereglarea sistemuluilor de aparare. Sigur ca ne-am astepta ca o fortacapabila sa distruga o intreaga planeta sa nu scape din vedere unamanunt atat de important precum virusurile umane. Dar poate ca,intr-o lume fara boli, neexistand conceptul de contaminare, nuexista nici precautie in aceasta directie. Totusi, pentru catrebuie sa discutam in datele de care dispunem, scenariul filmului"War of the worlds" tine in intregime de domeniustiintifico-fantasticului.


3.) Independence Day(1996)

Regia: Roland Emmerich
Distributie: Will Smith, Bill Pullman, JeffGoldblumSinopsis: In ziua de 2 iulie, sistemele decomunicatie din intreaga lume intra in colaps, sub influenta uneiciudate interferente atmosferice. Fortele militare afla la scurttimp ca un numar de obiecte spatiale enorme se afla pe ruta decoliziune cu Terra. Ceea ce este initial considerat un atac almeteoritilor se dovedeste mai tarziu un convoi de naveextraterestre gigantice, pilotate de fiinte inteligente, care iaucu asalt Pamantul. Dupa ce incercarile de comunicare amiabila cufiintele din alta lume esueaza, oamenii afla de planul acestora dea ataca puncte majore de pe Glob si a ne invada planeta. Naveleextraterestre incep sa distruga New York, Los Angeles siWashington, izgonindu-i pe supravietuitori catre Zona 51, o regiunesecreta de testare militara a guvernului american. Oamenii decid sariposteze violent prin lupte aeriene intre cele mai bune avioane devanatoare terestre si foarte iuti si agresive farfurii zburatoare.Daca acestea din urma pot fi cu greu distruse de forta de foc aoamenilor, navele-mama, inconjurate de campuri de forta foarteputernice, sunt cu totul invincibile. Momentul critic va fi depasitatunci cand un virus cibernetic va fi implementat in sistemul uneiadintre giganticele nave-mama. De aici, virusul se va raspandi catretoate farfuriile zburatoare din lume, scuturile lorelectromangetice vor ceda, iar oamenii vor reusi sa le doboare,salvand planeta si specia umana.

Realitate: Avem extraterestri inteligenti, evoluati sipusi pe rele in Univers? Din cate stim, nu, dar stimputine, deci poate ca da. Ei bine, atunci avem si riscul uneiinvazii asemenatoare cu cea prezenta in film. Sigur ca, daca intramin profunzimile scenariului, o directie din care il putem acuzaeste aceea a tehnologiei extraterestre prezentate. Desi evoluata,aceasta tehnologie seamana izbitor cu cea omeneasca. Acest lucrueste oarecum neverosimil, daca suntem foarte rigurosi. Imaginatiacreatoare a extraterestrilor si a tehnologiei lor este mereuraportata la experienta umana si la posibilitatea de perceptie acreierului nostru. Ar putea fi vorba despre forme diferite deagregare, despre atatea si atatea lucruri pe care mintea noastra nule poate percepe.

Ne-am putea opri un pic si asupra manifestarilor belicoase, inprincipiu destul de nepotrivite, ale unor fiinte inteligente. Sepresupune ca o civilizate ajunsa la un anumit grad de evolutieintelege fenomenul creatiei si pe cel al distrugerii totale sidiscerne optim intre cele doua. Dar, poate, motive ar fi destulepentru ca o specie straine sa isi doreasca distrugerea rasei umanesau ocuparea planetei Pamant. Combaterea lor? Plauzibila, desicarlinga atat de uman ergonomica a navei extraterestre care cade instapanirea oamenilor si cu care acestia se infiltreaza in pantecelenavei-mama, este inca un amanunt care atrage atentia. Un virus deproductie omeneasca ar fi poate capabil sa avarieze sistemeleoperationale extraterestre... numai daca alcatuirea lor arpresupune elemente comune cu tehnologia omeneasca. Ca si in cazulfilmului anterior, amenintarea din "Independence Day" ramane, panala alte descoperiri, una eminamente fictiva.


2.) The day after tomorrow(2004)

Regia: Roland Emmerich
Distributie: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal

Sinopsis: O uriasa banchiza de gheata dinAntarctica este rupta din motive aparent necunoscute. Oamenii destiinta sesizeaza evenimentul, dar nu isi dau seama ca acesta vadeclansa o schimbare climatica masiva care va afecta populatiaintregii planete. Dupa o serie de ploi interminabile si dedezastre meteorologice ce au loc in toata lumea, pentru expertidevine evident ca Pamantul este pe cale sa intre intr-o noua eraglaciara. Nu peste mii de ani, asa cum prevazuserameteorologii, ci in numai cateva zile. Ghetarii polari incep sa setopeasca si se formeaza un sistem de furtuniplanetare. Acestea provoaca dezastre foarte serioasesi ingheata totul in calea lor, de la masini si cladiri pana lafiinte vii expuse sub cerul liber. Emisfera nordica este cea maiafectata, putinii supravietuitori formand un exod catre sud, undeclima s-a pastrat mai calda. Emisfera nordica ramane amortita innemiscare, in timp ce spre sudul planetei omenirea incearca sa sereplieze.

Realitate: Primul aspect al filmului ce artrebui investigat este viteza ametitoare de schimbare a climei.Transformarile climatice pot fi declansate de schimbarile lanivelul circularii curentilor oceanici. Insa, datoritadimensiunilor sale si a ratei scazute de acumulare sau eliberare decaldura, oceanul planetar nu s-ar putea niciodata schimba bruscintr-o perioada de numai cateva zile. Acelasi lucru se aplica sitopirii ghetarilor si a banchizelor - cateva zile nu sunt de ajunspentru astfel de transformari majore.

Oamenii de stiinta suntfamiliarizati cu notiunea de "schimbari climaticeabrubte", dar acestea au loc pe parcursul mai multorzeci de ani, nu in cateva zile si nu cu efecte atat de devastatoareprecum cele prezentate in film. Apoi, vedem cum oamenii suntinghetati instantaneu de un uragan care coboara din zona arctica.Nu numai ca este imposibil ca un om sa inghete in doar catevasecunde la temperatura sugerata in film, dar este o improbabilitatela fel de mare ca un uragan sa vina de la Poli. Uraganele suntalimentate de aer cald si de umeazeala apelor calde ale oceanelor,pierzandu-si din indensitate pe sol si in prezenta temperaturilormai scazute decat cele tropicale. Este, de asemenea, imposibil saexiste o furtuna care sa cuprinda toata planeta deodata; vanturi deo asemenea magnitudine sunt cauzate de schimbarile de presiuneatmosferica ce pot aparea numai pe distante relativ mici.Majoritatea catastrofelor ilustrate in "The day after tomorrow",chiar daca teoretic sunt plauzibile, nu ar cauza cu sigurantadistrugerile masive prezentate in film si nu s-ar intampla intr-operioada atat de scurta de timp.


1.) 2012(2009)

Regia: Roland Emmerich
Distributie: John Cusack, Woody Harrelson, DannyGlover, Oliver Platt

Sinopsis: Iata-ne, in fine, ajunsi si la vedetatopului filmelor apocaliptice. "2012" este special nu doar pentruca se anunta a fi urmatoarea mare lovitura de box office, ci maiales pentru ca aduce in discutie o chestiune viu si febrildiscutata in prezent in toata lumea. Povestea ilustreaza adeverireapreviziunilor apocaliptice ale poporului Maya si sfarsirea lumii inanul 2012, intocmai conform avertismentelor ciudatei civilizatiidisparute cu peste o mie de ani in urma. Pe baza nu se stie carorcalcule, cunostinte si credinte, nu doar calendarul Maya, dar simetoda chinezeasca I-Ching, programul online de previziune bursieraWeb-Bot, indienii Hopi si chiar Nostradamus par sa fi prezis data de 21 decembrie 2012ca punctul de final al omenirii asa cum o stim. Aceste previziunisunt reale, insa nu stim - deocamdata - ce valoare de adevar au. Infilm, momentul vine implacabil si cele mai urate cosmaruri seadeveresc. Dintr-odata, ploi de meteoriti, cutremure devastatoare,valuri tsunami, furtuni colosale, ruperi, distrugeri, sfaramari seintampla intr-un ritm infernal peste tot in lume. Este Armagedonulcel mai cumplit, manifestat sub forma tuturor cataclismelorimaginabile. Totul pare a se petrece prin vointa divina, in absentaoricaror explicatii rationale. Un plan vechi de milenii seimplineste, oamenii mor cu milioanele, subit, si totul pare saconduca nu doar la extinctia speciei umane si a intregii suflariterestre, dar chiar la distrugerea planetei Pamant. Voit sau nu,scenariul face trimitere la Apocalipsa din Biblie, care iiavertizeaza pe toti crestinii ca o mare triere se va face intreoameni, lumea vafi distrusa si un nou Pamant se va naste. Nu stimnimic despre finalul filmului "2012", insa posibilitatile pardihotomice. Fie lucrurile vor decurge conform tuturor legilorfizice si lumea va fi pulverizata, fie, asa cum catastrofele incepinexplicabil, un fenomen Deus-Ex Machina se va petrece la fel desubit, iar salvarea va veni printr-o interventie... irationala.Ramane de vazut ce surpriza ne-au pragatit autorii multasteptatului film.

Realitate: 21 decembrie 2012 poate fi totul saunimic. Poate insemna singurul lucru de natura sa ne preocupe inaceste momente sau ceva ce ar trebui tratat cu mai putina atentiedecat o pala de vant. Depinde, probabil, de cultura, depredispozitiile si afinitatile fiecarui individ. Desi, pana acum,21 decembrie 2012 a ajuns sa fie o data celebra in probabil toatecolturile lumii cu acces la Internet, ea nu este decat un balon desapun; o promovare iscusita, o poveste, o reclama pentru care nuexista nici cea mai vaga sustinere concreta. Are aceeasi valoare cuaceea a oricarei alte previziuni. Maya nici macar nu au lasatcuvintele care sa anunte propriu-zis sfarsitul lumii. Aceastaconcluzie a fost trasa de catre cei care le-au descoperitcalendarele si au conchis ca acesti inchinati ai timpului si-auoprit calculele cronologice la momentul 21 decembrie 2012, pentruca "nu ar mai fi vazut timp dincolo de acest punct".

Chestiunea este amplu dezbatuta in articolul Cum functioneaza calendarul Maya?, de peportalul Descopera.ro, insa lucrurilepot fi prezentate si pe scurt. La data mult trambitata se incheieunul dintre "Marile Cicluri" de timp masurate de mayasi, cicluinceput in 13 august 3114 i.Hr. Ceea ce ar face mai special acestmoment este incheierea nu doar a unui ciclu, ci a unei grupe depatru cicluri care insumeaza 26.000 de ani, moment ce ar culmina cuinversarea polilor magnetici aiPamantului, precum si cu o asa-zisa aliniere aplanetei noastre cu centrul Caii Lactee. Daca inversarea polilor arproduce unele fenomene, poate nu tocmai fericite, planetei,alinierea cu centrul galaxiei nu pare a prezenta motive deingrijorare, din ceea ce stiu cercetatorii pana in prezent(diversele alinieri de pana acum tinand, in special, de evenimentemistice, mitologice sau ezoterice). Insa, la urma urmei, ce anumeau intreprins mayasii pentru ca noi sa plecam urechea la ceea ce auavut ei de zis? Din tot ceea ce cunoastem despre ei, nu au facutalte predictii care sa le construiasca un renume in aceastaactivitate oculta. De ce ar sti ei cand se termina lumea?

Desi calendarul Maya este principalul sistem de referinta pentruidentificarea Apocalipsei de peste trei ani, intre timp, au aparutsi alte surse care tradeaza data de 21 decembrie 2012 ca fiindsfarsitul lumii: calendarul I-Ching, Web-Bot, previziunileindienilor Hopi si, voalat, centuriile luiNostradamus. Insa, dupa o analiza riguroasa a tuturor acestorsurse, putem concluziona ca evenimentele catastrofale suntprezentate in profetii astfel incat sa starneasca sispeculeze reactia alarmistilor milenaristi. Faptul ca astazi lumeatraverseaza crize financiare, pandemii si violenta generalizatapoate fi privit drept un emisar al sfarsitului, insa umanitatea amai suferit, in trecut, astfel de evenimente negre, din belsug.Aceste intamplari nu au fost la fel de intens mediatizate, iar inabsenta unui termen scadent, oamenii nu le dadeau aceeasiimportanta. La urma urmei, planeta a trecut prin doua razboaiemondiale, prin ciuma si prin cataclisme infioratoare. Chiar dacaunii au crezut ca acestea anunta sfarsitul lumii, Apocalipsa nu avenit.

In societatea moderna, traim cu impresia ca timpul secompacteaza, ca ziua e mai scurta si ca nu ne mai ajunge vremeapentru nimic. Dar daca ne privim evolutia vietilor, dinamismul cucare se petrece totul, dezvoltarea exploziva si complexitateaactivitatilor, putem explica cu destula usurinta aceasta senzatie.Diversele termene limita si orare pe care trebuie sa le respectamfac sa para ca timpul trece mult mai repede. In concluzie, nu putemdezminti in totalitate posibilitatea ca momentul 21 decembrie 2012sa insemne ceva, dar intr-o foarte mare masura putem ignora acestepreviziuni, intrucat nu exista temei real pentru ele. Este doar ceamai apropiata data anuntata a Apocalipsei, la fel cum in trecut aumai fost, printre altele, 1999, 1900, 999 sau anul 666, iar dupa cesi 2012 va fi trecut, cei care cred habotnic in sfarsitul lumii saucei sensibili si dezinformati vor sta cu inima cat un purice cugandul la urmatoarele "sfarsituri", prezise de diferitele culturisi credinte existe sau demult apuse de pe acest Pamant.

Ai vazut un film apoliptic care nu a intrat in acesttop, dar crezi ca ar fi meritat sa fie mentionat? Ai altepreferinte? Care este topul filmelor tale despre Apocalipsa? Caredintre apocalipsele cinematografice crezi ca are cea mai mare sansasa devina realitate? Spune-ti parerea.

CITESTE SI: