Home » Știință » Inteligenţa artificială a depăşit capacităţile umane. ”Eu aş fi foarte prudent” – VIDEO

Inteligenţa artificială a depăşit capacităţile umane. ”Eu aş fi foarte prudent” – VIDEO

Publicat: 14.12.2015
Calculatoarele cu inteligenţă artificială au depăşit capacităţile umane în ce priveşte un set restrâns de sarcini legate de percepţie şi viziune, au raportat recent cercetătorii.
Îmbunătăţirile nu pot fi ignorate fiindcă sistemele mecanice senzoriale devin obişnuinţe în multe aspecte ale vieţii noastre, inclusiv sistemele de siguranţă auto, care detectează pietonii şi bicicliştii, precum şi în domeniul jocurilor video, modului de căutare pe Internet şi al confecţionării roboţilor.
 
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), cei de la Universitatea din New York şi cei de la Universitatea din Toronto au raportat un nou tip de mecanism, căruia i-a fost ataşat un soft senzorial. Această maşină a depăşit un grup de oameni în identificarea caracterelor scrise de mână pe baza unui singur exemplu.
 
 
Acest soft nou este capabil să identifice şi să recunoască caracterele scrise de mâină după ce a ”văzut” doar o singură dată un exemplu.
 
„Este uimitor ce poţi face pentru progresul procesului de învăţare al unei maşini numai cu un calculator performant şi cu o mulţime de date. Să luăm spre exemplu copiii, e uimitor cum pot ei învăţa cu date foarte puţine. Unele informaţii vin din experienţele anterioare, iar unele sunt înserate, deja, în creierul nostru”, a declarat unul dintre autorii studiului, Joshua B. Tenenbaum, un profesor de la MIT. 
 
Pentru a testa capacităţile softului şi ale mecanismului, oamenii de ştiinţă au efectuat mai multe experimente, printre care şi recunoaşterea scrisului de mână, clasificarea lui şi detectarea vizuală. Toate acestea au fost propuse într-un concurs. Competiţia cunoscută ca Imagenet Large Scale Visual Recognition Challenge a fost câştigată de Laboratorul Microfost de Cerectare din Beijing.  
 
 
Cercetatorii au depus eforturi pentru a compara progresul maşinilor în raport cu abilităţile umane. În ambele cazuri, softurile avansate par să depăşească abilităţile umane.
 
“Eu aş fi foarte prudent cu termenul de “performanţe supraomeneşti”. Desigur, calculatorul dă dovadă de performanţele supraomeneşti, cu posibila excepţie a lui Dustin Hoffman”, a adăugat Oren Etzioni, directorul executiv al Institutului Allen de Inteligenţă Artificială din Seattle, referindu-se la interpretarea actorului în savantul autist cu abilităţi matematice extraordinare din filmul „Rain Man”.      
 
„Acest domeniu este o piaţă foarte bună, dar încă nu sunt suficiente talente pentru a satisface cererea care vine din partea companiilor solicitante”, a declarat Terrence Sejnowski, directorul Laboratorului de Neurobiologie Computerizată de la Institutul de Studii Biologice Salk din San Diego. 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase