Home » Timp Liber » Reviste

Reviste

10.10.2008
Texte de Daniel Nicolescu

Pe urmele imparatului

La Recherche nr. 422, septembrie 2008

La poalele celui mai important templu din aria orasului Mexico (Templo Mayor, situat chiar in centrul capitalei mexicane), arheologii cred ca au dat, in sfarsit, de mormantul unuia dintre ultimii imparati azteci, Ahuizotl, suveranul care si-a dus tara pe culmile gloriei, cu putina vreme inainte de Conquista spaniola, inceputa in anul 1516. Povestea a demarat in octombrie 2006, cand a fost descoperita o dala sculptata de dimensiuni colosale, care o reprezenta pe zeita Pamantului si a mortii, Tlaltecuhtli, consemna data in care a decedat marele imparat si purta niste glife ce transmiteau faptul ca acesta ar fi fost incinerat si ingropat in preajma sanctuarului, in cursul unei ceremonii somptuoase. Contrar pronosticurilor, monolitul sculptat nu acoperea nici un cavou funerar. Sub el, insa, a fost gasit un al doilea monolit, de dimensiuni mai mici, care o figura, de asemenea, pe zeita Pamantului. Dedesubt – doar o camera zidita, plina de ofrande spectaculoase, schelete de lup, de puma si de jaguar, obiecte de lemn remarcabil conservate, scoici, corali si opt statui ale lui Xiuhtecuhtli, zeul focului, dar nici urma de mormant. Esecul a nascut insa speranta unei alte piste: un put recent descoperit, de forma unei piramide in trepte inversate, asemanatoare reprezentarilor portii spre Lumea de Dincolo din codexurile mezoamericane. De data aceasta, se pare ca nu mai este vorba de un simplu depozit inchis, ci de o structura care duce catre un alt modul. Chiar daca invazia apelor freatice face sapaturile anevoioase, arheologii acumuleaza deja indicii favorabile unui context funerar imperial. Ofrandele deja descoperite (cutite cu reprezentari antropomorfe si paruri din aur), dar mai ales simbolistica locului vorbesc fara tagada despre coborarea in moarte si despre apusul Soarelui (se stie ca aztecii isi asimilau regele astrului solar). Chiar daca ramasitele lui Ahuizotl nu au fost gasite nici anul acesta, ele nu vor intarzia sa apara.

Calatoriile baobabului

Ça m’intéresse nr. 331, septembrie 2008

Rarisimul copac (Adansonia gregorii) s-a trezit in plin santier, asa ca inginerii au cautat solutii tehnice istete ca sa-l ocoleasca. Deoarece acestea nu au venit, s-a hotarat ca arborele, cu o greutate de 37 de tone si avand venerabila varsta de 750 de ani, sa fie dezradacinat, cu acordul aborigenilor Gija, si mutat intr-un loc in care sa poata fi ocrotit. Ridicat cu ajutorul unor macarale, uriasul a fost asezat pe o remorca lunga de 25 de metri, dupa care si-a inceput odiseea. La capatul unui drum de 3.200 de kilometri, de-a lungul caruia a fost escortat de politie, baobabul a ajuns in sud-vestul continentului australian, la Perth, unde a fost replantat. La putina vreme dupa ce a fost retrezit la viata, un suporter local si-a scrijelit dragostea pentru echipa favorita direct pe scoarta venerabilului…

Sushi or not sushi!

Sciences et avenir nr. 739, septembrie 2008

Buna reputatie de care se bucura sushi este binemeritata. Atentie insa la calitatea pestelui! Ce legatura exista intre sushi si carii? Raspunsul este wasabi. Acest condiment verde-fluorescent are niste componente capabile sa impiedice lipirea de dinti a Streprococcus mutans, responsabil de producerea cariilor. Pe de alta parte, algele nori, care inconjoara adesea preparatele sushi, contin vitamina B12 (indispensabila fabricarii globulelor rosii si vindecarii tesuturilor) si folati (a caror carenta este un factor de risc cancerigen). Pe de alta parte, prospetimea pestelui nu reprezinta singurul criteriu de calitate al sushiului. Anisakis simplex este un mic vierme parazit care traieste in carnea pestelui proaspat si a carui ingurgitare poate provoca greata, voma si dureri abdominale violente. Maestrii sushi stiu sa repereze larvele in momentul taierii pestelui, dar, din pacate, ochiul lor nu e infailibil.

Iți recomandăm
Reviste
Reviste
Reviste
Reviste
Reviste
Reviste
Reviste (aprilie)
Reviste (aprilie)
Reviste (martie)
Reviste (martie)