Prima pagină Timp Liber

Internet

Daniel Nicolescu 04.14.2008 | ● Vizualizări: 104
Internet     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O enciclopedie gratuita, incredibil de vasta si de constiincios adusa la zi, este aceasta www.oiseaux.net, site bilingv (franceza-engleza) dedicat avifaunei.

Zbor deasupra unui cuib de soimi

Sectiunile lui sunt, in ordine, Fise, continand 1.675 de file separate menite sa va informeze in legatura cu biometria si comportamentul fiecarei specii; Fotografii (cu un portofoliu de 20.184 de cliseee pentru 423 de specii de pasari din Franta si 39.991 de fotograme pentru 3.312 specii din intreaga lume); Dosare, continand povesti tematice privitoare la soarta unor specii rare sau la probleme generale de ornitologie (deosebit de interesante relatarile de sub capitolul Natur’ailes, care merg de la Grija pentru habitatul vulturilor la Somnul ratelor); Carti; si, in sfarsit, rubrica de Jocuri, care face o selectie a celor mai „pasaresti“ PC games, avand ca decor sau personaj principal pasarile.

Site-ul este administrat de asociatia Ecopains d’abord, se inscrie intr-un demers ecocetatenesc, este facut de ornitologi dar si de amatori pasionati si are un foarte util motor de cautare, destinat celor care vor sa-si perfectioneze cunostintele si nu au la indemana un profesor. Daca vedeti, de pilda, o pasare pe un gard si doriti sa-i aflati numele si sa-i extrageti dosarul potrivit, mergeti pe aceasta pagina interactiva si marcati in casutele corespunzatoare „talia aproximativa a pasarii“, „primele litere ale numelui, in masura in care aveti o idee cat de vaga despre pasarea in cauza“, „locul in care ati vazut-o“ sau detalii privind ciocul, penajul, ghearele etc. In speranta ca articolul despre soimarit din actualul numar al revistei noastre v-a desteptat interesul pentru aceasta nobila si ravnita pasare de prada, site-ul descris va ofera zeci de imagini (toate de dimensiuni mari si cu o rezolutie excelenta) si texte cu si despre soimi.

Cuba, destul de libre

O istorie personala lipsita de anvergura, dar cu pagini de mare tandrete este www.lapanse.com/cuba. Citam din pagina de intampinare: „Cam asta mi s-a intamplat mie la Havana, o poveste de dragoste cu o insula, cu un oras si cu niste oameni: cubanezii. Nu ca as fi orb la argumentele unora sau ale altora… dar iubesc aceasta tara si sunt indragostit de omenia cubanezilor, de mandria lor care nu este niciodata dispretuitoare, de rabdarea lor iesita din comun…“ Urmeaza o scurta criza de delir antimerican (se stie ca iubirea intuneca numeroase minti…), dar si o revenire la sentimente pozitive, insotita de zeci de fotografii ale unor obiective geografice, istorice si turistice.
Tag-uri: internet | enciclopedie | cuba