Prima pagină Timp Liber

Internet

Redactia Descopera.ro | 05.31.2007 | ● Vizualizări: 23

Ai un site? Te intereseaza ce cred vizitatorii des­pre el? Sau poate vrei sa stii ce parere au acestia despre originea Universului? Baga-le sub nas un formular online pe care tu il creezi in cinci minute, iar ei il completeaza in trei.

Parerea lor conteaza
Ai un site? Te intereseaza ce cred vizitatorii des­pre el? Sau poate vrei sa stii ce parere au acestia despre originea Universului? Baga-le sub nas un formular online pe care tu il creezi in cinci minute, iar ei il completeaza in trei.
Pe site-ul WuFoo (www.wufoo.com), aceasta operatie nu te costa absolut nimic. Iti faci un cont gratuit si intri in meniul „Forms“. Acolo dai click pe butonul „New Form!“ si se incarca o pagina impartita in doua. In stanga ai meniul cu campurile pe care le poti insera in formular, iar in dreapta se cladeste formularul propriu-zis. Primul pas este sa alegi titlul si subtitlul acestuia, partea cea mai importanta daca vrei sa-ti convingi „musteriii“ sa-si rupa din timpul lor pretios. Daca dai un click pe el, in dreapta vor aparea campurile de editare corespunzatoare. Sa zicem ca este vorba despre un formular de concurs cu titlul Castiga 1.000.000 USD si subtitlul Comple­teaza si castigi bani multi. Mai jos, alegi daca vrei sa permiti o singura com­pletare din partea unui vizitator sau mai multe si daca ii trimiti acestuia niste confirmari pe e-mail. Urmatorul pas este sa adaugi campuri la formular, asa ca dai un click in stanga sus pe „Add a Field“. Ai de ales dintre 15 asemenea rubrici. De aici incolo intervine inventivitatea ta si principiile dupa care te ghidezi ca sa faci rost de cat mai multe informatii de la utilizatori. Daca dai click pe rubricile din stanga, acestea se adauga automat la formular si trebuie apoi editate, pentru ca sunt denumite din start Untitled. De pilda, la rubrica Date vei dori sa denumesti campul ca Data nasterii. Da, se poate si in romana! Fiecare camp poate fi inserat in formular de mai multe ori. In orice asemenea formular exista campuri cu completare obligatorie si campuri cu completare optionala pentru validarea lui. Poti decide asta in fereastra de editare a fiecarui camp. Cea din urma rubrica de pe lista din stanga este „File Upload“. Vei descoperi ca nu o poti folosi daca nu ai un cont cu plata. Ce-i drept, in contul gratuit poti crea doar trei formulare lunar. Dar cu  9 USD pe luna vei putea salva pe serverele lor fisiere incarcate de utilizatori si vei avea la dispozitie  10 formulare lunar. Ai terminat de completat? Atunci da click pe „Save Form“ de jos si va aparea  o fereastra mai mica, in care vei fi intrebat ce vrei sa faci in continuare: sa incepi introducerea datelor, sa integrezi formularul intr-un site sau blog, sa creezi alt formular etc. Daca alegi integrarea pe site/blog, WuFoo iti genereaza automat codul in limbaj HTML, pe care il „strecori“ (sau il rogi pe administrator s-o faca) in pagina  ta web.


Ciudatenii in  goana mare
Pe langa un magazin online si istoria (evident) rapida a trenu­rilor frantuzesti de mare viteza, pe site-ul www.tgv.com/FR/index_BD.html, in sectiunea Planète TGV, alaturi de o elocventa galerie de fotografii cu locomotive (in mers sau stationand), exista si o rubrica de evenimente insolite, conexe istoriei TGV. Iata cateva dintre ele. In 1990, in scopul unei operatii chirurgicale de urgenta, la bordul unui TGV a fost transportat un rinichi, de la Paris (din Gare de Lyon), pana la Dijon. Pentru a mentine organul in conditii sanitare indispensabile bunei desfasurari a interventiei, a fost pusa la punct o racordare electrica speciala la nivelul vagonului transportator. Cum la sosire nu exista niciun comitet de receptie, unul dintre lucratorii SNCF a pus in masina personala „pachetul“ si a dus la bun sfarsit „livrarea“, ajungand cu chiu cu vai la spitalul unde urma sa fie facuta operatia. Pe 27 decembrie 1991, Laurie, primul bebelus TGV, a vazut lumina zilei pe traseul Rennes-Paris. Spre a evita transbordarea in plina noapte a circa 1.000 de pasageri, seful de tren a trebuit sa tina apasat, manual, timp de 40 de minute, intrerupatorul general al trenului, pe segmentul de cale ferata dintre Le Creusot si Lyon. O calatoare si-a pierdut niste inele de mare valoare in toaleta TGV. Dupa ce au condamnat modul de constructie a WC-urilor, controlorii au informat celula de prim-ajutor. Dupa o scormonire de mare acuratete tehnica, inelele au fost recuperate si restituite clientelor. In rest, pe Planeta TGV (care, intr-adevar, pentru noi pare situata in alta galaxie), puteti afla raspunsuri la intrebari de tipul: Ce varsta are TGV-ul? Cand va fi dat in folosinta TGV-ul est-european? Cati calatori au suit pana in prezent la bordul trenurilor de mare viteza? Cum arata cabina unui conducator de tren din TGV Duplex?

De pe aceste site-uri, va privesc mii de ani de istorie! Pasiunea pentru Egipt a blogerilor si autorilor de site-uri este la fel de  impresionan­ta precum piramidele. Pe un site al carui titlu de prima pagina este O plimbare in Egipt (http://alain.guilleux. free.fr), aflam circa 4.000 de fotografii de buna calitate, organizate pe pachete, care urmaresc un intreg traseu de-a lungul Nilului. Pornind de la generoasa sugestie a lui Guilleux, care ofera o intreaga suita de link-uri, am ajuns la o pagina cu un nume foarte feminin: http://perso.orange.fr/passion-egyptienne. Deosebit de meticulos, gandit sa fie atractiv pentru toti cei care vor sa calatoreasca in Egipt fara sa se afle in Egipt, site-ul prilejuieste o buna intelegere a armoniei dintre stravechiul Eghipet al faraonilor si cel prezent.  Ghid al celor mai importante monumente, el are un capitol dedicat vinului in Egiptul antic si, in poate cea mai izbutita pagina a sa, prezinta o antologie de carti postale despre Egiptul anilor 1900.

Text: Claudiu Andone

Tag-uri: wufoo | tgv | guilleux