Prima pagină Timp Liber

Best of...

Daniel Nicolescu 07.09.2008 | ● Vizualizări: 113
Best of...     carte, internet, muzee, tv, film + zoom
Galerie foto (1)

de Daniel Nicolescu

CARTE

Natura si spiritualitate (Ed. Fayard, 2008), cea de-a patruzecea carte a marelui botanist Jean-Marie Pelt, nu este o opera savanta, ci mai degraba o dizertatie calda, care trece in revista tot ce destainuie marile traditii spirituale despre raporturile dintre om, natura si divinitate. „Absolutul motaie in pietre, respira in plante, se misca in animale si trezeste in oameni.“

INTERNET

http://www.medtropolis.com este o sfidare adresata ignorantei legate de propriul nostru trup. Site-ul se prezinta ca un voiaj virtual prin creier, intestine, schelet si, daca va lasa inima, chiar prin cordul uman. Comentariile au forma unor povesti agreabile, limpezi, despre nevazutele din noi: neuroni, oase, tesuturi. Fiecare compartiment este insotit de un joc de verificare de tip puzzle.

FILM

Marele scenarist Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind) a trecut in spatele camerei de luat vederi, semnand primul sau film ca regizor, Synecdoche, New York. Povestea este plasata in Schenectady, statul New York, unde un scenarist parasit de nevasta este invadat de o maladie misterioasa care ii blocheaza toate functiile autonome ale trupului.

TV

TF 1 a reluat, la inceputul lunii iunie, Codul rutier, marele examen, care a avut parte de o audienta uluitoare: 44,4%. Este vorba despre o emisiune situata intre divertisment si educatie, menita sa instruiasca publicul in legatura cu o problema majora de „sanatate publica“ – sofatul in conditii de siguranta. Concurentii participa la un concurs de tipul Cine stie castiga cu intrebari din Codul rutier.

MUZEE

Strigatul de Edvard Munch, unul dintre cele mai faimoase tablouri ale secolului XX, s-a intors in sfarsit in Muzeul de Arta din Oslo. |n ciuda unor minutioase operatiuni de restaurare, panza inca mai poarta urmele tratamentului brutal la care a fost supusa atunci cand a fost furata, in 2004. O noua datare intinereste tabloul cu 20 de ani: se pare ca a fost pictat in 1910.

Tag-uri: carte | internet | muzee | tv | film