Prima pagină Timp Liber

TV

Gabriela Groza 04.14.2008 | ● Vizualizări: 137
TV     Krakatoa, tv, emisiuni, discovery, tvr cultural + zoom
Galerie foto (1)

Krakatoa

Discovery Channel, 27 aprilie, ora 13.00
Insulele Krakatoa se afla in perimetrul unei zone cu intensa activitate vulcanica, pe Cercul de Foc al Pacificului. Este posibil ca ele sa fie ramasite ale unui vulcan masiv, care a erupt in vremuri stravechi, formând astfel un crater gigantic, plin cu apa. In 1883, o presiune uriasa se acumulase sub Insulele Krakatoa. Cu trei luni inainte de eruptie, oamenii au remarcat primele semne ale reinceperii activitatii vulcanice. Aceasta se intensifica semnificativ cu fiecare zi care trecea. Finalmente, presiunea a atins un punct exploziv pe data de 27 august 1883.
Cu o forta devastatoare, vulcanul a erupt de trei ori in dimineata acelei zile, suflul exploziei scuipand in vazduh 16,6 kilometri cubi de cenusa si materii vulcanice.

Fenomenul a dislocat un masiv volum de apa din ocean, dand nastere la valuri tsunami enorme, care, in decurs de o ora, au atins tarmurile insulelor Sumatra si Java si au spulberat sute de sate. Documentele vremii arata ca 36.417 de persoane au murit atunci. Daca majoritatea pierderilor de vieti omenesti au fost provocate de tsunami, aproximativ 4.500 de persoane au fost ucise de materiile vulcanice care cadeau si de suvoaiele de lava fierbinte. Explozia vulcanului Krakatoa a fost auzita pe o raza de mii de kilometri, iar cenusa a innegrit cerul. Norul gros a filtrat lumina Soarelui, creand jocuri stralucitoare de culori pe cer in multe zone ale lumii, ani la rând dupa eruptie. Activitatea vulcanica a lui Krakatoa nu s-a incheiat insa in 1883. In 1927, eruptiile au reinceput, iar in 1928 s-a itit din ape o noua insula vulcanica, botezata Anak Krakatoa, Copilul lui Krakatoa, care de atunci a tot crescut in dimensiuni.

Beretele verzi in actiune

National Geographic, 27 aprilie, ora 22.00
Intr-un avanpost izolat din partea central-sudica a Afganistanului, cunoscut sub numele de Firebase Cobra, un grup de americani se afla la limita extrem de fragila dintre domnia legii si cea a terorii. Ei sunt Beretele Verzi (parte a unei divizii de elita a Fortelor Speciale ale Armatei SUA) si au misiunea de a-i proteja pe localnicii civili de furia talibanilor. Zilnic, acesti militari de elita se misca pe un teren neprimitor si periculos, intrebandu-se la fiecare pas daca vor mai ajunge in viata la baza. Pentru realizarea documentarului, Pentagonul a sistat limitarea de 48 de ore impusa jurnalistilor trimisi la fata locului si a permis echipei National Geographic sa stea alaturi de acesti americani inaspriti de razboi timp de zece zile. Insa perioada a fost, in mod tragic, scurtata din cauza unei explozii in urma careia doi membri ai Beretelor Verzi au fost ucisi, iar alti cinci raniti, membrii echipei de filmare fiind si ei afectati.

Crestinii

TVR Cultural, 21 aprilie, ora 18.00
Filmat in 1977 in mai bine de 30 de tari si prezentat de istoricul britanic Bamber Gascoigne, documentarul descrie impactul si influenta crestinismului – de-a lungul a mai mult de 2.000 de ani – in arta, literatura, filosofie, muzica, film, politica si economie. Construita meticulos, productia urmareste experientele crestinilor de la nasterea lui Iisus Hristos pana in momentul cand religia lor devine „oficiala“, continuand cu perioada invaziilor barbare, cand calugarii devin misionarii noii Europe. O trecere in revista a papilor din secolele XV-XVI devine pretext pentru prezentarea unor capodopere semnate de Raphael, Michelangelo ori Leonardo da Vinci. Sunt punctate evenimente cruciale din istoria crestinismului, de la reforma lui Martin Luther pana in vremurile moderne, cand teoriile evolutioniste au diminuat autoritatea Bisericii. In final, Gascoigne dezvaluie cum a fost posibil ca Biserica Ortodoxa din fosta URSS sa supravietuiasca si sa aiba la fel de multi adepti dupa 60 de ani de oprimare.

Cei mai bogati oameni din Europa

Discovery Travel, 15 aprilie/21.55
Spectaculos, socant, excesiv: intr-o lume cu lenjerie spuzita de diamante si cu elicoptere separate pentru „el“ si „ea“, nu exista nici un fel de limite. Bogatasii Europei stabilesc standardele. Londra are mai multi miliardari decât oricare alt oras din lume: 44, cu zece mai multi decât New York-ul. In Germania traiesc 52, in Spania – 11, in Italia – 9, iar in Rusia numaratoarea inca nu s-a incheiat.

Puterea granelor

Viasat History, 16 aprilie/18.00
O calatorie prin diverse culturi dezvaluie istoria painii ca formidabila sursa de energie si examineaza originile cultivarii granelor, semnificatia economica si spirituala a acestora. Documentarul poposeste in locatii insirate din Arabia pana in America, traversand Balcanii pentru a ajunge in regiunile alpine ale Europei. Mituri, legende si obiceiuri completeaza acest „turneu“ al painii.

Vanatorul de furtuni

Viasat Explorer, 17 aprilie/18.00
Avand la dispozitie sapte avioane, un vapor si cele mai tari gadgeturi ale momentului, 250 de oameni de stiinta incearca sa surprinda „furtuna perfecta“. Acestia se aduna la Darwin, in Australia, un incubator de „monstri tropicali“, printre care se numara si violentul Hector, care ar putea fi cheia unei mai bune intelegeri a legaturii dintre furtuni si incalzirea globala.

Salvarea unei specii: Gorile la un pas de disparitie

Animal Planet, 22 aprilie/21.00
Actrita Natalie Portman patrunde in adancurile junglei din Rwanda pentru aventura vietii sale: cautarea gorilei de munte. Aceasta specie rara se afla la un pas de disparitie, in salbaticie ramanand doar cateva sute de exemplare, iar supravietuirea ei depinde de eforturile oamenilor de a o proteja.

Megastructuri: Zgarie-nori „verde“

National Geographic, 30 aprilie, 22.00
In orasul care nu doarme niciodata, visul unui arhitect de a construi un viitor mai „verde“ s-a implinit. Cladirea Oen Bryant Park din New York nu va fi doar a doua cladire ca inaltime din oras, ci si una dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic de pe glob. Proiectul acestui zgarie-nori ar putea servi drept model pentru constructiile viitorului.

Luna viitoare pe... Viasat Explorer

Arta jafului
In anul 2000, doua tablouri de Renoir si unul de Rembrandt, in valoare de aproape 80 de milioane USD, au fost furate sub amenintarea armei, in miez de zi, de la Muzeul National din Stockholm. Hotii au fugit cu barca prin labirintul de canale din capitala suedeza. Cand capii bandei au fost gasiti, politia a descoperit ca jaful fusese planuit in puscarie de doi detinuti, cu mult timp inainte… Documentarul va dezvalui intreaga poveste a jafului armat si va prezenta operatiunea-capcana organizata de FBI pentru a da de urma operelelor de arta.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI