Prima pagină Timp Liber

Internet

Daniel Nicolescu 06.09.2008 | ● Vizualizări: 124
Internet     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Texte de Daniel Nicolescu

India, de la cersetori la computere

Subcontinentul indian a fost mereu considerat un pamant al misterelor. Deopotriva ispititoare si respingatoare, magica si mizera, uluitoare si ingretosatoare, India nu-l poate lasa indiferent pe nici unul dintre calatorii care ii vor brazda drumurile. Fie ca o va iubi, fie ca o va detesta, nimeni nu va putea ramane de piatra in fata spectacolelor cotidiene pe care aceasta tara le ofera cu larghete. De la splendoarea palatelor tasnite, parca, din O mie si una de nopti, pana la saracia cutremuratoare pe care o dezvaluie ulitele oraselor si catunelor, India este mereu greu de inteles in contrastele si nuantele ei. Departe de a se pretinde exhaustiv si de  a afirma ca a priceput totul, site-ul http://indedunord.free.fr/ este totusi capabil sa aduca un spor de lumina asupra a numeroase subiecte. Intai de toate, o panorama in date: numarand mai bine de un miliard de locuitori, India are toate sansele sa devina, in cateva zeci de ani, cea mai populata tara a planetei, depasind chiar China. Impartita in 29 de state, mai mult sau mai putin autonome, ea este considerata „cea mai mare democratie existenta in momentul de fata“, in ciuda sistemului de caste care functioneaza bine-mersi si a faptului ca numarul populatiei paupere este inspaimantator de mare, acum, in mileniul III. Un alt contrast tipator: desi 64% din populatia activa munceste in agricultura, India reuseste sa rivalizeze cu cele mai mari puteri in domeniul informaticii. Site-ul, focalizat pe particularitatile Indiei de Nord, are mai  multe sectiuni, una mai interesanta decat alta: cele mai frumoase fotografii (o arhiva de mare originalitate, realizata cu talent si spirit de observatie), cartea de identitate (cu date privind clima si particularitatile geografice), harti, transport, principalele orase, spectacolul strazii, cersetorii, artele, bucataria, banii, fauna, vacile, flora, muzica, hinduismul, zeii, moartea, India maharajahilor, Gandhi etc.

Monsieur Test

Unii dintre noi aleg rigoarea in defavoarea nepasarii, altii nu se pot afirma decat in mijlocul unei comunitati; exista timizi incurabili pe care cei foarte deschisi nu-i pot pricepe si, tot asa, oameni care propovaduiesc independenta si spiritul creator, uitandu-se de sus la cei ce prefera sa ramana in limitele normelor. Pentru ca o lume sa existe, e nevoie de diversitate. Site-ul de limba franceza http://www.aquadesign.be/test/  va lasa sa descoperiti singuri ce linii majore va domina viata interioara & manifestarile exterioare si va ajuta sa aflati cine sunteti & cum va percep ceilalti. Pentru ca oamenii care stiu sa faca singuri o descriere exacta a personalitatii lor sunt destul de putini (caci introspectia cere o concentrare considerabila si o obiectivitate desavarsita), au fost inventate testele de personalitate. Cel de fata (Testez votre personnalité),  cu numai douazeci de intrebari capitale, va va ajuta sa aflati daca sunteti genul curios, aventurier, linistit, extravagant, diplomat sau impulsiv. O experienta pe cat de utila, pe atat de amuzanta!

Vin, cum sa nu vin!

Exista, desigur, Dan-Silviu Boerescu, care, in recentele lui carti cu parfum oenologic, va invata totul despre vinuri, degustari si mariaje intre mancaruri si bauturi. Dar exista si www.vinovixenz.com, un site care, cu economie de mijloace, va calauzeste pasii prin tranzitia rapida de la conditia de iubitor de vin, la aceea de expert. Aici se exploreaza sistematic terminologia vinicola, pronuntia numelor diferitelor soiuri de vin, felul in care trebuie sa comandati vinul la restaurant. Intr-un colt al site-ului, exista si o ampla suita de descrieri ale vinurilor albe/rosii, iar in altul o biblioteca de link-uri spre tot ce are legatura cu vinul.

Arta, o nobila inutilitate?

Un joc alienant cu pensula electronica si creionul din soft va ofera gratuit  www.mrpicassohead.com. In loc sa morfoliti un balon umplut cu faina, incercand sa-i conferiti trasaturi humanoide, sau sa-i adaugati domnului Potato Head accesorii felurite, incercati si aceasta formula mai curata si mai uscata. Exista cateva patternuri formale „à la Picasso“, din toate perioadele (roz, bleu, afemeiata, autoritara), pe care le puteti combina, dupa inspiratie, conferindu-le, in plus, marca indelebila a propriului dumneavoastra geniu creator. Artefactele pot fi marite si printate, iar apoi oferite cadou sau chiar aninate in sufragerie.

Eutusioumbrela

In galeria baroca a creaturilor fantastice de tip sirena, centaur, pegas sau strutocamila, sprijinita pe cariatide realizate din mixaje care s-au nascut sub zodia hazardului (precum in celebrele „cadavres exquis“ ale suprarealistilor) sau a delirului sistematic (precum la Urmuz, cu al sau „Ismail compus din ochi, favoriti si rochie“), pot oricand intra si mai putin zanaticele portrete oferite de www.thehumanhybrid.com. Aici intalniti hibrizi creati din compunerea savanta a doua chipuri de personalitati (sa zicem Tom Cruise si G.W. Bush), dar si fete pe care care le puteti dumneavoastra insiva propune spre hibridizare.
Tag-uri: internet | hot sites