Home » Timp Liber » Reviste

Reviste

Descopera 12.17.2007
Reviste
Stiinta in pragul nebuniei (si dincolo de el), E-files si Ferma din zgarie-nori

NewScientist nr. 2.628, noiembrie 2007

Alex Boese, istoric al stiintei, ne impartaseste cateva dintre cele mai siderante experimente stiintifice pe care le-a adunat in colectia sa (una intocmita, marturiseste antologatorul, fara nici un temei intelectual, doar din cauza unei irepresibile fascinatii fata de bizarerii). Iata doar cateva exemple:

Ce se intampla daca dai LSD unui elefant? Un grup de cerceta­tori a aflat raspunsul pe data de 3 august 1962, cand i-a administrat elefantului Tusko 297 de miligrame din pomenita substanta (o doza de 3.000 de ori mai mare decat poate suporta o fiinta omeneasca).  Dupa ce a dat ochii peste cap si a fost cuprins de o panica violenta, Tusko s-a dus in paradisul elefantilor. Concluzia echipei? „Se pare ca elefantii sunt foarte sensibili la efectele LSD.“

Mai doriti?
In vara anului 1942, doctorul Lawrence LeShan statea pe intuneric, intr-o sala de dormit dintr-un campus. In intunericul salii, sedeau aliniati mai multi baieti adormiti. LeShan psalmodia: „Unghiile mele au un gust groaznic de amar. Unghiile mele au un gust groaznic de amar.“ El repeta de 300 de ori pe noapte aceasta propozitie, vrand sa demonstreze efectele invatarii/dezvatarii prin somn. Copiii, care pana atunci isi rosesera cu pasiune unghiile, au ajuns la sfarsitul curei (dupa trei luni de somn in campus) sa renunte la viciu in proportie de 40%.

Si inca una:
in 1954, chirurgul sovietic Vladimir Demikov a socat lumea dezvaluind o creatie medicala monstruoasa: cainele cu doua capete. Cerberutul fusese realizat prin grefarea capului, umerilor si picioarelor din fata ale unui pui de caine pe gatul unui ciobanesc german matur. Hibridul sovietic a durat, ca orice minune, destul de putin: 6 zile. Suficient insa pentru ca intreg Occidentul sa-l vada si sa-si faca cruci prelungi.

Verso nr. 21-22/2007
Bilunarul clujean (editat de Funda­tia pentru Studii Europene Ideea Europeana) anexeaza un supliment-dosar intitulat Eco-logismul. Adrian Dohotaru il des­chide cu un studiu despre miscarea ecolo­gista din SUA anilor ’60, studiu onest in ulti­ma instan­ta, dar umoral-polemic in pre­mise („Am ales sa merg la inceputurile forma­rii unei miscari ecolo­giste de masa, pentru a demonta afirmatiile hazardate ori simpliste ale unor intelectuali de dreapta ca H.R. Patapievici sau Traian Ungureanu“). Vlad Muresan sterge praful de pe „bazele metafi­zice ale ecologismului“, in vreme ce Viorel Dadulescu il descoase pe prof. univ. Iustinian Petrescu, decanul Facultatii de „Stiinte a (sic!) mediului“. Iata o mostra din discur­sul acade­mic al decanului: „Il pui pe tancul ala, de 18 sau 20 de ani, sa conduca Ministerul Invata­mantului? La Minis­terul Justitiei e barbita ala care abia ganga­veste ceva… Adica liberalii n-au avut pe altci­neva sa puna?“ Restul e hartie de ziar, biode­gra­dabila.
Science & Vie Junior nr. 218, noiembrie 2007

Zonele rurale nu vor mai fi suficiente pentru a hrani populatia lumii. Iata de ce un profesor de ecologie a avut ideea sa transfere campurile cu roade in niste tur­nuri imense, din cen­tre­le marilor orase.

O astfel de ferma verticala ar trebui, potrivit proiectului, sa indestuleze circa 50.000 de persoane. Pentru a dispune de o suprafata cultivabila cat mai mare, fiecare turn va avea 200 de metri inaltime si circa 30 de etaje. Majoritatea acestor niveluri va fi utilizata pentru cultivarea vegetalelor, de la grau la capsuni (atentie, romani!), spanac, soia, cartofi. Etajele inferioare vor fi destinate cresterii pasarilor si pestilor. Si pentru ca utopia sa fie integral ecologica, turnul-minune va functiona doar cu energie solara sau eoliana, iar in zone­le cu activitate vulcanica, desigur, cu energie geotermala. Parterul va fi destinat superma­gazinelor care vor desface pentru populatie produsele etajelor de deasupra.