Prima pagină Timp Liber

De altadata (Noiembrie)

Emanuel Badescu 11.09.2007 | ● Vizualizări: 26
De altadata     istoria artei + zoom
Galerie foto (1)

Locuinte domnesti in cuprinsul manastirilor, in veacurile XV-XVII. Studii si cercetari de istoria artei, anul I, nr. 3-4, iulie-decembrie 1954.

Daca vom privi atent la data aparitiei acestui studiu in SCIA, iulie-decembrie 1954, ne vom intreba cum a fost posibila publicarea lui. Sunt chiar in titlu doua cuvinte interzise, „domnesti“ si „manastirilor“, monarhia si crestinismul fiind, cum bine se stie, puse la zid de puterea comunista.

Al doilea numar/volum al acestei publicatii de elita ne convinge ca regimul devenea uneori mai permisiv, ca, desi mai existau pe ici, pe colo „dusmani ai poporului“, cum erau vazuti oamenii de cultura, ei nu mai reprezentau un pericol real.

La randul lor, acesti „dusmani ai ignorantei poporului“ nu au ratat nici o ocazie de a se abate de la linia oficiala. Chiar daca spuneau „Traiasca Partidul!“, pentru posteritate ramaneau niste nonconformisti, cum este si cazul regretatei Corina Nicolescu. Fara sa se abata cu un milimetru de la cerintele abordarii stiintifice si de la pretentiile constiintei, a rezolvat exemplar o tema dificila in acea epoca. A dat un studiu de mai mici dimensiuni decat cel conceput de N. Ghika-Budesti despre evolutia arhitecturii pe cuprinsul Valahiei, insa mai concentrat si, prin urmare, mai usor de urmarit, cu toate ca se refera, in plus, si la Moldova.

De mare interes este partea iconografica, fotografiile, reproduse din pacate slab, si schitele alcatuind impreuna cu textul un joc odihnitor, astfel incat un studiu interesant in sine, dar fara valente beletristice, devine si placut.

Tag-uri: istoria artei