Prima pagină Timp Liber

Internet

Redactia Descopera.ro | 11.17.2008 | ● Vizualizări: 75
Internet     internet, enciclopedie, palestina, chiromantie + zoom
Galerie foto (1)

de Daniel Nicolescu

Palestina, o altfel de istorie

„Trecutul n-a murit, ba nici macar n-a trecut“ si „Doi istorici nu se pot niciodata pune de acord asupra a ceea ce s-a intamplat, iar cel mai rau este ca amandoi sunt convinsi ca spun adevarul“ – acestea sunt motto-urile (cel dintai apartinandu-i lui William Faulkner, cel de-al doilea lui Harry Truman) sub care se afla plasat site-ul http://www.mideastweb.org/index.html. Un nutshell de istorie a conflictului arabo-israelian, relatat in cateva capitole dense: Geografia si istoria inceputurilor, Regatul evreilor, De la Imperiul Roman la Imperiul Otoman, Mandatul britanic, Istoria moderna, Evenimente recente. Punctul de interes al acestor pagini si specificul lor vine, probabil, nu din relatarea unor evenimente inedite, cu caracter de bombe istorice, ci (asa cum puteam banui dupa lectura celor doua motto-uri) din nazuinta spre obiectivitate a relatarii. „Istoria si diferitele perceptii ale istoriei, spun autorii intr-un preambul, sunt poate factorii cei mai importanti ai conflictului arabo-israelian.

Istoria si felurile diferite de interpretare a ei ne ingaduie sa ne justificam revendicarile si sa le negam pe ale altora, sa facem ca imaginea dusmanului sa fie negativa si in acelasi timp s-o amelioram pe a noastra.“ Zeci de versiuni asupra problemei palestiniene au fost scrise pana in prezent, iar cele disponibile pe internet sunt interesate mai degraba sa convinga decat sa informeze. Incercarea autorilor site-ului are drept scop constituirea unei vederi de ansamblu, a unei introduceri echilibrate in istoria palestiniana si israeliana, precum si in cea a conflictului. E greu de crezut ca vreun autor a scris sau va putea scrie un rezumat obiectiv si definitiv, pe care toata lumea sa-l accepte. Acesta, macar, este onest si se straduieste sa informeze, prezentandu-si uneltele de investigare si insistand asupra importantei alegerii cuvintelor. O Cronologie furnizeaza detalii privind numeroase evenimente (care nu sunt reluate in corpul istoriei propriu-zise), precum si o serie de còpii ale documentelor originale. In anexa, ultimul discurs rostit in marea piata din Tel Aviv de catre Iitzhak Rabin, cu doar cateva minute inainte de a fi asasinat, pe 4 noiembrie 1995.

COLORATA maine-i gata!

Kliromantia, chiromantia, cartomantia, astrologia, observarea augurilor, litobolia – iata doar cateva dintre formele cunoscute inca din Antichitate ale practicii divinatorii. Site-ul http://ddjag.free.fr/fcolint2.html
ne dezvaluie o maniera nu tocmai uzuala de pronosticare si aflare a coordonatelor viitorului, pornind de la valorile simbolice si psihologice ale culorilor. In corelatie cu reperele stravechii stiinte zodiacale, ghicitorii site-ului au selectionat douasprezece culori, adica tot atatea cate semne sau case zodiacale exista. Aceasta simplificare (nu trebuie sa uitam ca rosul, bunaoara, merge de la rozul aproape alb pana la rosul aproape negru) a fost operata nu doar din ratiuni simbolice, ci si pentru ca alegerea culorilor preferate, in cadrul testelor de personalitate furnizate pe site, ar putea fi perturbata de faptul ca nuantele de culoare nu sunt aceleasi pe toate ecranele, depinzand de calibrare. Daca sentintele clarvazatorilor vi se vor parea plauzibile, incercati si testele de pe http://www.testcouleur.com/.O poezie de site

Probabil ca nu multa lume va fi de aceeasi parere cu mine, dar http://anotherdayanotherword.com chiar este nostim. Intr-un anume sens, e ca o esenta de haiku. Daca astepti sa-ti dezvolte vreo virtute, sa te destepte sau te faca mai frumos, ai nimerit gresit. Despre ce e vorba? Ei bine, dupa ce tastezi adresa de mai sus, se deschide un ecran complet alb, fara bara de meniu, fara nici o indicatie sau semnalizare, iar in mijloc, scris cu negru, in fiecare zi alt cuvant (in general rar), cu alt caracter de litera. La cafeaua de dimineata, e un bun subiect de meditatie sau o mantra de recitat.

Cum sa dormiti gratis in strainatate

Numeroase aeroporturi au ajuns sa ofere conditii de adapost superioare celor de la hotel sau de la camerele cu chirie. Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca „adaposturile“ sunt absolut gratuite. Prin urmare, fie ca ajungeti in situatia de a dormi pe aeroport prin propria decizie, fie ca ati fost silit (prin pierderea cursei de legatura), site-ul http://sleepinginairports.com va ofera solutiile optime de petrecere a timpului si de dormit pe toate marile aerogari ale lumii, de la New York la Istanbul. In plus, va avertizeaza asupra aeroporturilor care trebuie ocolite.

Un atlas al dorintei

http://www.fleshmap.com exploreaza relatia dintre trup si reprezentarea lui verbala si vizuala. Aceasta larga harta a corpului uman descrie „continentul“ atingerii, prin investigarea perceptiei colective asupra zonelor erogene, sau pe cel al privirii, prin cercetarea individualitatilor si a surprizelor pe care le ascunde fiecare trup in parte. Capitolul dedicat auzului merge pe urmele relatiei subtile dintre trup si limbaj, incercand sa stabileasca felul in care sunt distilate in elementele lor de baza manifestarile verbale ale trupului in poezie, muzica sau religie.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI