Prima pagină Timp Liber

Hot Sites (septembrie)

Redactia Descopera.ro | 09.06.2007 | ● Vizualizări: 273

Gandeste-te ca ai putea sa urmaresti 425 de canale TV acasa, platind doar abonamentul la internet. Adau­ga zecile de mii de clipuri video de la YouTube, Google Video, Metacafe, iFilm si alte cateva.

Internet TV
Gandeste-te ca ai putea sa urmaresti 425 de canale TV acasa, platind doar abonamentul la internet. Adau­ga zecile de mii de clipuri video de la YouTube, Google Video, Metacafe, iFilm si alte cateva. Ei bine, tot noianul acesta de emisiuni il gasesti deschizand un singur site: www.likevid.com.

Nici macar nu trebuie sa-ti faci vreun cont, sa introduci date. Povestea e relativ simpla. Deschizi site-ul, iar in partea de sus ai trei mari optiuni: TV Channels, Video (clipuri video de pe YouTube, iFilm etc.) si Adult Likevid (e clar despre ce este vorba; adauga si de aici cateva zeci de canale TV si filme). La prima varianta in care intri din prima (cand accesezi site-ul), dai de cele 425 de canale TV ordonate frumos in 14 categorii, printre care stiri, muzica, filme, entertainment si chiar religie (nu mai putin de 29 de canale TV care te umplu de evlavie).

Eu am deschis categoria Entertainment, care cuprinde cele mai multe canale (70). Mai jos se deruleaza o lista cu posturi din care trebuie sa alegi. Primul care mi-a atras ochiul a fost Stupid Videos, o titulatura care promitea hohote de ras. In dreapta fiecarui canal apar niste litere. Am inteles ce inseamna literele dupa ce am vazut legenda. De pilda, daca in dreptul programului apare un O, inseamna ca se va deschide intr-o fereastra noua, separata. Asta s-a intamplat si cu Stupid Videos, care m-a dus direct catre site-ul cu acelasi nume. M-am distrat vreo jumatate de ora inainte sa-l parasesc, pentru ca era plin de clipuri haioase, pe care nu le mai vazusem niciodata. Insa postul care m-a dat cu adevarat pe spate a fost Cought On Video TV, o succesiune de clipuri care de care mai interesante din toata lumea. Dupa o ora de privit nu s-a repetat nici unul, semn ca sunt cu miile, daca nu mai multe. Ideea geniala este ca nu trebuie sa dai clic nicaieri. Pur si simplu il lasi in pace si te cuibaresti in fotoliu, pat sau canapea, de unde le poti urmari comod. Pentru asta mai trebuie totusi sa rezolvi un mic amanunt: sa dai clic pe mesajul Fullscreen care apare deasupra ferestrei video. Asa vei vedea clipurile pe tot ecranul. Iti place sportul? Ai 68 de canale TV pe tema asta, de la badminton pana la golf. Daca preferi sa te uiti la filme nonstop, in categoria Movies te asteapta vreo 27 de canale grupate pe diferite genuri, precum comedie, groaza, actiune sau aventura. Ce-i drept, exista si o problema. Am gasit un singur canal in care se vorbea romana, Arena TV, specializat pe gaming. Majoritatea sunt in engleza si nu exista posibilitatea de a subtitra. Tu schimbi canalele, iar la o asemenea varietate e usor sa gasesti ce-ti place. Vizionare placuta!


Din Saigon, cu dragoste
„Cu exact douazeci de ani in urma am parasit Vietnamul, lasand indaratul meu o tara lipsita de orice sprijin din afara. Am luat cu mine, in loc de orice bagaj, amin­tirea unei tari deopotriva aspra si tandra, ve­de­niile unui razboi ucigas, plin de ura, ameste­cate cu imaginile unei copilarii lipsite de griji. Am pastrat mereu, cu gelozie, aceste privelisti in strafundul inimii mele, ca si cum as fi dorit sa astept cel mai bun prilej ca sa reiau cursul unei existente intrerupte. Anul trecut am revenit in Vietnam, ca sa regasesc o viata ce mi-a fost rapita. Mi-am spus, cu naivitate, ca ma intorc la leaganul meu, in locul unde m-am nascut si am crescut.

Contactul cu realitatea, socul, cum ar trebui de fapt sa spun, a fost brutal: nu mi-am mai recunoscut cartierul. Eram un turist in propriul meu oras. Am plecat in cautarea trecutului, am incercat sa redescopar locurile si senzatiile pe care le traisem candva. Degeaba! In locul lor, am descoperit un oras nou si o noua societate, cu niste moravuri si comportamente sociale noi. Si-atunci am fost invadat de regrete, simtind ca totul, orasul, imaginile si oamenii incepusera sa se stearga.“ Prin intermediul site-ului sau http://nguyentl.free.fr, autorul randurilor anterioare incearca sa arate celor care iubesc Vietnamul sau care, pur si simplu, vor sa-l cunoasca in toata splendoarea sa trecuta si prezenta o suita de imagini fotografice de arhiva sau de data recenta. Capitolele site-ului: Imagini de altadata, Imagini de astazi, Imagerie populara, Carti postale, Subiecte privind Vietnamul (de la istoricul numelor de strada din Saigon, pana la harta generala a Indochinei franceze), Expozitie de fotografii (cu rezolutie mare, majoritatea spectaculoase), Expozitie de tablouri (majoritatea kitsch) si o rubrica intitulata Reverie, care este in limba vietnameza si are drept scop discutarea arhitecturii oraselor din Vietnam. Fotografiile din primul compartiment inmarmuresc clipe din viata familiei regale Nguyen (al carei descendent este alcatuitorul site-ului), din viata colcaitoare a oraselor, cu fumatorii lor de opiu, cu artistii lor, cu minoritatile lor etnice si chiar cu francezii descinsi in Indochina. Un site de mare valoare documentara.

Scrieti, baieti, numai scrieti frumos! Asezat sub semnul lui „Verba volant, scripta manent“, site-ul lui Claude Speter (de profesie caligraf si enluminor, dar si amator de reenactment), intitulat http://perso. orange.fr/ecriture.claude/Accueil.html, este o incursiune pasionata in istoria scrisului, operata cu pricepere si cert spirit pedagogic. De la scrisul hieroglific la cel cuneiform, ajungand la texte in greaca si latina, autorul ne transporta pana in epoca de glorie a manuscrisului medieval, infatisandu-ne nu doar limbile scrise si vorbite in decursul timpului, ci si principalele tehnici de scriere, insotite de amanunte pline de miez despre cerneluri, suporturi si unelte de scris.

Text: Claudiu Andone

 
Tag-uri: jocuri | youtube | google | metacafe