Prima pagină Timp Liber

Carte

Daniel Nicolescu 03.17.2008 | ● Vizualizări: 21
Carte     carte, amin maalouf, osamu dazai + zoom
Galerie foto (1)

Bogatia si diversitatea lucrarilor de referinta constituie in zilele noastre un indicator semnificativ al gradului de dezvoltare culturala a unei tari

Enciclopedia Antichitatii, Horia C. Matei

Editura Meronia, 39 lei
Bibliografia romaneasca, saraca din punctul de vedere al numarului lucrarilor de tip enciclopedic, incepe totusi sa se consolideze, gratie unor titluri care, imbogatite prin editii succesive, devin ele insele adevarate puncte de referinta intr-un domeniu sau altul. Istoria antica, una dintre zonele de cel mai mare interes pentru cititori, este un asemenea domeniu privilegiat. Enciclopedia Antichitatii, de Horia C. Matei, prima lucrare de acest gen din literatura româna de specialitate, a aparut zilele acestea la Editura Meronia si a ajuns acum la cea de-a sasea editie. In 3.000 de articole, sunt prezentate popoare, cetati, imperii, batalii vestite; alaturi de cei mai de seama protagonisti ai scenei politice – dinasti celebri, intemeietori sau nimicitori de imperii –, se afla creatori de geniu din toate sferele cunoasterii umane sau fondatori ai unor imperii ale spiritului care dainuiesc pâna astazi: Buddha, Confucius, Iisus Hristos.
O cronologie a lumii antice, liste exhaustive ale conducatorilor de state, o selectie de expresii celebre si o ampla bibliografie – peste 1.000 de titluri – sunt si ele tot atâtea cai de patrundere in universul fascinant reprezentat de cele patru milenii care au constituit primul ev al civilizatiei umane.

Dictionar de idei primite de-a gata, Gustave Flaubert

Editura Art, 14,9 lei
O aparitie menita sa-i delecteze nu doar pe amatorii de litere franceze din secolul al XIX-lea, ci pe toti iubitorii de umor si de acolade spirituale. Dictionarul trebuia, initial, sa fie integrat in volumul al doilea din Bouvard et Pécuchet. Pe masura ce „intrarile“ au inceput sa se adune, ispita autorului de a-l transforma intr-o opera de sine statatoare a triumat. Socant, imper¬ti¬nent, acid cu aparente de baza, volumul se dorea o colectie de perle, o „suma a prostiei omenesti“, vazuta mai ales in ipostaza ei „burgheza“: „Când a fost burghezul mai urias in prostia lui decât astazi? Ce mai inseamna burghezul lui Molière pe lânga cel din zilele noastre? Domnul Jourdain nu-i ajunge nici pâna la genunchi primului negustor pe care-l intâlnesti pe strada.“

Povestiri extraordinare ale budismului tibetan, Dominique Lormier

Pro Editura si Tipografie, 21,60 lei
Milarepa, sfântul din munti, Gampopa, maestru spiritual, Trezirea lui Atisha, Reincarnarea unui lama tibetan in Spania, iata doar câteva dintre cele 27 de povesti incântatoare prin care aceasta carte ne ajuta sa descoperim fascinanta lume a budismului din Tibet. Viata marilor maestri, a sfintilor si a divinitatilor ni se dezvaluie intr-o lumina darnica in raport cu pofta noastra seculara de fenomene fascinante, prin povestiri bogate in evenimente insolite, miracole si alte manifestari ciudate. In aceasta calatorie initiatica, ne lasam sedusi de toate virtutile budismului – compasiune, dragoste, bucurie altruista, calm, armonie si pace interioara –, in speranta ca vom putea si sa ni le insusim.

Solutia interioara, Thierry Janssen

Editura Curtea Veche, 25,50 lei
Thierry Janssen este medic, detine specializari in chirurgie si ginecologie si a activat la Spitalul Erasm din Bruxelles, in calitate de chirurg urolog. In 1998 renunta la cariera chirurgicala si obtine o specializare in psihoterapie, cu stagii de formare in hipnoza ericksoniana, gestaltterapie si psihanaliza bioenergetica. Prin intermediul unor pasionante descoperiri in spatiul tamaduirilor traditionale prin yoga, tai-chi si qigong, la care se adauga marturia propriei experiente, Thierry Janssen ne aduce aminte ca fiecare dintre noi poseda importante capacitati de prevenire si vindecare a bolilor.